2 minute de citit

BUGETUL Uniunii Europene pentru 2024 a primit VOT FAVORABIL! Unde se vor duce banii comunitari?

buget UE 2024 BUGETUL Uniunii Europene pentru 2024 a primit VOT FAVORABIL! Unde se vor duce banii comunitari?
Foto: canva.com/TheaDesign

VOT FAVORABIL. Consiliul European a aprobat astăzi, 20 noiembrie, textul comun privind bugetul general al UE pentru 2024. Textul comun a fost convenit în cadrul negocierilor cu Parlamentul European la 11 noiembrie.

Totalul angajamentelor este stabilit la 189.385,4 milioane EUR, iar plățile totale la 142.630,3 milioane EUR.

Un fond de 360 de milioane EUR au fost păstrați pentru nevoi imprevizibile, în limitele plafoanelor de cheltuieli din cadrul financiar multianual actual pentru 2021-2027.

Mă bucur că am ajuns la un acord cu privire la bugetul de anul viitor. Ne va oferi mijloacele de a ne concentra asupra domeniilor prioritare ale UE, păstrând în același timp suficientă libertate financiară pentru a răspunde circumstanțelor neprevăzute. De asemenea, asigură o abordare realistă, ținând cont de contextul economic și geopolitic actual, de interesele contribuabililor și de nevoia de a răspunde noilor provocări care pot apărea în 2024 – Esperanza Samblás, secretar de stat spaniol și negociator șef al Consiliului pentru bugetul UE 2024

Bugetul de anul viitor reflectă puternic principalele priorități ale UE, inclusiv redresarea economică și tranzițiile verzi și digitale și reacționează la contextul geopolitic dificil, care afectează Europa.

Angajamentele sunt promisiuni obligatorii din punct de vedere juridic de a cheltui bani pe activități care sunt implementate pe parcursul mai multor ani.

Plățile acoperă cheltuielile care decurg din angajamentele asumate în cursul anului curent sau al anilor anteriori.

CE URMEAZĂ?

Adoptarea bugetului va fi declarată de Parlamentul European odată ce acesta aprobă textul comun. Consiliul și Parlamentul au fiecare un termen de 14 zile de la 11 noiembrie 2023 pentru a-l aproba.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →