3 minute de citit

Borul, bilă albă pentru productivitate la sfecla de zahăr

Sfecla de zahăr reprezintă materia primă care furnizează 20% din producția globală de zahăr, aceasta fiind principala sa întrebuințare. Planta este utilizată și în industria farmaceutică sau a maselor plastice, dar, în scopul eficientizării productivității, ea necesită câteva elemente de susținere pe parcursul dezvoltării vegetative.

Foto 1 Putregaiul inimii sfeclei de zahar (cauzat de carenta de bor)_b

Putregaiul inimii (Sursa: alamy.com)

 

DE CE ESTE NECESAR BORUL PENTRU CULTURA DE SFECLĂ DE ZAHĂR?

 

  • Borul este implicat în procese multiple, precum translocarea zaharurilor, dezvoltarea pereților celulari și metabolizarea carbohidraților.
  • Carența de bor la sfecla de zahăr este mai frecventă în situațiile de secetă, afectând global planta: frunzele sunt subdimensionate, răsucite și prezintă fisuri, rădăcina se deformează, iar în timp apare putregaiul inimii. Această boală este specifică pentru culturile fertilizate excesiv cu azot și care prezintă deficiențe de bor.
  • Pe lângă prevenirea acestui patogen, borul ajută plantele să facă față mai bine stresului termic provocat de secetă.
  • O cultură de sfeclă de zahăr aprovizionată optim cu bor înregistrează o creștere a greutății medii a rădăcinilor.
  • Borul este implicat în transportul zahărului prin membranele celulare, facilitând acumularea în rădăcină și obținerea unei producții de calitate superioară.

Foto 2 Sfecla de zahar cu deficienta severa de bor_b

Deficiență de bor la sfecla de zahar (Sursa: alamy.com)

 

WUXAL BORON PLUS: APORT DE BOR, SURSĂ DE AZOT ȘI DE FOSFOR


Este important de precizat că, la sfecla de zahăr, deficiența de bor în stadiu avansat nu poate fi corectată, astfel încât fertilizarea cu bor trebuie aplicată preventiv, înainte ca semnele putregaiului inimii să devină vizibile. Aplicarea foliară a borului reprezintă o metodă bună de a stimula sistemul natural de apărare al plantelor împotriva bolii, pentru că substanța activă intră în contact direct cu țesutul frunzei.

De real ajutor este fertilizantul foliar WUXAL Boron Plus, aplicat în faza de 4-6 frunze, în doză de 1,75-2,25 l/ha. Acesta este o suspensie concentrată bogată în bor, azot, fosfor și microelemente, care conține adjuvanți ce îmbunătățesc condițiile chimice ale aplicării și aderența substanței de tratare.

 

BOR 100% ASIMILABIL


 

Sursa de bor este acidul boric, de aceea rata de absorbție este completă, deoarece borul din acest produs este 100% asimilabil și disponibil plantei, comparativ cu alte formulări care penetrează mai greu cuticula frunzei. Produsul reglează pH-ul soluției de tratare, motiv pentru care acțiunea produselor de protecție a plantelor este eficientizată.

Datorită conținutului de azot, WUXAL Boron Plus susține procesele generative ale plantelor și asigură o dezvoltare mai intensă. Aprovizionarea foliară cu fosfor ajută la dezvoltarea culturii în condiții obișnuite, dar este indispensabilă în perioade critice, cum sunt cele cu temperaturi scăzute și cele cu secetă, când absorbția radiculară este încetinită, sau în perioada de start, când rădăcina nu este încă bine dezvoltată.

 Foto 3 cultura de sfecla de zahar afectata de seceta_b

Sfeclă de zahăr pe timp de secetă (Sursa: Adobe Stock Photos)

 

ATACUL PUTREGAIULUI INIMII


Putregaiul inimii este provocat de ciuperca Pleospora bjoerlingii și poate determina moartea plăntuțelor tinere sau conduce la pagube importante în producție, dacă atacurile se petrec mai târziu în vegetație. Infecția se distinge prin zonele circulare decolorate de pe frunze, care, pe măsură ce boala avansează, putrezesc. Atacul pe rădăcini generează apariția cavernelor, care se adâncesc în timp.

 Pentru detalii suplimentare, contactați reprezentanții de vânzări Kwizda Agro Romania +40 37 208 97 00 .

 

un articol realizat de KWIZDA AGRO ROMANIA

Mai multe pe această temă www.kwizda-agro.ro

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →