Caracteristici generale ale hibrizilor de carne - Revista Ferma
3 minute de citit

Caracteristici generale ale hibrizilor de carne

broiler m Caracteristici generale ale hibrizilor de carne

La ora actuală, în România, întâlnim frecvent trei hibrizi de carne şi este vorba despre Cobb 500, Ross 308 şi Hubbard Flex. În principiu, aceşti hibrizi au caracteristici productive şi necesităţi asemănătoare.

Hibridul de carne Cobb 500 a fost creat de aşa natură încât să obţină performanţe mai mari cu cheltuieli mici. Acesta este puţin pretenţios în privinţa cerinţelor nutritive, astfel că din punct de vedere proteic, discutând despre reţeta start (procentul de proteină din furaj influenţează în general preţul furajului finit), necesităţile acestui hibrid de carne sunt de 21%-22,5% PB (proteină brută), spre deosebire de Ross 308, la care necesarul variază între 22-25% PB sau Hubbard Flex cu 21-22% PB.

În tabelul 1 prezentăm comparativ valorile necesarului de proteină şi energie metabolizabilă, pentru fiecare din cei trei hibrizi luaţi în discuţie.

Tabelul 1

Tabel broileri

 

Cobb 500

Din punct de vedere al condiţiilor de microclimat, Cobb 500 este pretenţios, necesitând o atenţie deosebită pentru menţinerea parametrilor conform ghidului de exploatare. Datorită faptului că are o viteză mare de creştere, acesta prezintă atât o sensibilitate accentuată cât şi faptul că la creşterea pe aşternut permanent, aşternutul trebuie menţinut în condiţii optime. Prezintă o capacitate mare de ingerare a furajului, astfel că, din punct de vedere al timpului de lumină, se pot aplica progame de lumină cu un timp mare de întuneric.

Ca şi hibrid, Cobb 500 a fost creat în special pentru producţia de piept şi prezintă un randament ridicat la sacrificare. Ca dezavantaj major al acestui hibrid de carne, datorită vitezei mare de creştere, specificăm apariţia sindromului morţii subite a puilor.

 

Ross 308

Hibridul Ross 308 a fost creat pentru producţia de piept şi pulpe, fiind destul de bine proporţionat. Necesită un furaj mai scump pentru a obţine performanţe dar prezintă o rezistenţă mai bună la condiţiile de microclimat. Se găseşte pe scară largă la noi în România datrită faptului că părinţii de hibrizi de carne Ross au un procent mai mare de ouat faţă de parinţii de Cobb 500 cât şi faptul că procentul de ecloziune este mai mare.

 

Hubbard Flex

Hibridul de carne Hubbard Flex este un hibrid care se adaptează foarte bine la condiţii de hrană şi microclimat empirice dar să nu ne aşteptăm la performanţe deosebite dacă nu li se asigură necesarul di punct de vedere tehnologic.

Comparaţiv, Cobb 500 necesită un management tehnologic pretenţios dar cu o reţetă furajeră ieftină, Ross 308 necesită un furaj foarte bine echilibrat şi mai scump dar din punct de vedere al managementului nu ridică probleme deosebite. Hubbard Flex este un hibrid care nu ridică pretenţii nici din punct de vedere al managementului tehnologic şi nici din punct de vedere al furajării.

În tabelul 2 vă prezentăm comparativ greutăţile corporale ale fiecărui hibrid cât şi consumul de furaj pentru un kg de carne în viu.

Tabelul 2

Broileri2

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 1(45)/2007

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →