CĂLDURĂ MARE, PLOI SLABE! PROGNOZA agrometeo pentru luna AUGUST 2017 - Revista Ferma
3 minute de citit

CĂLDURĂ MARE, PLOI SLABE! PROGNOZA agrometeo pentru luna AUGUST 2017

Cantităţile totale lunare prognozate pe parcursul lunii se vor menţine deficitare, pe întreg teritoriul agricol al ţării.

Conţinutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura neirigată de porumb, se va situa la valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi local extremă), pe majoritatea suprafeţelor cultivate.

Baloţi_b

Caracteristici fenologice
Pe fondul stresului hidric asociat cu cel termic din aer şi sol, starea de vegetaţie la culturile prăşitoare se va deprecia treptat, îndeosebi pe suprafeţele agricole afectate de seceta pedologică, înregistrându-se ofilirea, uscarea parţială/totală a aparatului foliar, boabe şiştave la porumb şi seminţe seci la floarea-soarelui, precum şi forţări stadiale, acestea având un impact negativ asupra calităţii şi cantităţii producţiilor.
Sub aspect fenologic, floarea-soarelui se va afla la maturitatea în ceară, maturitatea deplină şi recoltarea, la nivelul întregii ţări.
Cultura de porumb, funcţie de condiţiile pedo-climatice şi agrotehnica aplicată va parcurge maturitatea în lapte, precum şi maturitatea în ceară şi deplină pe majoritatea suprafeţelor agricole. La hibrizii extratimpurii şi timpurii se vor declanşa lucrările de recoltare.
În centrul, vestul şi estul ţării, sfecla de zahăr va înregistra procesele de îngroşare a axei hipocotile şi acumulare a zahărului în rădăcină.
La cartof se vor continua fazele de veştejire a vrejilor şi maturitatea deplină, precum şi recoltarea la soiurile de sezon.
În majoritatea plantaţiilor pomicole se vor semnala acumularea zaharurilor, maturarea fructelor şi recoltarea eşalonată a acestora.
Viţa de vie va înregistra creşterea şi coacerea boabelor în aproape toate podgoriile, iar la soiurile timpurii se vor efectua lucrările de recoltare, în funcţie de atingerea maturităţii de consum.
Ca urmare, lucrările specifice campaniei agricole de vară, respectiv de recoltare a fructelor, de eliberare a terenurilor de resturile vegetale, tratamente fito-sanitare şi începerea arăturilor de toamnă se vor efectua în general normal.

Calendarul lucrărilor agricole:
• Efectuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare la produsele agricole de sezon;
• Eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale;
• Continuarea arăturilor şi pregătirea terenurilor în vederea însămânţărilor de toamnă pe suprafeţele agricole cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului;
• Lucrări de întreţinere la speciile de câmp, pomii fructiferi şi viţa de vie (combaterea bolilor şi dăunătorilor, erbicidări, tratamente fito-sanitare).
Sursa: ANM

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →