3 minute de citit

Capacitatea de a gândi autonom

Foarte multe companii au dedicat resurse importante pentru a dezvolta tehnologiile agricole de mâine, în condiţiile în care lipsa forţei de muncă este o problemă care afectează aproape toate sectoarele. Pe de altă parte, munca brută a devenit mai monotonă şi parcă mai greu de gestionat. Imaginaţi-vă că peste nici 20 de ani toate lucrările repetitive în acest domeniu vor fi realizate de echipamente şi maşini autonome.

Fermierul sau agronomul doar va superviza activitatea din birou. Chiar şi astăzi, orice proces agricol mecanizat este asistat de un calculator, care optimizează parametrii de lucru şi gestionează eficient consumurile.

Noţiuni precum „Agricultura de Precizie” (Precision Farming) şi „Agricultura Inteligentă” (Smart Farming) au intrat deja în vocabularul multor fermieri români. Au apărut drone cu aplicabilitate extinsă, de la managementul culturilor şi până la culesul fructelor din livezi. Există deja mini roboţi care pot îndeplini cu succes diferite munci agricole, cum ar fi plivitul, semănatul, recoltarea şi ambalarea, 24 din 24 de ore timp de 7 zile pe săptămână. Cu ajutorul camerelor de înaltă rezoluţie şi a senzorilor se obţin rezultate net superioare. Un robot poate controla dăunătorii sau poate trata local bolile, ceea ce înseamnă utilizarea redusă a substanţelor chimice.

Inteligenţa artificială (AI) în agricultură are un potenţial imens. Fermierii nu sunt în măsură să prevadă cu exactitate modelele meteorologice sau randamentele culturilor, ceea ce îi face extrem de vulnerabili. Calculul cognitiv, în mod particular, este pregătit să devină cea mai disruptivă tehnologie în acest sector, deoarece poate înţelege, învăţa şi răspunde la diferite situaţii (bazate pe învăţare) pentru a creşte eficienţa.

Combinaţia dintre ceea ce numim astăzi internetul lucrurilor (Internet of Things – IoT) şi tehnologiile de inteligenţă artificială, cum ar fi învăţarea automată (machine-learning), alături de analiza predictivă, permit fermierilor să obţină informaţii în timp real despre condiţiile meteo, temperatură, umiditatea solului, sănătatea plantelor şi preţurile cerealelor. Generaţiile viitoare de roboţi vor fi suficient de inteligente pentru a se adapta naturii, condiţiilor meteo şi de mediu, având o productivitate şi o performanţă mai bune decât omul. Dacă nu mă credeţi pe cuvânt, vă invit să descoperiţi în paginile ce urmează câteva tehnologii care sunt deja înaintea timpului nostru.

LIVIU GORDEA
Redactor Ferma Media Grup
E-mail: liviu.ferma@gmail.com

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →