2 minute de citit

Brazilia se teme că nu şi-ar putea valorifica recolta record de soia

„Nu sunt sigur că lumea are nevoie de 100 de milioane de tone de soia boabe din Brazilia”, a avertizat Kory Melby, consultant pentru firma de analiză S&P Global, citat de Agrarheute. Brazilia este în orice caz cel mai mare exportator de soia din lume, două treimi din volum fiind destinate să ajungă în China şi o cantitate însemnată pe piaţa europeană.

Soia_bÎn decembrie, autoritatea agricolă braziliană CONAB a estimat recolta de soia din aceast sezon la 153,47 milioane de tone, după ce anul trecut, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, producţia a fost de numai 126,5 milioane de tone. Creşterea producţiei se datorează însă şi extinderii suprafeţelor alocate acestei culturi cu 1,8 milioane de hectare, până la un record de 43,3 milioane de hectare. Asta înseamnă că suprafaţa cu soia din Brazilia a sporit cu 15,6 milioane de hectare doar în ultimii 10 ani!

Cu toate astea, fermierii brazilieni nu sunt pe deplin mulţumiţi de câştigurile obţinute, în condiţiile în care pentru a-şi înfiinţa culturile în sezonul 2022/2023 au fost obligaţi să acopere o bună parte din costuri din capitaluri proprii. Spre exemplu, cultivatorii din Mato Grosso şi-au acoperit 33% din costurile de producţie din resurse proprii, ceea ce este cu 10 puncte procentuale mai mult decât anul trecut.

Ratele mai mari ale dobânzilor la împrumuturile de producţie şi costurile crescute ale inputurilor au forţat fermierii să suporte o parte mai mare din costurile de producţie şi să renunţe la credite. Costurile de exploatare au crescut cu 50% în 2022/23 din cauza costurilor mai mari pentru inputuri (îngrăşăminte, substanţe chimice, combustibil) şi sunt de aşteptat să crească în continuare în 2023/2024, spun analiştii.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →