Bursa cerealelor BRICS ar putea afecta exporturile europene - Revista Ferma
3 minute de citit

Bursa cerealelor BRICS ar putea afecta exporturile europene

BRICS Bursa cerealelor BRICS ar putea afecta exporturile europene
Credit foto: iStock.com/Arkadiusz Warguła

De ceva timp se vorbeşte despre o bursă a cerealelor pentru comunitatea statelor membre BRICS, care include printre altele Rusia, unul dintre cei mai mari producători de cereale din lume, dar şi China şi India, doi dintre marii consumatori şi importatori.

Semnale care anunţau acest interes au apărut în spaţiul public încă din primăvară, iar recent discuţiile par să se fi intensificat, cu ocazia Summit-ului BRICS desfăşurat în urmă cu trei săptămâni, la Kazan, în Federaţia Rusă. O astfel de iniţiativă, susţinută în mod personal de preşedintele rus Vladimir Putin, ar putea consolida influenţa acestor state pe piaţa globală a cerealelor oferind o alternativă la bursele de la Chicago şi de la Paris.

Sub coordonarea Rusiei, cele nouă state membre BRICS par deja să fi convenit să pună bazele unei burse pentru cereale, cu posibilitatea de extindere şi spre oleaginoase şi leguminoase. BRICS este o organizaţie care include Rusia, Brazilia, India, China, Africa de Sud, Iran, Egipt, Etiopia şi Emiratele Arabe Unite, iar obiectivul principal al acesteia este să echilibreze influenţa economică şi politică a Americii de Nord şi Europei Occidentale, reducând totodată dependenţa de dolarul american.

Rusia, principalul beneficiar

În ultimii ani, Rusia, care este cel mai mare exportator mondial de grâu, a încercat să-şi dezvolte propriile mecanisme de stabilire a preţurilor pentru mărfuri, contracarând bursele occidentale, mai ales în contextul scăderii preţurilor globale la cereale. La summitul de la Kazan, Putin a susţinut că această nouă platformă va „contribui la formarea unor indicatori de preţ echitabili şi previzibili” şi va „proteja pieţele naţionale de interferenţele externe negative, de speculaţii şi de încercările de creare artificială a unui deficit de alimente”.

Totuşi, un astfel de scenariu a stârnit şi anumite îngrijorări cu privire la faptul că legăturile comerciale pe care Rusia doreşte să le construiască ar putea înlocui licitaţiile publice şi ar putea fi mai puţin transparente, în detrimentul exportatorilor majori din afara BRICS, în special Europa şi SUA.

Un proces dificil şi de lingă durată

BRICS joacă un rol important pe piaţa globală de cereale. Conform Consiliului Internaţional al Cerealelor, doar Brazilia şi Rusia au reprezentat aproximativ 27% din exporturile globale de grâu şi 23% din exporturile de porumb în anul de marketing 2023/2024. Cu toate astea, înfiinţarea acestei noi burse agricole, care să cuprindă şi componenta de contracte futures, ar putea fi un proces dificil şi de lungă durată, susţin analiştii.

Problema transparenţei şi fiabilităţii rămâne un obstacol. Nu este sigur că operatorii de pe piaţă, în special cei occidentali, vor avea încredere într-o autoritate controlată de ţări precum Rusia sau China. Iar în absenţa unui număr semnificativ de operatori, piaţa futures ar putea fi lipsită de lichiditate şi dinamism. Pe de altă parte, unii analişti se întreabă, pe bună dreptate, cât de necesar este acest proiect, ştiind că alte ţări BRICS – cum ar fi India, China, Brazilia şi Africa de Sud – au deja platforme bine stabilite pentru tranzacţionarea produselor agricole.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →