De asemenea, aportul de apă adus de ninsori reface din deficitul hidric din sol, motivând fermierii să investească în culturile înfiinţate în toamnă, cât şi în cele viitoare.
În zonele agricole unde nu a nins momentan, culturile de rapiţă şi de cereale păioase (orz, grâu, triticale) sunt expuse efectului negativ al bolilor şi agenţilor de dăunare care au evoluat în ferestrele iernii.
SPECIALIŞTII AVERTIZEAZĂ!
“Datorită ferestrelor lungi şi călduroase ale iernii, în care s-au înregistrat temperaturi mai mari de 1 – 4 grade noaptea şi mai mari de 6 – 10 grade ziua şi vreme însorită, afidele (în special la rapiţă, dar şi cereale păioase), precum şi bolile (la grâu: septorioza şi făinarea; la orz: făinarea, pătarea reticulară sau arsura frunzelor prezintă o evoluţie continuă ce duce la scăderea producţiilor”, susţine inginerul agronom Florin Migdan, expert în tehnologii agricole.
Potrivit specialistului, necesitatea intervenirii cu un tratament este posibilă doar în condiţii optime de temperatură de peste 4 grade C noaptea şi mai mult de 12 grade C ziua, timp de minim 3 zile!
Tratamentul va fi prioritar în acest caz primei fertilizări la intrarea în vegetaţie
Ce se întâmplă cu vremea
Conform prognozei Administraţiei Naţionale de Meteorologie în prima săptămână a lunii februarie, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în sud-vestul, nord-estul şi local în vestul, nord vestul şi centrul ţării, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.
Regimul pluviometric va fi excedentar în zona Carpaţilor Occidentali şi în jumătatea nordică a Carpaţilor Orientali, dar şi deficitar în regiunile extracarpatice, mai ales în cele sudice, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.
A consemnat
Marian MUŞAT