Specialistul face referire la Ordinul pentru punerea în aplicare a normelor privind condiționalitatea în cadrul intervențiilor sub formă de plăți directe și unor intervenții și măsuri pentru dezvoltare rurală, începând cu anul de cerere 2023.
Acest act normativ, aflat în dezbatere publică, va fi semnat de miniştrii Agriculturii, Mediului şi de preşedintele ANSVA.
CONDIȚII RUPTE DE REALITATE!
„O problemă cu care se va confrunta România este legată de acest proiect de act normativ. De exemplu, cum să vii să spui că nu ai voie să mai cultivi porumb după porumb? Îţi dă dreptul să faci treaba aceasta, dacă între culturi mai semeni o plantă intermediară. Păi, ce să semeni după porumb? Porumbul îl recoltezi la sfârşitul lui noiembrie iar unii anul ăsta au recoltat şi în decembrie, și chiar în ianuarie”, a explicat interlocutorul.
„Sau: să nu aplici îngrăşăminte care nu se încorporează imediat pe pante mai mari de 12 grade! Sunt zone colinare, pe terenuri pe pantă, cum le încorporezi îngrăşămintele date pe grâu? După aceea, lucrarea de încorporat costă, intri, tasezi solul”, a continuat Lucian Buzdugan.
FERMIERII TREBUIE SPRIJINIȚI SĂ SCHIMBE TEHNOLOGIILE
În opinia specialistului altele ar fi fost măsurile mai bune. „Sunt o serie de firme care au dezvoltat îngrăşăminte de azot cu degajare lentă care, aplicate odată cu semănatul, sunt mult mai eficiente.
De asemenea, fermierii ar trebui ajutaţi de către stat să achiziţioneze maşini performante și să fie încurajaţi să treacă la sistemul lucrărilor minime, respectând reducerea emisiilor de carbon. Poate acestea ar fi fost nişte lucruri care erau bune de spus”, a subliniat Lucian Buzdugan care consideră că proiectul Ordinului privind condiţionalitalitatea are restricţii foarte dure.
LUCIAN BUZDUGAN APRECIAZĂ REVISTA FERMA
De asemenea, Lucian Buzdugan s-a arătat îngrijorat de restricţiile care vin de la Bruxelles, faţă de care reprezentanţii noştri nu iau atitudine, se supun orbeşte.
„Sunt impuse de UE ca şi cum noi nu am face parte din Uniunea Europeană; suntem acolo cu drepturi egale ca orice stat şi trebuie să facem ceea ce e posibil de făcut. Pentru că unele lucruri care sunt posibil de făcut în Franţa sau Germania, nu ştiu dacă pot fi făcute şi în Bărăgan, în Dobrogea sau în Grecia, spre exemplu, în zone foarte aride”.
În opinia specialistului, „fiecare ţară trebuie să-şi susţină punctul de vedere şi înainte de a lua o decizie să fie o consultare largă cu fermierii. Şi revista Ferma, întotdeauna a făcut cu mult succes şi profesionalism acest lucru. Apreciez!”
OBSTACOLELE DIGITALIZĂRII
Agricultura de precizie se dezvoltă de la un an la altul. Există însă și obstacole care încetinesc expansiunea soluțiilor digitale în agricultură.
Click AICI și află care sunt acestea!
un articol de
MARIAN MUȘAT