Ferma de vaci cu lapte din Elahuizen, provincia Friesland, Țările de Jos este proprietatea a doi fermieri: Siemen van Berkum, tatăl, în vârstă de 65 de ani și Jan-Siemen, fiul de 38 de ani.
Siemen a început totul de la o fermă cu 50 de vaci și 27 hectare de teren, cumpărată în 1983, când prețul laptelui era bun și cota era undeva la 40 de cenți. Astăzi cota de lapte este foarte scumpă, de 2 euro/litru/an.
”LACUL DE LAPTE” ȘI ”MUNTELE DE UNT” DIN OLANDA ANILOR ’80
Datorită subvențiilor europene, fermierii din Țările de Jos produceau în anii ’80 undeva la 13,2 milioane de tone de lapte, mult prea mult pentru consumul național, ceea ce a dus la așa-numitul ”lac de lapte” și ”muntele de unt” olandez. În 1983 a fost introdusă așa-numita ”suprataxă” ca măsură restrictivă, prin care toți fermierii trebuiau să renunțe la 20% din producția lor.
”Am început cu o cotă de 560.000 kg. Prin achiziționarea cotei, am reușit să creștem la un milion și jumătate de litri de lapte în 2011. La acea vreme, aveam deja 70 de hectare de teren și vedeam oportunități de creștere ulterioară. Cele două grajduri existente au fost demolate și înlocuite cu un adăpost mare cu spațiu pentru 260 de vaci și 50 de animale tinere”, spune Siemen van Berkum.
La acea vreme, se știa deja că va fi eliminată cota de lapte în 2015, așa că Siemen van Berkum s-a pregătit pentru noua situație. La sfârșitul anului 2014 a cumpărat vaci din Germania și la 1 aprilie 2015 a început mulsul de trei ori pe zi.
”Producția a crescut cu viteza fulgerului”, își amintește olandezul. Prin optimizarea condițiilor de viață a animalelor, o rație echilibrată, creșterea vacilor cu predispoziție genetică la producții ridicate și asigurarea faptului că vacile rămân sănătoase, media pe fermă se menține la peste 14.800 kg lapte!
”Cu cât o vacă este mai eficientă, cu atât scade impactul ei asupra mediului!”, spun specialiștii CRV
4 MILIOANE LITRI LAPTE IES ANUAL PE POARTA FERMEI DIN ELAHUIZEN
În 2020 tatăl și fiul au cumpărat o nouă fermă, astfel că în prezent efectivul este de 350 de vaci la muls și 240 capete tineret în cele două ferme.
4 milioane litri de lapte ies anual pe poarta fermei, cu o medie de 4,05% grăsime și 3,58% proteină.
Siemen și Jan lucrează 185 de hectare de teren agricol aflate în proprietate, din care 130 sunt cultivate cu amestecuri furajere pentru siloz (6-7 coase/an!), 30 hectare sunt cu porumb siloz și alte 25 sunt luate în arendă. Calculul de rentabilitate făcut de fermier indică o producție de 31.000 kg lapte/1 hectar.
În fermă sunt 4 angajați, inclusiv cei doi fermieri, adică ”un om la 1 milion litri de lapte”, spune Siemen van Berkum.
Angajații sunt plătiți cu 32 de euro pe oră!
Costurile totale per litru de lapte sunt în prezent de 41 de eurocenți iar prețul laptelui este de 47 eurocenți (luna iulie a.c.). Costurile cu furajarea se ridică la 12,20 euro/vacă/zi.
CONDIȚII DE 5 STELE ÎN ADĂPOSTUL VACILOR
Siemen van Berkum este fermier de 46 de ani și cunoaște bine toate trucurile meseriei. Jan-Siemen este succesorul tatăl său și are aceeași determinare, implementând în fermă toate tehnologiile necesare pentru optimizarea și eficientizarea investiției.
” În opinia noastră, prima condiție pentru performanță este creșterea animalelor sănătoase. Așternuturile sunt din nisip care rămâne răcoros chiar și vara. Nu există bacterii în el și este confortabil pentru vaci. O vacă trebuie să stea întinsă aproximativ 14 ore pe zi iar atunci când începe să transpire, se ridică și nu mai produce la potențialul ei real.
În plus, avem ventilație intensivă în hambar. În țările în care temperaturile ridicate sunt ceva obișnuit, vitele sunt răcite cu apă. Noi am transformat toate ventilatoarele în așa fel încât, atunci când se încălzește prea tare în adăpost, să poată ventila, dar și pulveriza apă”, îmi spune Siemen van Berkum.
Mulsul se face cu un carusel cu 36 de posturi, achiziționat în 2023.
Ferma de vaci în Olanda, între politică și producție
FERMĂ DE TESTARE CRV WIRDUM
De câțiva ani, ferma de lapte Van Berkum este una dintre fermele de testare ale Centrului de reproducție CRV din Wirdum.
Această colaborare înseamnă, printre altele, că în fiecare an aproximativ 15 juninci gestante, donatoare pentru programul de ameliorare, pleacă din Centrul CRV spre ferma din Elahuizen. Aici se va testa, în practică, dacă și în ce măsură vacile se ridică la înălțimea valorii predictive a ADN-ului. În acest fel, are loc un proces de selecție precis și fiabil, în care caracteristicile viitoare ale animalelor (producție, conformație, fertilitate, caracteristici de sănătate etc.) pot fi determinate din analizele ADN. Producția de lapte este astfel ridicată la rang de știință!
Ferma cu 250 de vaci din mijlocul satului! Dacă ar fi fost în România, vecinii și OMS 119 i-ar fi venit de hac!
Ferma din Elahuizen a implementat și inovația FeedExcel de la CRV, ceea ce se traduce prin ”mai mult lapte cu aceeași cantitate de hrană/furaje”.
Cum costurile cu furajarea sunt cele mai mari în orice fermă, CRV testează în fermele partenere 2.500 de vaci anual în direcția eficientizării hrănirii, înregistrând peste 4 milioane de date/an. 12.000 de animale sunt înregitrate în baza de date a companiei pentru studiul eficienței furajării.
Eficiența furajării = kg lapte produs : kg substanță uscată
Citește mai multe în Revista Ferma ediția 15-30 septembrie 2024
…………………………………….
Acest reportaj este unul dintr-o serie documentate în fermele vizitate la sfârșitul lunii iunie în Țările de Jos, unde delegațiile CRV din toată lumea, inclusiv România s-au renunit pentru a marca cei 150 de ani de istorie și excelență a companiei în genetica bovină.
Deplasarea în Țările de Jos s-a concentrat pe vizitarea unor ferme Holstein de elită și a Centrului pentru reproducție CRV din Wirdum, dar am participat și la workshop-uri organizate în fermele vizitate, care au abordat atât aspecte tehnice prezentate de experții CRV cât și subiecte de actualitate din sectorul creșterii vacilor cu lapte.