Când VINE IARNA în România și unde va fi ÎNGHEȚ LA SOL? Iată ce spun prognozele ANM! - Revista Ferma
3 minute de citit

Când VINE IARNA în România și unde va fi ÎNGHEȚ LA SOL? Iată ce spun prognozele ANM!

Vor fi și precipitații, în unele zone în cantități însemnate din punct de vedere agricol

Peisaj de iarna la Ferma Canva Când VINE IARNA în România și unde va fi ÎNGHEȚ LA SOL? Iată ce spun prognozele ANM!
Sursa foto: Canva.com/yuelan

Decembrie aduce temperaturi de iarnă în toată țara. Vor fi și precipitații, în unele zone în cantități însemnate din punct de vedere agricol. Iată prognozele ANM!

Prognoza meteo 24-27 noiembrie 2023

Temperaturile vor fi în general apropiate de cele specifice perioadei, cu excepția regiunilor sudice şi, local, centrale, unde valorile termice vor fi mai ridicate decât cele normale.

Precipitațiile vor fi excedentare, local, în sud-vest, în nord, şi în extremitatea de est a ţării, iar în rest vor fi apropiate de nivelul normal al perioadei.

Prognoza meteo 27.11.2023 – 04.12.2023

La debutul iernii calendaristice, temperaturile medii vor fi mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă la nivelul întregii ţări.

Cantităţile de precipitaţii vor fi excedentare în extremitatea de sud şi de sud-est a ţării, precum şi în regiunile centrale, dar mai ales zonele montane, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval.

Prognoza meteo în decembrie 2023 – săptămâna 04-11.12.2023

Valoarea medie a temperaturii aerului va fi mai coborâtă decât normalul perioadei în toată țara, iar precipitațiile vor cădea în cantități apropiate de regimul normal pentru acest interval, la nivelul întregii ţări.

Prognoza meteo în decembrie 2023 – săptămâna 11-18.12.2023

Mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru acest interval, pe întreg teritoriul României. Cantităţile de precipitaţii estimate vor fi uşor deficitare în toate regiunile.

Prognoza agrometeo la final de noiembrie: minim -5 oC și maxim 17 oC

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a publicat prognoza agrometeorologică pentru perioada 24 – 30 noiembrie. În acest interval, temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 1 și 12 grade Celsius la începutul perioadei, abaterile termice pozitive fiind de 1…5oC și -8…6oC spre sfârșitul intervalului, valori mai scăzute cu 1…6oC în raport cu normele climatologice.

Temperatura maximă a aerului se va situa între -5 și 17oC în toate zonele de cultură.

Temperatura minimă a aerului va oscila între -10 și 5oC pe întreg teritoriul agricol, cele mai scăzute valori fiind posibile în zonele nordice și centrale, producându-se înghețul la sol.

Sunt posibile precipitații mixte, sub formă de ploaie, lapoviță și predominant ninsoare, însoțite de intensificări ale vântului la scara întregii țări. Cantitățile de apă prognozate vor fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

Unde va persista seceta pedologică?

Rezerva de apă în stratul de sol 0-50 cm, în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în Maramureș, Banat, Crișana, pe suprafețe agricole extinse din Transilvania, Oltenia, Muntenia, Moldova și Dobrogea. În nordul, centrul, vestul și sudul Munteniei, centrul și sud-estul Dobrogei, estul și sudul Transilvaniei, sudul, sud-vestul, izolat nord-estul Moldovei, estul Olteniei, local se va semnala seceta pedologică moderată, puternică și extremă.

În zonele cele mai reci regiuni din jumătatea de nord a țării se va putea semnala repausul vegetativ al culturilor de toamnă.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →