„Este JALE mare! Efectiv, grâul, orzul și rapița suferă enorm în lipsa apei!”, ni s-a jeluit inginerul Ștefan Ginerică.
Buzoianul din Colibași (de lângă Râmnicu Sărat) are semănată o suprafață de 300 de hectare cu cereale păioase (grâu și orz). „Nici în acest sezon nu am parte de rapiță. Din 180 de hectare însămânțate am rămas cu 10! Cultura nu a avut condiții de germinare și răsărire, am întors sole întregi și în toamnă, și acum în primăvară. Trăim niște drame!”, ne-a declarat fermierul mâhnit că și în acest an nu va produce nici cât a cheltuit!
A investit, în medie, cam 4.500 de lei pe hectarul de cultură, respectând ca la carte tehnologiile de cultivare.
Inginerul Ștefan Ginerică este un tânăr ambițios, energic și dornic de a-și arăta știința în câmp. De câțiva ani nu-l ajută condițiile climatice. Prevăzător, și-a asigurat culturile, dar ce folos că ultima ploaie a fost de fix 2 litri!
„Am pus orzoaică de primăvară în locul rapiței, porumb și floare pe 300 de hectare, jumate – jumate. Nădăjduiesc să realizez o producție care să acopere cheltuiala, despre profit, nici nu poate fi vorba!”, precizează fermierul buzoian.
Semănată în praf, PRAFUL S-A ALES DE RAPIȚĂ!
„Rapița am semănat-o în praf și praful s-a ales de ea! Am întors-o pe toată (300 ha)”, ne-a declarat Liviu Bărăgan, fermierul din comuna Vîlcelele.
După ce i-a dat spicul, grâul s-a uscat din cauza secetei. Însămânțase 1.000 ha cu soiuri cu înfrățire în primăvară, a sporit doza de sămânță la 200 kg/ha să asigure densitatea… A făcut tot posibiliul tehnologic, dar precipitațiile au întârziat să vină.
Liviu Bărăgan susține că este al patrulea an de secetă în Câmpia Râmnicului și lumea a ajuns la disperare. Deznădăjnuit, așteaptă secerișul care se va declanșa la sfârșitul lunii (în mod normal începea după 10 iunie), convins fiind că mai mult de 200-300 kg de grâu la hectar nu va obține.
Peste 25.000 ha de cereale păioase afectate de secetă!
Din situația centralizată la Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană (DAJ) Buzău, mai bine de jumătate din culturile de cereale păioase sunt afectate de seceta pedologică, diferențele mari de temperatură și de vântul puternic.
„La o primă evaluare undeva la 50-60% din suprafaţa de teren cultivată cu grâu, din aproape 50.000 ha a fost afectată!”, declara presei Cosmin Florea, directorul DAJ Buzău.
Potrivit acestuia, pe fondul secetei pedologice, temperaturile anormale de la începutul primăverii (cu dimineți răcoroase și amiezi cu 30 de grade Celsius), la pachet cu insuficiența precipitaţiilor (și acestea evaporate de rafalele de vânt) au determinat pagube însemnate fermierilor. „Dacă nu va ploua în zilele următoare, producţia ar putea scădea cu 50% faţă de anul trecut”, a avertizat șeful agriculturii buzoiene.
CULTURI CALAMITATE în totalitate!
În Câmpia Râmnicului, pe zona comunelor Boldu, Balta Albă, Râmnicelu, Ghergheasa, Vîlcelele, cultivatorii au atras atenţia că mare parte din culturile de grâu și orz sunt compromise de aproape 100%. Îngrijorător e că dacă nu vin precipitaţii în următoarele două-trei săptămâni, situația va deveni gravă și pentru culturile de primăvară.
Deja, Direcția pentru Agricultură Judeţeană Buzău a primit înștiințări de la producătorii agricoli.