Când se impune RECOLTAREA de URGENŢĂ a GRÂULUI? - Revista Ferma
3 minute de citit

Când se impune RECOLTAREA de URGENŢĂ a GRÂULUI?

Denumirea populară de viermele roşu al paiului – Haplodiplosis marginata – este dată de larvele speciei, care se găsesc în tulpinile de grâu. Dăunătorul are un areal limitat, în zonele colinare din judeţele Argeş, Dâmboviţa, Teleorman sau Olt. Atacul viermelui roşu al paiului prezintă o anumtă ciclicitate, în strânsă legătură cu condiţiile climatice. În anii în care se manifestă atacul, perderile de recoltă pot fi deosebit de mari.

Monitorizarea vremii

Ciclul biologic al acestor insecte prezintă nişte particularităţi interesante, care dau ciclicitatea atacului (o dată la 3-4 ani). Insecta prezintă o generaţie pe an, iernează ca larvă aflată la completa dezvoltare în sol.

  •  În condiţii climatice nefavorabile dezvoltării, cum ar fi secetă şi temperaturi ridicate, nu se mai împupează, ci rămâne în stadiul de larvă ani la rând!
  •  În condiţii normale de climă, aproximativ 20% dintre larve rămân în sol pentru a-şi prelungi diapauza.
  •  În condiţii de uscăciune, procentul creşte la 75% sau chiar mai mult. Aceasta este o posibilă explicaţie a faptului că atacul se manifestă în zonele de favorabilitate numai în anumiţi ani, după care urmează o perioadă de „linişte”.

Adult de Haplodiplosis marginata _b

Adult de Haplodiplosis marginata

Sursa foto 1: cropscience.bayer.co.uk

Când apar insectele?

Primii adulţi apar la începutul lunii mai, dar invazia se eşalonează timp de o lună. Adultul are o durată scurtă de viaţă, cuprinsă între 5 şi 7 zile. Femela depune ponta pe frunzele din etajele superioare ale plantei, de-a lungul nervurilor.

Grâu cu simptome de atac al viermelui roşu al paiului_b

6 semne ale atacului

1. Larvele eclozate sunt de culoare roşie, pătrund între teacă şi tulpină, găsindu-se de-a lungul internodului.
2. Planta are o reacţie tipică de apărare, formând gale în formă de şa. Este principalul simptom de recunoaştere al atacului viermelui roşu al paiului. În literatura de specialitate s-au semnalat situaţii când într-o tulpină s-au găsit 100 de larve! În teorie, larvele îşi încheie ciclul de dezvoltare înainte de recoltarea păioaselor, coboară în sol şi intră în diapauză estivală, care se continuă cu hibernarea. Dacă, după ce larvele pătrund în tulpină, urmează o perioadă mai secetoasă, plantele de grâu îşi pierd elasticitatea şi larvle pot perfora mai greu tulpina pentru a migra în sol, în vederea diapauzei şi apoi a hibernării.
3. Este atacat cu predilecţie grâul de toamnă, dar se poate întâlni şi pe orz. Se mai poate întâlni pe diferite graminee spontane.
4. Atacul se identifică relativ uşor în condiţii de câmp, prin umflăturile tecilor frunzelor din etajele superioare ale plantei, în formă de şa. Dacă înlăturăm tecile, se pot vedea galele caracteristice în formă de şa, care dacă le secţionăm, se observă larvele roşii, aflate în diferite stadii de dezvoltare.
5. Un alt simptom este încetinirea creşterii plantelor atacate, au talie mai mică decât plantele normale:
6. Spicele formate sunt nedezvoltate, mai mici decât cele normale, numărul de boabe formate fiind redus. În caz de atac puternic, plantele pot să fie sterile.

Principala măsură de prevenire a atacului, în zonele în care s-a manifestat atacul, este recoltarea cât mai timpurie a grâului (în prima urgenţă)!

Vezi AICI alte măsuri obligatorii!

un articol de
EMIL GEORGESCU
INCDA Fundulea

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →