Andrei Boitoș, preşedintele şi membru fondator al Cooperativei Agricole Bostănăria din Gheorghe Doja, județul Ialomița, a fost rezumativ: „Piața s-a mișcat foarte bine, adică am avut comenzi, nu am avut dificultăți să vindem producția, producții sunt bune, prețurile corecte! Bănuiesc că nu auziți prea des lucruri din astea.”
Aici cam are dreptate! Fermierul, provenind dintr-o familie cu experiență de două generații în cultivarea pepenilor, s-a arătat mulțumit că anul acesta Bostănăria se apropie de realizarea a 100 de tone de pepeni verzi la hectar, ceea ce reprezintă un record.
LIPSA APEI de irigat A LOVIT PEPENII LA VREJ!
Cooperativa cultivă cu membrii ei o suprafață de 130 de hectare de pepeni, la irigat, apa provenind, fie din fântâni forate, fie din canale de irigații.
„Dacă ar trebui să mă vait, aș face-o pentru că din cauza deselor avariilor la stațiile de pompare ale ANIF nu am putut iriga, fapt ce a diminuat din producție. La specialități, cantitățile au fost mai mici, dau exemplul pepenilor cu coaja neagră, hibrizilor fără semințe și varietăților de pepene galben”, a susținut tânărul Andrei Boitoș.
Zilnic, 8 TIRURI ies cu MARFĂ PROASPĂTĂ, AROMATĂ ȘI DULCE
Sezonul de recoltare a început destul de timpuriu la Gheorghe Doja.
„Nu cred că s-au mai cules vreodată așa devreme, și anume la pepenele galben prima dată de recoltare a fost 14 iunie și la pepenele verde, trei zile mai târziu, când în mod normal începeam recoltatul cam pe 25 iulie”, a explicat el.
Din Bostănărie, pleacă zilnic cam opt tiruri încărcate cu pepeni. Sunt contracte încheiate din timp cu trei mari rețele comerciale, dar marfa proaspătă, aromată și dulce se livrează și prin micile magazine sau platformele on line care vor fi de viitor.
Activitatea presupune o mobilizare corespunzătoare a resurselor manageriale, cât și folosirea judicioasă a forței de muncă.
DUPĂ PEPENI, urmează DOVLECII
„Spre deosebire de anul trecut când am avut deficit, anul ăsta pe partea de angajați stăm extraordinar de bine. Lucrăm lejer cu circa 20 de zilieri, dar în vârfurile de activitate avem și peste 40 de oameni la muncă, repartizați la activități de: recoltare, transport, manipulare, sortare, ambalare, etichetare.
După ce o să terminăm cu pepenii, o să începem să livrăm: dovleci de copt, dovleci plăcintari și dovleci de Halloween!”, a explicat liderul bostănarilor ialomițeni.
INVESTIȚIILE au optimizat cheltuielile
În cei trei ani de când a luat ființă Bostănăria, au fost făcute investiții de circa 700.000 de euro, bani proveniți din fonduri proprii. Astfel, s-a ridicat o hală tehnologică în suprafală de 574 mp cu dotările minime necesare. „Vă pot spune că nivelul costurilor pe hectar e ușor mai mic decât în anii trecuți, nu datorită prețurilor de pe piață, ci în urma investițiilor făcute”, a precizat Andrei Boitoș.
PROIECT de 3,6 milioane de euro RATAT din cauza consultantului
„Am depus proiect pe Măsura DR 22 în valoare de 3,6 milioane de euro și din păcate nu am luat finanțare din vina consultantului. Astfel, am pierdut o oportunitate de a ne dezvolta; noi nu am renunțat, vom depune în toamnă o cerere de finanțare pentru achiziții de utilaje de câmp și echipamente de depozit”, ne-a mărturisit liderul Bostănăriei.
BOSTĂNĂRIA: EXTINDERE și ACHIZIȚII
„Ne-am stabilit două obiective strategice:
1 – extinderea capacității de depozitare și de procesare
2 – modernizarea parcului mecanic prin achiziția de mașini și utilaje agricole pentru tehnologii de ceapă și de rădăcinoase, în general”, a subliniat preşedintele Cooperativei Agricole Bostănăria din Gheorghe Doja.