CALITATEA LAPTELUI. Cum influenţeză FURAJELE VERZI gustul şi textura? - Revista Ferma
1 minut de citit

CALITATEA LAPTELUI. Cum influenţeză FURAJELE VERZI gustul şi textura?

De regulă, alimentaţia animalelor determină modificarea componentelor minerale, compoziţia acizilor graşi şi caracteristicile senzoriale ale laptelui şi cărnii, la toate sortimentele de furaje verzi. Caracteristicile organoleptice ale produselor animaliere, mai ales ale laptelui, se relaţionează direct cu caracteristicile de natură fiziologică şi biochimică ale plantelor furajere consumate de animale.

Aprecierea produselor animaliere de către consumator se face prin evaluarea senzorială a unor indici organoleptici: culoarea, aroma, savoarea, textura etc. Astfel, nuanţele de culoare albă constituie un indice important de acceptare sau apreciere a laptelui.

pajiste-primavara_b

Aroma produselor animaliere este dată de unele substanţe volatile senzoriale (de tipul terpenelor), prezente în compoziţia unor plante dicotiledonate din structura floristică a pajiştilor naturale (păpădia, codiţa şoricelului, bănuţei, morcovul sălbatic, patlagina, menta etc). Savoarea este evidenţiată de conţinutul de glucide (zaharuri) ale produselor animaliere, iar textura, de conţinutul acestora în grăsimi.

Despre cum se resimte în lapte diversitatea şi abundenţa florei pajiştilor, citiţi în revista Ferma, ediţia 1-14 februarie 2017!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →