O capră „fericită” este un animal de companie destul de plăcut și relaxat care, în mod normal, nu necesită multă întreținere și îngrijire suplimentară. În schimb, o capră “nefericită” poate deveni rapid o adevărată pacoste.

CAPRA TA STRIGĂ, BEHĂIE ȘI PLÂNGE!
Cum îți dai seama ce nu este în regulă și ce ai de făcut pentru bunăstarea animalului? Iată câteva posibile cauze!
SINGURĂTATEA. Caprele sunt animale sociale care prosperă prin interacțiunea între ele și cu tovarășii lor umani. Să cumperi o capră și să te aștepți să trăiască singură, fără tovărășie este o rețetă pentru dezastru. Caprele se vor lega întotdeauna de cineva sau de ceva, iar dacă animalul nu este legat de o altă capră, care va rămâne cu ea într-o turmă, atunci probabil că se va lega de tine.
Când capra ta se bazează pe tine, pentru toate nevoile sale sociale, te poți aștepta să plângă, aproape fără oprire, dacă nu ești lângă ea în fiecare minut al zilei. Cel mai rapid leac pentru o capră singuratică este o a doua capră. Deci capra ta care este singură și plânge tot timpul are nevoie de o altă capră pentru companie.
Nu uitați! Cumpărați cel puțin două capre și astfel s-ar putea să aveți liniște!
Nu le ține legate. Fă cumva să împrejmuiești locul și lasă-le libere. Or să fie mai fericite pentru că pot să exploreze în voie.
FOAMEA. Capra domesticită are acces limitat la resurse precum hrană și apă și se bazează pe tine pentru a-și potoli senzația de foame sau sete. Dacă capra ta rămâne fără hrană sau apă, va face mult zgomot, uneori foarte puternic, și va folosi singurul său mijloc de comunicare pentru a-ți spune despre problemă. Este foarte vocală.
Deoarece caprele te strigă mereu, ai tendința de a le da mai mult fân pentru a le ține ocupate. Asta funcționează cam atât timp cât este nevoie pentru ele să mănânce fânul și apoi încep din nou. Nu intra în capcana aceea! Iată ce să faci: stabilești o rutină și te ții de ea. Hrănește și pleacă. Țipetele sunt înspăimântătoare, după care se va întâmpla ceva magic. Încet, plânsul va scădea. În curând, va fi doar o tânguire când te vor vedea plecând, până când în cele din urmă nu vor mai plânge deloc.
Caprele iubesc rutina pentru că le ajută să se simtă în siguranță și știu ce se va întâmpla în fiecare zi și când vor fi hrănite (cea mai importantă parte a zilei pentru o capră). Decideți când este cel mai bun moment pentru hrănire și rămâneți la el!

BOALA. O capră care nu se simte bine este bolnavă sau a fost rănită. Ea va striga în mod repetat. Dacă în mod normal este liniștită și fericită și plânge brusc, atunci trebuie să o verifici cu atenție pentru semne de rănire sau boală. O capră bolnavă este letargică, poate avea diaree, își poate pierde pofta de mâncare sau se poate îndepărta de restul turmei. Ar trebui să vă sunați medicul veterinar atunci când capra este bolnavă sau rănită.
SEZONUL DE REPRODUCERE. S-ar putea să auzi destul de multă larmă atunci când caprele tale intră în călduri sau când țapii intră în rut. Caprele care se află în plin sezon de reproducere fac mult zgomot, în primul rând pentru a-și comunica intențiile între ele sau pentru că își caută un partener acceptabil. De asemenea, este posibil să auziți mult zgomot de la o capră gestantă sau de la una proaspăt mamă care comunică cu puiul ei. În cazul zgomotelor legate de reproducere, nu puteți face mare lucru în afară de a aștepta.
FRICA. Când o capră este speriată, de multe ori va behăi de frică. Acest lucru nu este folosit doar pentru a-și exprima surpriza și suferința, ci și pentru a-și alerta colegii de turmă că poate exista o amenințare iminentă. Acest lucru pune restul turmei în alertă maximă.
ENTUZIASMUL. Caprele pot, de asemenea, să behăie de entuziasm chiar numai la perspectiva de a primi un răsfăț. Caprele pot, de asemenea, să behăie pentru atenție și afecțiune atunci când te văd sau pentru a-și exprima bucuria de a vedea un alt membru al turmei lor care a fost izolat anterior.
CUM ȘTII DACĂ ANIMALUL… TE PLACE?
O capră de companie poate fi un plus foarte plăcut pentru familia și casa ta. În timp ce animalele nu au aceeași definiție a plăcerii și antipatiei, ca oamenii, vei putea spune dacă animalul este fericit în grija ta prin comportamentul său.
Dacă dorești ca o capră să te placă și să interacționeze de bunăvoie cu membrii familiei tale, alege un exemplar îmblânzit care a fost crescut de un crescător responsabil, care se ocupă de iezi de la nașterea acestora. O capră îmblânzită va fi învățată, de tânără, să accepte contactul uman și va interacționa în consecință cu oamenii.
O capră „sălbatică” sau una care a fost crescută în captivitate, dar care nu a fost niciodată manipulată, este puțin probabil să aibă încredere în oameni și s-ar putea să nu învețe niciodată să se bucure de contactul uman.
Cel mai bun semn că ai o capră care te place este că se comportă prietenos față de tine. Va veni de bunăvoie la tine și se va lăsa mângâiată, hrănită și, în general, manipulată fără proteste. O capră foarte prietenoasă poate chiar să te urmeze sau să vină la tine când te vede intrând în zona ei de locuit. Una care nu te place sau este indiferentă față de tine nu va interacționa de bunăvoie cu tine.
COMPORTAMENTUL AGRESIV AL CAPRELOR
Unele capre sunt mai agresive, mai ales țapii. Comportamentul agresiv poate fi un semn al lipsei de respect sau o provocare a dominației tale. O capră care a fost îmblânzită bine și care își respectă stăpânii este mai puțin probabil să se comporte agresiv decât una căreia nu îi plac stăpânii săi. Comportamentul agresiv, cum ar fi mușcatul sau încercarea de a te lovi cu coarnele, poate fi un semn că se teme de tine sau te displace în mod activ.
CITEȘTE ȘI: De ce sunt caprele agresive și cum le stăpânești?
Când primești, pentru prima dată, o capră va trebui să-i acorzi ceva timp pentru ca ea să se atașeze de tine. Caprele singure pot prezenta o varietate de comportamente nefericite și nedorite. Petreceți timp mânuindu-ți capra în mod regulat, hrănește-o cu gustări (ex. stafide) și încearcă să interacționezi cu ea într-o manieră plăcută. Nu țipi la ea și nu o urmărești, deoarece acest lucru o va face să se teamă și să nu aibă încredere în tine sau să se comporte într-o manieră prietenoasă față de tine.
un articol de SORIN-OCTAVIAN VOIA
- USV Timișoara
- ACO Păstorul Crișana Arad