British Wool: VALOAREA LÂNII a crescut cu 20%! În România, lâna nu mai valorează aproape nimic! - Revista Ferma
3 minute de citit

British Wool: VALOAREA LÂNII a crescut cu 20%! În România, lâna nu mai valorează aproape nimic!

british wool 1 British Wool: VALOAREA LÂNII a crescut cu 20%! În România, lâna nu mai valorează aproape nimic!
Credit foto @iStock.com/JohnatAPW, @iStock.com/Elena Safonova

British Wool a anunțat prima redresare susținută a prețurilor lânii, după pandemia de Covid-19, cu o creștere generală de 20% la licitațiile recente.

Organizația a spus că lâna britanică este vândută la nivel global pe mai multe piețe și sub formă de diferite produse, iar cererea este în creștere în întreaga lume.

Graham Clark, director de marketing pentru British Wool, a explicat pentru agriland.ie: „În ultimele luni am observat o îmbunătățire atât a cererii, cât și a prețurilor la licitațiile noastre. În general, prețurile au crescut cu 20%”.

„Licitațiile noastre sunt mai competitive decât au fost în ultimii ani, mai mulți cumpărători noi au intrat în cursă în ultimii doi ani. Acest lucru, împreună cu munca noastră de promovare, au avut un impact pozitiv asupra prețurilor și acum există o concurență reală pentru toate tipurile de lână”, a adăugat reprezentantul British Wool.

LÂNĂ DIN MAREA BRITANIE PENTRU 130 DE PRODUCĂTORI GLOBALI

În ultimele 12 luni, organizația a declarat că și-a consolidat și mai mult schema de licențiere a mărcilor, cu încă 44 de mărci.

Acum, organizația lucrează cu 130 de mărci de pe tot globul, care folosesc toate proporții mari de fibră britanică în produsele lor, contribuind și mai mult la stimularea de noi cereri.

„Vânzările cu amănuntul și încrederea consumatorilor rămân o problemă în Marea Britanie, am văzut îmbunătățiri pe alte piețe, cum ar fi covoarele, plus volumul de mărfuri venit din China. Deși suntem încă departe de locul unde trebuie să fim, aceste câștiguri sunt foarte încurajatoare. Sperăm ca această tendință să continue până în 2024”, a adăugat Clark.

Spațiile de colectare ale British Wool rămân deschise, iar fermierii care au lână de vânzare sunt îndemnați să o livreze până la sfârșitul lunii martie.

british wool 2 British Wool: VALOAREA LÂNII a crescut cu 20%! În România, lâna nu mai valorează aproape nimic!
Credit foto @BritishWool

PE CÂND ROMÂNIA EXPORTA LÂNĂ DE OAIE…

În anii 2017- 2020, România colecta aproximativ 15.000 de tone de lână care aproape integral lua calea exportului, una dintre destinaţii fiind Turcia. Din cele 15.000 de tone de lână, 80%, adică 12.000 de tone, era lână de oaie din rasa Ţurcană.

Înainte de 1990, România avea în jur de 22 de milioane de ovine, din care 60% erau din această rasă. În acele vremuri lâna se valorifica integral, iar cea de Ţurcană era folosită în principal ca material textil de uz industrial, respectiv pentru saltele, covoare de trafic intens, preşuri, lavete, dar şi ca material de protecţie termică la încălţăminte. Din această lână se mai făceau pături şi plapume.

LÂNA CURATĂ E FIBRĂ MIRACOL!

Prin calitățile ei, lâna este o fibră miracol datorită compoziției chimice (80-90% cheratină, asemănătoare cu scleroproteinele din păr, piele, pene etc. compatibile cu pielea umană) și structurii interne (spații pline cu aer în celule fusiforme foarte lungi, iar la fibrele groase în mijloc strat medular cu celule pline cu aer).

Oportunităţi de afaceri: Îngrăşământ organic din lână de oaie!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →