Când pot fi utilizate tehnologiile no-till, minimum-till sau strip-till? - Revista Ferma
3 minute de citit

Când pot fi utilizate tehnologiile no-till, minimum-till sau strip-till?

Dicor Land Maschio Gaspardo (2)_b

Subiectul agriculturii conservative a fost dezbătut, recent, la Iaşi, cu prilejul inaugurării punctului de lucru Dicor Land de la Leţcani – Podu Iloaiei. Invitat special a fost Sarah Singla, fermier în sudul Franţei (100 de hectare) şi promotor al agriculturii fără prelucrarea solului, bazată pe culturi de acoperire şi nutriţia plantelor.

 

Practică sistemul no-till de 40 ani

 

Sarah lucrează în sistem no-till din anul 1980. Fermiera subliniază ca avantaje ale tehnologiei:

• Poate fi aplicată cu succes în orice fel de structură a solului;

• Se reduc foarte mult costurile cu mecanizarea;

• Se obţine acelaşi nivel de recoltă, ca şi în cazul tehnologiei clasice, pe care, însă, o consideră mai scumpă;

• În plus, se împiedică eroziunea solului şi creşte fertilitatea acestuia.

• Sporeşte materia organică şi humusul din sol, creştere activitatea microbiană favorabilă culturii, compactare minimă şi stres oxidativ redus al solului, risc mai mic de stagnare a apei de suprafaţă.

Dicor Land Maschio Gaspardo (3)_b


Cum procedează?

După recoltarea porumbului, între rândurile recoltate înfiinţează direct cea de-a doua cultură, fără altă lucrare a solului, doar cu aplicarea unui îngrăşământ starter la semănat. Tehnologia necesită o semănătoare şi o combină de recoltat. ”Niciodată nu am avut nevoie de plug sau de alte agregate pentru prelucrarea solului. Este un ciclu care se repetă, an de an, respectiv semănat, aplicare de îngrăşământ starter, întreţinere culturi şi recoltare”, explică Sarah Singla.

Pe fondul apariţiei unor temperaturi de 50 grade C la sol, culturilor de acoperire pot asigura umbrirea solului şi menţinerea unei temperaturi mai scăzute a acestuia (28-30 grade C).

Sarah Singla ok_b 

Analiza costuri – beneficii

• Cheltuielile de producţie: an de an, costurile cu prelucrarea solului cresc, atât ca urmare a scumpirii combustibilului, cât şi ca urmare a cheltuielilor cu mecanizarea. Or, scoţând din tehnologie aceste costuri, practic se economiseşte 30-40% din cheltuielile de producţie, păstrând orizontul unei recolte bogate.

Concret, pentru prelucrarea terenului în tehnologia clasică se consumă aproximativ 100 l/ha motorină, în sistemul minim tillage 70 l/ha, iar în sistemul no-till doar 35 l/ha. ”În urma studiilor noastre, a reieşit că fiecare litru de combustibil consumat poartă încă aproximativ 5 eurocosturi cu mecanizarea. Aşadar, la 1000 hectare, prin tehnologia cu arătură se consumă 100.000 litri combustibil, la costul acestui combustibil adăugându-se şi cei 5 euro/litru, iar prin tehnologia no-till consumul va fi de 35.000 litri combustibil. Se poate observa foarte uşor diferenţa”, explica fermiera.

• Producţii:”În condiţiile meteorologice de anul trecut, am obţinut 8 tone porumb/ha, spre deosebire de vecinii mei care practică tehnologie tradiţională şi care au obţinut doar 6 tone de porumb/ha”, adăuga Sarah Singla.

Dicor Land Maschio Gaspardo_b


DEFINŢII

No-till: introducerea seminţei direct în miriştea culturii premergătoare, fără a efectua niciun fel de altă lucrare a solului, cu excepţia deschiderii unei benzi foarte înguste pentru a permite introducerea seminţelor în sol.

Minim-till: discuirea solului urmată de semănat; arătura cu plugul, după care semănatul culturilor; lucrarea cu combinatoare, urmată de semănat.

Strip-till: afânarea solului în benzi înguste cu lăţimea de 5-15 cm, destinate doar semănatului, solul între aceste benzi rămânând nelucrat şi acoperit cu resturi vegetale, reprezintă o combinaţie între tehnologia tradiţională şi cea fără prelucrare a solului.

 

 

un articol de

PETRONELA COTEA MIHAI

redactor Radio România Iaşi

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →