2 minute de citit

Campania de primăvară la start. Ce recomandări are Lucian Buzdugan?

În multe zone, seceta din toamnă a întârziat însămânţările, iarna deosebit de caldă lipsită de zăpadă şi precipitaţii ar putea conduce la o productivitate mai scăzută în acest an, la culturile de toamnă.

Însă nici primăvara acesta nu a debutat prea favorabil, îndeosebi din cauza temperaturilor care au scăzut sub pragul îngheţului.

Lucian Buzdugan_b

„Noi, agricultorii, trebuie să fim pregătiţi pentru tot ceea ce este mai rău. E posibil să avem şi în continuare o primăvară şi vară secetoase”, avertizează Lucian Buzdugan, consilier Al Dahra.

„La culturile de toamnă, pornirea în vegetaţie e realizată şi acum hotărâm numărul de fraţi, adică înfrăţirea care trebuie stimulată, nu cu foarte mult azot, dar trebuie să-l asigurăm. Al doilea lucru e ca acolo unde înfrăţirea a avut loc trebuie, de asemenea, stimulată urgent ca aceşti fraţi pe care îi are fiecare plantă să devină fertili, adică să producă spice şi aceasta se face cu ajutorul unor doze de îngrăşământ în special pe bază de azot. De asemenea, trebuie să fim pregătiţi pentru combaterea bolilor la cereale – şi aici făinarea este cea mai dăunătoare în faza aceasta”, consideră Lucian Buzdugan.

 

Răsărirea explozivă a culturii!

 

Pentru culturile de primăvară semănatul este necesar să se facă exact la adâncimea la care sămânţa găseşte apă.

„Recomand ca în cazul în care unele culturi, cum ar fi porumbul, de exemplu, dacă nu avem la 5 cm umiditate, să punem nişte rariţe mici în faţă, de regulă semănătorile au aşa ceva, sau să reglăm semănătoarea să pătrundă la adâncimea unde este apă. Acolo bobul de porumb trebuie să răsară neaparat în mod exploziv. O lipsă de explozivitate la răsărirea porumbului înseamnă de cel puţin o tonă două în minus la hectar. De asemenea, recomand utilizarea la toate culturile soiuri şi hibrizi rezistenţi la secetă”, susţine Lucian Buzdugan, într-o emisiune realizată de Forbes România.   

 

Marian MUŞAT

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →