Totuşi, dacă această prognoză privind recolta de rapiță din UE se va confirma, acest rezultat ar depăși cu 600 mii de tone producţia din 2021 și cu 400 mii de tone media ultimilor cinci ani. Conform raportului USDA, suprafaţa cultivată cu rapiţă în statele UE este de 5,8 milioane de hectare, iar randamentul mediu este estimat la 3,08 t/ha.
Seceta afectează producţia
Seceta a afectat serios cei mai mari doi producători de rapiţă din UE, Franța și Germania. Producția germană de rapiță este estimată la 3,7 milioane de tone, iar cea a Franței la 3,6 milioane de tone. În raportul USDA au mai existat corecții ale producţiei de rapiţă în Ungaria, Republica Cehă și Polonia. În schimb, recoltele de rapiță prognozate în Lituania, Letonia și Suedia au înregistrat ușoare creșteri. Producţia de rapiţă a României este de aşteptat să fie de peste 1,5 milioane de tone.
Cotaţia rapiţei la bursa de la Paris (Euronext) era de 668,50Euro/tonă (14.07.2022), în scădere uşoară. Reamintim că preţul rapiţei a atins un maxim istoric de 1081,25 Euo/tonă, în 22 martie 2022. În România preţul rapiţei a ajuns până la cca. 800 Euro/tonă,
Raportul USDA https://www.usda.gov/oce/commodity/wasde/wasde0722.pdf
Grâu – producţie mai mică, preţuri volatile
Comisia Europeană estimează producţia de grâu la 125 milioane de tone în scădere faţă de prognoza din luna anterioară şi sub producţia de 130,1 milioane de tone înregistrată anul trecut.
În raportul din iulie USDA apreciată că producţia de grâu a UE va fi de 134,1 milioane de tone, în scădere cu 2 milioane de tone faţă de raportul din iunie. USDA a redus randamentele aşteptate pentru Spania, Italia și Germania. Raportul USDA privind perspectivele globale pentru piaţa grâului arată o scădere a ofertei, reducerea consumului și creșterea stocurilor dar şi a exporturilor internaţionale. Chiar dacă producția estimată de grâu va fi mai mică, aceasta este parțial compensată de stocurile inițiale mai mari.