Din producţia realizată la Topile sunt aprovizionate toate cele 23 de magazine ale unui lanț comercial de profil din zona municipiului Pașcani și din suburbii!
LEGUMICULTOR DE LA 6 ANI!
Unul dintre principalii furnizori de legume vrac și ambalate, pe piața locală, este tânărul fermier Alexandru Popoaea, care a absolvit Facultatea de Horticultură Iași în urmă cu 10 ani și care, de atunci, a revenit acasă, reușind să consolideze și să dezvolte ferma de familie inițiată de către părinții săi, Mihaela și Marcel Popoaea.
”De fapt, eu lucrez alături de părinții mei încă de pe la 6 ani, atunci când mă luau la copilit. Atunci, nu îmi plăcea prea mult, dar acum recunosc faptul că au prins foarte bine acele experiențe care m-au format. Ulterior, am urmat și absolvit cursurile Grupului Școlar Agricol din Podu Iloaiei, precum și cursurile școlii postliceale la Liceul Tehnologic Horia, județul Neamț, profilul tehnician controlul calității produselor agroalimentare”, spune Alexandru Popoaea.
A REVENIT ÎN FERMA FAMILIEI
După finalizarea studiilor horticole universitare, tânărul avea mai multe oportunități de dezvoltare a carierei profesionale. Dar s-a întors la provocarea din copilărie, devenită între timp marea lui pasiune.
Familia Popoaea cultivă legume în câmp, pe o suprafață de 3 hectare și în spații protejate, pe aproximativ 1300 mp. În câmp, pe 1 ha de teren, produce tomate exclusiv pentru industrie, iar pe celelalte două hectare și în spațiile protejate produc pentru livrare directă tomate, varză, ardei gras, ardei iute, gogoșari, ardei kapia, vinete, pepene pentru murat, rădăcinoase, tuberculi, castraveți, verdețuri, spanac, fasole etc.
DIN RESPECT PENTRU CONSUMATOR
„Lucrăm doar noi trei și doar ocazional apelăm la ajutorul unor consăteni. Cât privește relația cu lanțul local, românesc, de magazine care ne preia recoltele, aș preciza că poate reprezenta chiar un model. Mă refer la faptul că ei au înțeles că eu doresc rulaj mare și, ca urmare, le ofer producția la un preț mai mic, însă cu condiția ca și ei să vândă cu un preț mai mic la raft. Este o relație reciproc respectuoasă, din care are de câștigat și consumatorul, care știm că are o putere de cumpărare destul de redusă”, explică ieşeanul.
VALORIFICAREA SE FACE LOCAL!
Pe partea de industrie, legumicultorul colaborează cu fabrica de conserve de la Bălțătești, județul Neamț. Practic, discutăm despre producție și valorificare locale, ceea ce înseamnă responsabilitate și sănătate!
„Responsabilitatea se referă la noi, producătorii, care putem fi vizitați oricând și îi putem asigura pe beneficiari de faptul că producem exact cum scriem pe etichete. Sănătatea se referă mai ales la consumatori, care nu mai aleg produse super cosmetizate, ca să reziste depozitării și transportului de peste mări și țări, ci au acces la legume care le asigură siguranța alimentară atât de dorită”, afirmă Alexandru Popoaea.
LIPSA FORŢEI DE MUNCĂ A GENERAT MODERNIZAREA
Atunci când Alexandru era plecat la studii, părinții săi s-au confruntat cu primele provocări, cele legate de lipsa forței de muncă și au început cele dintâi investiții, în câmp.
”Primele investiții au fost în mijloacele tehnice de plantare. Decizia am luat-o după ce am avut unele discuții la fabrica din Bălțătești, acolo unde eu ceream prețuri mai mari pentru legumele predate. Însă răspunsul a fost acela că prețurile sunt egale pentru toți furnizorii de legume, iar dacă eu nu am profit trebuie să văd pe care verigă a lanțului de producție pierd cei mai mulți bani, față de alți legumicultori care reușeau să realizeze profituri convenabile. Am analizat și am constatat faptul că cele mai mari cheltuieli erau cu forța de muncă. Astfel, am decis să realizez acele prime investiții în mecanizarea plantării. Costurile de producție s-au redus cu aproximativ 30%!”, spunel Marcel Popoaea.
IRIGAREA A REDUS COSTURILE
Apoi au investit în tehnologie, respectiv în irigarea prin picătură, cu folie. Prin acest sistem, nu mai este necesar prăşitul și nici nu mai e nevoie de erbicide, ceea ce înseamnă alte reduceri de costuri, dar şi o producţie legumicolă sănătoasă. În mod concret, folia de mulci reduce cu 30% costurile pe care le aveau cu factorul uman necesar la efectuarea respectivelor lucrări. În plus, dacă temperaturile sunt scăzute, folia asigură un mediu mai bun pentru plante, ceea ce înseamnă o creștere a producției cu aproximativ 10%!
CÂŞTIGUL A FOST REINVESTIT!
Deși activitatea de producere a legumelor în câmp a fost demarată de tatăl său în urmă cu 3 decenii, tânărul specialist horticultor Alexandru Popoaea a simțit nevoia de a investi constant și consistent, atât în tehnologia fiecărei culturi legumicole și în mijloacele tehnice utilizate, cât și în domeniul depozitării și ambalării producțiilor. Astfel, de 5 ani de zile, toți banii câștigați i-a reinvestit și, mai mult decât atât, a încercat să acceseze și unele programe cu finanțare europeană.
”Toate investițiile recente majore s-au realizat cu ajutorul Asociației Grupul de Acțiune Locală GAL Siret Moldova, despre care, la început, nu știam mare lucru. Reprezentanții asociației au răspuns tuturor întrebărilor și au făcut cunoscute oportunitățile pe care le aveam toți posibilii beneficiari din cele 7 sate membre”, spune Alexandru.
MODERNIZARE PRIN PNDR
Legumicultorul din Topile a beneficiat de un proiect de modernizare a fermei legumicole, prin PNDR, în urmă cu 3 ani. În prima etapă, a construit două solarii de 500 mp fiecare, pe terenul cu o suprafață totală de 1348 mp intravilan. Cele două solarii sunt dotate cu instalații de irigare prin picurare. Valoarea estimată a fost de 20 de mii de euro.
Această investiție este avantajoasă, datorită cerinței mari și constante de legume proaspete pe tot parcursul anului și datorită faptului că în spațiu protejat culturile pot fi manageriate mult mai ușor, obținându-se producții mai mari.
ACHIZIŢII FĂCUTE PRIN PROIECT
Pentru îmbunătățirea condițiilor de microclimat și pentru asigurarea condițiilor optime de creștere și dezvoltare a plantelor, prin proiect au fost achiziţionate centrale termice, calorifere, coloane de legătură în sere și accesoriile aferente. De asemenea, din prima tranșă a proiectului, au fost achiziționate consumabile pentru fermă, respectiv îngrășăminte, soluții pentru tratamente, motorină pentru transport și lucrări mecanizate.
A URMAT CELULA FRIGORIFICĂ
Pentru a asigura o bună izolare, în vederea păstrării legumelor, prin același proiect, tânărul fermier a continuat investițiile, prin achiziționarea și amplasarea pe spațiu betonat a unei celule frigorifice pe o suprafață de 40 mp, cu instalație de condiționare a aerului. Această investiție a fost în valoare de aproximativ 10 mii de euro și a creat condițiile optime pentru depozitarea legumelor, pentru prima dată în acest an, în vederea pregătirii mărfii pentru piață, ca premisă de creștere a veniturilor.
URMĂTORUL PAS: MURĂTURILE
După cele două investiții, urmează cea de-a treia secvență de dezvoltare a activității din ferma de familie: producerea de murături. ”Urmează să ne autorizăm la DSV Iași și sperăm ca anul acesta să livrăm în magazinele partenere gogonele murate, varză murată, pepeni și castraveți murați. Această etapă reprezintă o altă încercare de sporire a veniturilor, în mod natural și ca urmare a investițiilor realizate, nu prin creșteri artificiale ale prețurilor la legumele proaspete. Urmează noi investiții în tehnologia de producție, pentru a reduce şi mai mult costurile”, spune legumicultorul ieșean.
INVESTIŢIILE VOR CONTINUA!
Încurajat de reușita primului proiect cu finanțare europeană, tânărul fermier Alexandru Popoaea a conturat un nou proiect, cu cofinanțare 30%, prin care vizează achiziționarea unui tractor, a unei noi mașini de plantat peste folia de mulci, pe care o și întinde pe câmp, o mașină de fertilizat și o mașină de erbicidat.
Noi deja ambalam legume și le valorificam în caserole etichetate sub o denumire menită a ne încuraja chiar pe noi înșine: ”Și noi putem!”. Dar păstrarea legumelor în atmosferă controlată ne ajută să atingem obiectivul obligatoriu din proiect, acela de a realiza venituri în valoare de minim 20% din prima tranșă de sprijin.
ALEXANDRU POPOAE
Legumicultor din Topile, jud. Iași
un articol de
PETRONELA COTEA MIHAI
redactor Radio România Iaşi