TRANSHUMANȚĂ și păstrarea tradițiilor pastorale. Activități străvechi ale ciobanilor români, aproape pe cale de dispariție dacă nu ar fi îndârjirea unor crescători și activitatea de promovare susținută de jurnaliștii și organizațiile care luptă din răsputeri să asigure, prin toate mijloacele posibile, continuitatea acestor frumoase obiceiuri mioritice.
FAMILIE DE CIOBANI DIN LOMAN, PERSONAJE DE FILM!
”Ei sunt Pătru și Maria, din satul Loman, județul Alba. Pătru este baci, Maria e băciță. Ei sunt printre ultimii păstrători ai unei lumi care dispare, cea a ciobanilor care pleacă în transhumanță. 7 luni pe an, Pătru și Petrică, băiatul lui cel mare, pleacă cu turmele prin țară, de la șes la munte și înapoi, așa cum au făcut-o moșii și strămoșii lor de mii de ani”, scrie Florin Negruţiu, jurnalist la republica.ro
Ziaristul i-a cunoscut pe crescători la Sibiu, la Astra Film Festival, cu ocazia proiecției-eveniment a filmului documentar „Calea laptelui”.
”Timp de 13 ani, regizorul Dumitru Budrala a urmărit cu multă delicatețe viața acestei familii de păstori. I-a ieșit un film minunat și răscolitor” – Florin Negruţiu
”Pătru și Maria au muncit din greu și au o viață frumoasă. N-au timp să se plângă de nimic, pentru că e mult de lucru. La proiecția filmului a venit multă lume, inclusiv mulți vecini din sat. Pătru și Maria s-au arătat un pic mirați de atenția bruscă pe care le-o acordă atâția oameni de la oraș. Printre camere de filmat și fotografi, Pătru mi-a mărturisit că de-abia așteaptă să se întoarcă acasă, ca să plece din nou cu oile”, consemnează jurnalistul de la Republica.
Detalii și foto AICI
Vezi secvențe din filmul CALEA LAPTELUI care este încă în lucru.