Producătorii borșurilor Nuna primii antreprenori locale sunt Direcția Agricolă Județeană Iași le-a înmânat atestatele de produse tradiționale, pentru două sortimente: borșul din tărâțe cu leuștean și borșul din tărâțe cu cimbru .
Reţetă veche de sute de ani!
Activitatea din cadrul unității SC Acrisorul DG SRL Iași la începutul anului 2016, după mai mulți ani de cochetărie cu borșul.
Borșul obținut de către cei doi ieșeni este un produs tradițional românesc, 100% natural, realizat prin fermentarea tărâței de grău. Acesta nu conține nici un produs artificial și este făcut după o rețetă tradițională românească, veche de sută de ani.
”În ultimii ani, activitate sa dezvoltat și, în acest moment, am ajuns la un număr de 12 angajați. Pe piața din România, în special din zona Moldovei, venim în întâmpinarea beneficiarilor cu o gamă diversificată de borșuri.
Avem în portofoliu cinci joc de produse, respectiv borș Nuna cu leuștean 1 l, borș Nuna cu cimbru 1 l, borș natural la pet 1 l și 1,5 l, plus borș la pungă de 1 litru. Am dorit să obținem atestatele de produs tradițional, gândindu-ne mai ales la consumatori, în sensul am vrut ca aceștia să aibă certitudinea că produsele sunt naturale și că sunt obținute după rețetele de odinioară. Desigur, acest lucru nu ajută și pe noi, sporindu-ne credibilitatea și încurajându-ne să continuăm activitatea”, explică producătorii ieșeni.
Fără fonduri sau credite
Cei doi antreprenori ieșeni au realizat fiecare investiție cu fonduri proprii, una dintre cele mai importante preocupări fiind aceea de a asigura condițiile de maximă igienă, motiv pentru care o sumă importantă a fost dirijată către tehnica de ambalare.
100% tradițional și local
Borșul este pregătit din tărâțe de grău măcinate la o moară cu ciocănele din comuna Trifești, județul Iași. Tărâța provine de la culturile de grău ale micilor fermieri locali și este de calitate superioară, special pregătită pentru a produce borș Nuna. Un alt element specific, care diferențiază aceste produse de altele, este faptul că huștele sunt preparate în butoaie confecționate din lemn.
Recomandare de consum
”Pe lângă folosirea la pregătirea ciorbelor, noi recomandăm utilizarea borșului pentru consumul în stare crudă, deoarece acestea sunt multe proprietăți benefice organismului uman, bogat în vitamine, minerale, acizi organici și enzime, rezultate în urma fermentației tărâței. Să nu uităm că, în zona Moldovei, borșul mai este utilizat la prepararea altor tipuri de bucate, precum sarmalele, șunca fiartă, cornulețele, plăcintele, nucile umplute etc.”, spune Gabriela Mihăilă.
Eveniment cu… degustare!
Inclusiv în cadrul evenimentului oficial de înmânare a atestatelor de produse tradiționale pentru cele două tipuri de borș, cu cimbru și cu leuștean, soții Mihăilă au exemplificat multiple utilizări ale borșului, pregătind diverse preparate, încercând astfel să încurajeze producătorii locali, inclusiv prin degustări și prin prin creșterea gradului de cunoaștere a bucătăriei tradiționale și a beneficiilor lor.
Borșul este un fel de mâncare nelipsit de pe mesele de prânz, în zona Moldovei. ”Dacă n-am o țîră de sorghitură, parcă nu mă țîn sătulă”, spunea o vorbă a femeilor din zonă, la începutul sec. XX.
UNDE GĂSIŢI BORŞUL NUNA?
Produsele obținute în unitatea celor doi ieșeni sunt distribuite atât în magazine de cartier, din Iași și din întreaga zonă a Moldovei, cât și în unele lanțuri de supermarketuri ori în depozite îngroși din Iași, Huși, Galați, Brăila, Focșani. Proiectele din viitorul apropiat vizează atât diversificarea gamei de produse, cât și extinderea livrărilor în mai multe lanțuri de magazine alimentare din țară, dar și din străinătate, îndeosebi în zonele în care s-au format comunități românești.
În județul Iași există 20 de produse atestate tradiționale, respectiv produse din carne, legume și produse conservate din legume, borș, panificație și patiserie/cofetărie, fiind în lucru documentație pentru câteva produse lactate.
GABRIEL-VASILE HOHA
Director Direcția Agricolă Iași
BORŞUL IA UNITATE PE VIAŢĂ
Gabriela și Dumitru Mihăilă spun că s-au cunoscut prin borșului: „Eu lucram la un magazin alimentar, iar soțul meu încercat să aducă săptămânal anumite cantități de borș, la magazinele de cartier. Plăcându-i fapt că eram mereu veselă, după vreo. lună mi-a spus că are drag de mine. Practic, atâta povestea borșului, cât ați dorit și a familiilor noastre, a început în urmă cu 18 ani. natural”.
un articol de
PETRONELA COTEA MIHAI
redactor Radio România Iaşi