Buzoienii descoperă cultura cartofului: suprafața a crescut de patru ori, anul acesta - Revista Ferma
2 minute de citit

Buzoienii descoperă cultura cartofului: suprafața a crescut de patru ori, anul acesta

cartofi, Buzau, ajutor de minimis
foto: pexels.com/@ R Khalil

Cultura cartofului este periferică în peisajul agricol al județului Buzău. Sătenii cultivau până acum numai pentru consum propriu, pe suprafețe mici, necesarul de cartofi pentru populație fiind asigurat din marile bazine din apropiere: Dâmbovița, Covasna, Brașov. 

Anul acesta, însă, ”Buzăul are o suprafață record cultivată cu cartofi. Potrivit Direcției Agricole Buzău este vorba despre un singur cultivator care are zeci de hectare cu cartofi timpurii”, notează publicația regională Șansa Buzoiană. 

O suprafață record la nivel județean a fost cultivată cu cartofi timpurii, în Pogoanele, de Cooperativa ”Pepeni de Pogoanele”. 

La cartofi avem o surpriză plăcută: avem 88 de hectare față de anii trecuți, când aveam doar 20 de hectare. Iată că acum avem o suprafață mult mai mare stimulată și de programul de susținere a producției de cartof de consum, pentru anul 2024, prin care beneficiarii primesc un ajutor de minimis de 200 de euro la hectar, dar poate și de prețurile atractive din piețe. Este premiera anului în județul Buzău, avem într-un singur loc 70 de hectare. Este vorba despre o cooperativă agricolă care lucrează bine și pe pepeni, și au acum și cartofi. Producția de aici este deja contractată de supermarketuri”, a spus Cosmin Florea, director Direcția Agricolă Buzău. 

Citește articolul integral pe Șansa Buzoiană

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →