ROLUL ŞI LOCUL AGRICULTURII DE PRECIZIE
Cu ajutorul tehnologiilor digitale, fermierii pot să utilizeze mult mai rațional pesticidele, fertilizanții și apa. Potrivit lui Gaëlle Marion, șefa unui departament pentru durabilitatea mediului natural din cadrul DG AGRI, astfel de tehnici ar putea fi esențiale pentru a face agricultura mai ecologică, menținând în același timp producția la nivelurile actuale.
În ciuda multor beneficii, extinderea pe scară largă a agriculturii de precizie se confruntă încă cu obstacole importante: costurile mari necesare investițiilor și conectivitatea slabă în unele zone rurale, de pe tot continentul european.
OBSTACOLELE RĂMÂN ÎN ACTUALITATE
Potrivit unui raport din 2022 al Asociației industriei rețelelor de fibră optică FFTH Council Europe, doar 30% dintre locuitorii din mediul rural aveau acces la conectivitate completă prin fibră, în septembrie 2021. Comisia Europeană speră să rezolve acest lucru prin crearea unui program digital la nivelul blocului comunitar și dezvoltarea infrastructurii de telecomunicații.
”Costurile mari necesare pentru achiziționarea multor soluții digitale pentru agricultură pot reprezenta o altă provocare pentru fermele mici”, a subliniat Franc Bogovič, un pomicultor participant la discuții, adăugând că, în acest scop, cooperativele ar putea oferi soluții permițând achiziția și utilizarea în comun a tehnologiilor digitale.
DE UNDE VINE RETICENŢA?
Digitalizarea agriculturii oferă, de asemenea, șansa cooperării de-a lungul lanțului alimentar. Există însă o reticență puternică din partea fermierilor să partajeze date între ei și de-a lungul lanțului de aprovizionare.
Într-un studiu realizat în rândul fermierilor germani de către asociația industriei digitale Bitkom, doar 1% dintre respondenți au declarat că sunt dispuși să partajeze date fără o condiție prealabilă, 13% au spus că nu sunt deloc dispuși să partajeze, iar restul au spus că ar depinde de dacă acest lucru le-ar aduce beneficii suplimentare. Mulți sunt îngrijorați că dezvăluirea datelor din fermă ar putea avea efecte negative, de exemplu, autoritățile de reglementare pot ajunge să introducă reguli suplimentare sau mai stricte.
CUM ARATĂ ASTĂZI… AGRICULTURA VIITORULUI?
Pe fondul schimbărilor climatice, dar mai cu seamă al alternării perioadelor de secetă, tot mai mulţi dintre fermierii români au ales să facă tranziţia de la agricultura convenţională spre cea conservativă. Trecerea de la convenţional la conservativ se face aplicând tehnologii inovative de prelucrarea a solului (minimum-till) şi de înfiinţare a culturilor cu spaţii optimale de fertilizare.
Click AICI şi vezi cum se face agricultura viitorului pe Valea Argovei!
un articol de
STELIAN RĂDESCU