Calendar de SOLAR. ROŞIILE româneşti: de la SEMĂNAT, la RECOLTAT! - Revista Ferma
2 minute de citit

Calendar de SOLAR. ROŞIILE româneşti: de la SEMĂNAT, la RECOLTAT!

„În perioada 15 –31 mai se pot recolta două tone pe mia de mp, considerând în felul următor: că se cultivă hibrizi foarte timpurii cu ciclu scurt, cu dezvoltare forţată, cu o densitate de 5000 de plante pe 1000 mp şi fiecare plantă să dea minim trei fructe”, ne-a declarat Aurel Lupu, legumicultor din Matca, judeţul Galaţi, care a ieşit anul trecut pe piaţa de gros în 13 mai. Şi anul acesta, mătcaşul este convins că va scoate primele tomate la jumătatea lunii mai. Până atunci, Aurel Lupu se îngrijeşte de cele 100 mii fire de răsad de tomate pe care le va planta în jurul datei de 15 martie.

Hibrizii timpurii şi de calitate fac diferenţa la piaţă!
În bazinul legumelor de la Matca, unul dintre cei mai cultivaţi hibrizi de tomate este Gravitet F1, un produs extratimpuriu cu creştere semideterminată, recomandat pentru cultivarea în sere şi solarii în ciclul I de producţie, iarna – vara. Alte caracteristici: se poate conduce atât pe un braţ, cât şi pe două braţe, iar greutatea fructului fiind de 180-220g.
De asemenea, în grădinarii din sudul ţării, îndeosebi cei din Vidra, judeţul Ilfov, folosesc hibridul Prekos F1, foarte timpuriu, pe care îl cârnesc cel mult la 4 roduri. În acest caz, densitatea este de cinci plante pe mp.

rosii semanat cules_b

Unii legumicultori preferă să cultive sămânţă hibridă care să ţină 7-8 roduri. Atunci, densitatea este mult mai mică, de până la 2,8 plante pe mp, recoltează mai puţin, automat trebuie să cupleze cu recoltele din noiembrie-decembrie pentru a realiza cele 2 tone de roşii de pe 10 ari, minimul impus de programul guvernamental.

Legumicultorii încălzesc rudimentar solariile cu nişte sobe cu rumeguş, consum energetic mare. Potrivit lui Gheorghe Vasilache, cultivator din Matca, cheltuielile/zi se duc undeva la 5-700 lei pe mia de mp, în zilele şi nopţile foarte friguroase, mai ales după plantat, lucrare executată în luna martie.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →