3 minute de citit

BRAZILIA: Producţie record de porumb şi soia

producţie record de soia
producţie record de soia

Considerată a fi cel mai mare producător şi exportator mondial de boabe de soia, Brazilia va deveni anul acesta principalul furnizor mondial de porumb, după ce a obţinut o producţie record şi va depăşi Statele Unite, au anunţat autorităţile braziliene.

Producţia de porumb brazilian ar trebui să crească cu 16,6% în acest an şi să atingă un total de 131,9 milioane de tone, potrivit datelor publicate de Compania Naţională de Aprovizionare (Conab) pe 6 septembrie 2023 în ultimul său raport al sezonului, când recoltarea era aproape finalizată.

Suprafaţa totală dedicată culturilor de cereale, estimată în acest sezon la 22,3 milioane de hectare (+3,2%), nu a fost niciodată atât de mare.

În ceea ce priveşte productivitatea, aceasta ar trebui să crească cu 13%, ajungând chiar la un nivel record în statul Mato Grosso (centrul vest), principalul furnizor al ţării, care înregistrează un randament de aproape 6.900 de kilograme la hectar.

Cel mai mare exportator mondial, înaintea Statelor Unite

Conab estimează exporturi de porumb de 50 de milioane de tone, „depăşind exporturile nord-americane”.

Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite (USDA), în raportul din august 2023, estimează că vânzările braziliene ar putea ajunge la 56 de milioane de tone, înaintea exporturilor americane, prognozate la 41,3 milioane de tone.

Statele Unite, pe de altă parte, rămân de departe cel mai mare producător de porumb din lume, cu 348,8 milioane de tone.

Anterior, Brazilia ajunsese doar o singură dată, în 2013, în poziţia de lider mondial al furnizării de porumb, fiind mai mult ca niciodată un gigant agricol pe scena mondială.

Producţie record şi la soia

Producţia braziliană de soia a înregistrat, de asemenea, cel mai bun rezultat istoric, cu 154,6 milioane de tone recoltate în acest sezon, o creştere de 10,9% faţă de recordul anterior din sezonul 2020/2021. Aceste rezultate pot fi explicate în special „prin condiţiile meteorologice excelente din majoritatea regiunilor producătoare”, în special Mato Grosso, subliniază agenţia publică.

Suprafaţa dedicată seminţelor oleaginoase a atins un nivel record de 44 de milioane de hectare (+6,2% faţă de sezonul trecut), iar productivitatea a înregistrat al doilea cel mai bun rezultat, cu un randament mediu de 3.510 kg/hectar.

De asemenea, potrivit Conab, exporturile braziliene de soia sunt de aşteptat să atingă 96,9 milioane de tone în acest an, comparativ cu 78,7 milioane anul trecut, în timp ce USDA preconizează un volum la exporturi de 94 milioane de tone.

Sursa: AFP

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →