BOTREFIN: Noua soluție împotriva putregaiului cenușiu - Revista Ferma
3 minute de citit

BOTREFIN: Noua soluție împotriva putregaiului cenușiu

Conform unui studiu științific * din România, care a analizat potențialul de atac al patogenului pe o perioadă de 10 ani consecutivi, riscul major de infecție s-a înregistrat în 80% dintre cazuri. Factorul decisiv în apariția bolii este cel climatic, mai ales când traversăm perioade cu contraste meteorologice, cauzate de temperaturi ridicate, expunere îndelungată la razele solare și umiditatea relativă de 80-100%. Infecția poate pătrunde în plantă atât prin cuticulă, cât și prin rănile cauzate de alți factori sau agenți patogeni. Ca urmare, pe pielița fructului apar mici pete cu țesut moale, care se extind către pulpă, infectând întregul bob.

Putregaiul cenusiu la vita-de-vie (Botrytis cinerea)_b


Efecte nedorite


În perioadele cu regim pluviometric ridicat, boabele crapă, iar în leziunile formate se dezvoltă un puf de mucegai gri. Invers, în condiții de secetă, boabele afectate se stafidesc, iar producția înregistrează pierderi cantitative și calitative. Un alt efect nedorit îl produce putregaiul cenușiu (Botrytis cinerea) în timpul procesului de fermentație, obținându-se vinuri cu o cantitate scăzută de alcool și care nu se pretează pentru îmbuteliere și învechire.

Din cauza agresivității bolii, indiferent de fenofaza viței-de-vie, specialiștii KWIZDA Agro recomandă un fungicid cu risc scăzut de apariție a rezistenței, cum este BOTREFIN, care, aplicat în vegetație, asigură protecție completă împotriva putregaiului cenușiu.

 

Cum acționează BOTREFIN?


Fungicidul BOTREFIN se prezintă sub formă de granule dispersabile în apă (WG) și este un produs complex, dezvoltat pe baza conținutului a două substanțe active foarte performante:

  • Ciprodinil 375 g/kg, cu acțiune sistemică și spectru larg de combatere, este o substanță activă care inhibă sinteza proteinelor, blocând atacul patogenului asupra plantei.
  • Fludioxonil 250 g/kg, cu acțiune de contact, inhibă germinarea sporilor și creșterea tubului germinativ care penetrează țesutul plantei atacate.

Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea)_b


Prevenire și combatere

 

Acțiunea combinată a celor două substanțe active îi induc fungicidului BOTREFIN un caracter preventiv și curativ, deoarece produsul blochează boala în patru momente distincte:

  1. Germinarea sporilor ciupercilor;
  2. Creșterea tubului germinativ;
  3. Momentul penetrării în plantă;
  4. Creșterea miceliului inter și intra celular.

 

CUM ȘI CÂND SE APLICĂ?

BOTREFIN se aplică preventiv, la avertizare, în doză de 0,6-1 kg/ha, când condițiile climatice sunt favorabile apariției putregaiului cenușiu. Produsul rezistă la spălare. Se aplică cel mult 2 tratamente pe sezon, cu timp de pauză de 21 zile în cazul strugurilor pentru vin și 7 zile în cazul celor pentru masă.

Click aici pentru toate detaliile tehnice despre produsul Botrefin!

 Pentru detalii suplimentare, contactați reprezentanții de vânzări Kwizda Agro Romania +40 37 208 97 00

 

* Sursa studiu: Bulletin UASVM Horticulture 77(2) / 2020, pag. 58-63

 

un articol de

KWIZDA AGRO ROMANIA

Mai multe pe această temă www.kwizda-agro.ro

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →