Trei studenți din centrul universitar timișorean vor fi premiați pentru al treilea an consecutiv de către Helmut Claas în cadrul Galei „International Helmut Claas Scholarship 2014”.
Decernarea burselor Helmut Claas 2014 va avea loc în perioada 27-28 octombrie, la Harsewinkel în Germania. Trei studenți de la specializarea Mașini și Instalații pentru Agricultură și Industrie Alimentară – USAMVB din Timișoara se vor număra printre premiați. Meritul lor este realizarea a trei proiecte de diplomă, ce tratează subiecte de actualitate și de interes pentru domeniul tehnicii agricole. Lucrările au fost desemnate câștigătoare și vor fi răsplătite cu trei burse internaționale în valoare de 2000 euro, 1500 euro și 1000 euro.
Trei premii binemeritate
Pe primul loc s-a clasat studentul Vlad Marius Bolocan, de la specializarea „Mașini și Instalații pentru Agricultură și Industrie Alimentară, cu proiectul intitulat „Cercetări privind implementarea sistemelor de siguranță pe scarificatoarele Maschio Gaspardo Artiglio”, realizat în urma studiului amănunțit al scarificatoarelor fabricate de producătorul italian. Un proiect inovativ, documentat și elaborat pe durata orelor de practică, în anul III de facultate, în fabrica de producție Maschio Gaspardo de la Chișineu-Criș, care a impresionat atât specialiștii de la Maschio Gaspardo, cât și Comisia de licență. Studentul a urmat un stagiu de perfecționare pe partea de automatizare în cadrul fabricii automotive ContiTech – Timișoara România, unitate care l-a și cooptat în echipa de specialiști încă din timpul studiilor. Alte aprecieri au vizat inovarea și originalitatea lucrării, modul de abordare a temei, integrarea excelentă în proiectul de licență a experienței acumulate în fabricile Maschio Gaspardo și ContiTech, modul de concepere și de realizare a lucrării de licență, pregătirea foarte bună a studentului, având un bagaj bogat de cunoștințe în domeniul mecanicii, electrotehnicii și electronicii.
Locul secund l-a ocupat Ionel Darius Kiss, cu proiectul „Studii și cercetări privind mecanizarea lucrărilor în cultura porumbului”, realizat în urma practicii derulate în propria fermă – societatea Agrokiss SRL -, în decursul a trei ani consecutivi (2011, 2012 și 2013). Datele experimentale obținute de acesta sunt de o certă valoare, având amprenta contribuțiilor personale ale autorului. Cercetările s-au făcut în câmp, cu utilaje performante, achiziționate în ultimii ani.
Poziția a treia a ocupat-o studentul Alexandru Ciucă. Proiectul intitulat „Studii asupra capacității de lucru a combinelor de recoltat cereale” prezintă, într-o manieră profesionistă, cercetarea amănunțită a aparatelor de treier al combinelor de ultimă generație, analiza funcțională a sistemelor de curățire și dinamica sitelor sistemului de curățire. Studentul a prezentat unele experiențe efectuate, în vara lui 2011, la Săcălaz, în jud. Timiș, pe patru combine de recoltat cereale. În finalul lucrării a făcut o comparație între indicii tehnici ai sistemului de curățire la combinele studiate, acestea fiind considerate contribuții originale ale acestuia.
Studentul Vlad Marius Bolocan va participa la ceremonia de decernare a premiilor Helmut Claas, de la Harsewinkel, în cadrul căreia premiul i se va înmâna oficial. Acesta va avea posibilitatea să viziteze muzeul și fabrica Claas din aceeași localitate.
În calitate de director de proiect și reprezentant oficial al Fundației Claas în România, îi felicit pe cei trei studenți merituoși de la Facultatea de Agricultură a USAMVB Timișoara pentru parcursul academic excepțional și pentru performanțele obținute.
CRITERII DE SELECȚIE
Comisia de licență din cadrul USAMVB Timișoara – formată din specialiști atât din domeniul tehnicii agricole, cât și al agriculturii – a făcut aprecierile pentru propunerea lucrărilor în competiția internațională. Prezentările făcute în cadrul susținerii examenului de licență și răspunsurile corecte oferite de candidați la întrebările comisiei USAMVB au cântărit greu în decizia de a alege proiectele candidate, autorii lucrărilor dovedindu-și cunoștințele temeinice însușite.
În competiția internațională, criteriile urmărite de evaluatori au fost: inovarea, originalitatea, studiul practic, seriozitatea, gradul de implicare în realizarea proiectului, modul de întocmire a lucrării de licență, temele de actualitate.