4 minute de citit

CALORIFERUL DIN SOLAR! Tinerii legumicultori beneficiază de punctaj maxim la accesarea banilor europeni, dacă investițiile sunt pentru sisteme de încălzire a spațiilor protejate

CALORIFERUL DIN SOLAR! Tinerii legumicultori beneficiază de punctaj maxim la accesarea banilor europeni, dacă investițiile sunt pentru sisteme de încălzire a spațiilor protejate
CALORIFERUL DIN SOLAR! Tinerii legumicultori beneficiază de punctaj maxim la accesarea banilor europeni, dacă investițiile sunt pentru sisteme de încălzire a spațiilor protejate

Tinerii legumicultori au șansa să încaseze 70.000 de euro, în cadrul măsurii D.R. 30 ”Instalarea tinerilor fermieri”, gestionată de AFIR, dacă își propun să investească în sisteme de încălzire a spațiilor protejate. Punctajul maxim aferent ”Principiului promovării producției de legume în spații protejate” este de 30 de puncte, egal cu pragul de calitate. 

Pentru comparație, pentru ”Principiul nivelului de calificare” sunt acordate maxim 15 puncte. 

Pentru principiul ”Comasării prin preluarea de exploatații” sunt acordate maxim 10 puncte. 

”Principiul apartenenţei la o formă asociativă cu rol economic (cooperativă, grup sau organizație de producători)”, 10 puncte. 

”Principiul deținerii în proprietate a exploatației”, 10 puncte.

”Principiul promovării tehnologiilor și tehnicilor de producție moderne cu impact redus asupra mediului și eficientizarea utilizării resurselor naturale”, maxim 25 de puncte. 

 

Ce investiții trebuie să cuprindă în proiect un tânăr legumicultor?

Solicitantul deține în cadrul exploatației cel puțin 7.100 Euro valoarea producţiei standard constituită din legume în spaţii protejate şi îşi propune investiţii în sisteme de încălzire care să deservească întreaga suprafaţă de spaţii protejate.

Pentru acordarea punctajului, întreaga suprafaţă de spaţii protejate (existente şi propuse prin proiect) va fi dotată cu sisteme de încălzire care utilizează echipamente omologate şi resurse de încălzire în acord cu legislaţia de mediu. Punctajul, la ambele criterii, se acordă pentru spaţii protejate deja existente (cu sau fără sisteme de încălzire la momentul depunerii cererii de finanţare), însa în cazul suprafeţelor neîncălzite la momentul depunerii cererii de finanţare, pentru acordarea punctajului este obligatorie încălzirea acestor suprafeţe prin intermediul proiectului.

Proiectul poate primi un punctaj mai mic, 20 de puncte, în cazul în care solicitantul deține în cadrul exploatației de la 2.300 şi până la 7.100 Euro valoarea producţiei standard constituită din legume în spaţii protejate şi îşi propune prin proiect investiții în sisteme de încălzire care să deservească întreaga suprafaţă de spaţii protejate, cu condiţia ca solicitanţii să extindă suprafeţele deţinute până la minimum 7.100 € SO constituit din legume în spaţii protejate până la solicitarea celei de-a doua tranşe de plată.

În acest caz, pentru acordarea punctajului, solicitantul va deţine suprafeţele constituite din spaţii protejate în intervalul 2.300 <7.100 € SO la depunerea Cererii de Finanţare, însă va extinde suprafeţele deţinute până la minimum 7.100 € SO constituit din legume în spaţii protejate până la solicitarea celei de-a doua transe de plată.

 

Ațenție! Sistemele de încălzire pretabile pentru sere şi solarii trebuie să fie în acord cu normele de mediu, iar la solicitarea celei de a doua tranșe de plată, beneficiarul trebuie să prezinte facturi doveditoare din care să poată fi identificat modelul sistemului de încălzire achiziţionat, să prezinte documente justificative din care să reiasă că specificaţiile tehnice ale sursei de încălzire, respectă cerințele legislaţiei de mediu.

Utilizarea sistemelor de încălzire poluante, cu surse de încălzire artizanale NU SUNT PERMISE!

Exemple de sisteme de încălzire pretabile pentru sere şi solarii:

  • Generatoare pe bază de combustibil, precum cele pe bază de combustibili fosili, peleţi sau lemn;
  • Cazane policombustibil cu biomasă;
  • Generatoare electrice;
  • Sisteme geotermale: utilizează căldura naturală din sol pentru a menține temperatura în seră;
  • Sisteme solare termice: Panourile solare termice pot fi utilizate pentru a colecta căldura solară și a o distribui în seră. Acestea pot fi o opțiune ecologică și eficientă din punct de vedere energetic;
  • Sisteme de aer forțat: Acestea pot include ventilatoare care împing aerul încălzit în seră.

Consultați AICI, integral, Ghidul solicitantului aferent DR 30 ”Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”

Revista Ferma reamintește că AFIR a lansat în 2 noiembrie sesiunea aferentă DR 30 ”Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, termenul limită de primire a proiectelor fiind 31 ianuarie 2024. 

Alocarea totală este de  250.691.764,00 euro , din care:

  • componenta națională: 175.484.235 de euro
  • componenta zona montană: 75.207.529 de euro.

credit foto iStock, Filknina Natalia

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →