Bogdan a pariat pe Massey Ferguson. Și a câștigat! - Revista Ferma
6 minute de citit

Bogdan a pariat pe Massey Ferguson. Și a câștigat!

Bogdan a pariat pe Massey Ferguson 3 Bogdan a pariat pe Massey Ferguson. Și a câștigat!

”Economia românească depinde și de ceea ce noi, producătorii de cereale câștigăm și, apoi, trimitem în piață. De noi depind producătorii de utilaje, cei de îngrășăminte, etc. Iar dacă noi nu câștigăm nimic, numai cu bani de la bănci nu se poate susține nimic, decât pe termen scurt!” –  Bogdan Gîrban

Tânărul a hotărât că agricultura este, într-adevăr, un domeniu în care îți poți arăta atât însușirile de organizator, cât și pe cele de vizionar. Dar numai cu câteva condiții. Care sunt acestea, în optica fermierului?

Tânărul domn Gîrban este administratorul unui grup de firme cu activitate în agricultură care, la un loc, lucrează aproape 2.000 de hectare în județele Buzău și Ialomița. Prin această activitate înțelege el să urmeze tradiția familiei. „Prin 1993, bunicul meu a început să adune pământul și să-și crească ferma de la un an la altul. Apoi au urmat cei doi fii ai lui, respectiv tatăl și unchiul meu. Tatăl meu era economist, iar unchiul avea o pregătire oarecum apropiată de agricultură. Fiecare dintre ei și-a dezvoltat propria fermă, începând din anul 2000. Acum, de câțiva ani, am început și eu”, povestește Bogdan Gîrban.

Bogdan a pariat pe Massey Ferguson Bogdan a pariat pe Massey Ferguson. Și a câștigat!

DEBUTUL A FOST MAI GREU…

… Dar l-a avut mereu lângă el pe unchiul său, Marian Gîrban. ”Sfaturile lui m-au ajutat să ies din tot felul de situații, uneori destul de complicate. Tot de la el am învățat foarte multe dintre lucrurile pe care le știu acum despre agricultură. De fapt, el m-a ajutat să înființez exploatația agricolă și m-a sfătuit în permanență, încă de la început, referitor la deciziile pe care le-am luat. Pot spune, cu mâna pe inimă, că el mi-a insuflat dorința de a face agricultură, la fel ca și pasiunea pentru utilajele moderne, performante!”, adaugă fermierul.

Bogdan se vede ca pe un membru al unei familii care reprezintă ceva pentru agricultura românească: ”cu toții la un loc lucrăm aproximativ 8.000 ha de teren”.

Coman Dragos si Doru Raducanu reprezentantul zonal Sigma Bogdan a pariat pe Massey Ferguson. Și a câștigat!
Bogdan Gîrban (stg.) și Doru Răducanu – reprezentant zonal Sigma România

„UN FERMIER TREBUIE SĂ SE BAZEZE ȘI PE FLER”

„Deși intenția celor din familie n-a fost ca și eu să mă îndrept spre agricultură, iată că s-a întâmplat. Am crescut în mediul acesta și asta m-a dirijat, chiar dacă nu e un mediu tocmai plăcut pentru tineri. Agricultura are foarte multe părți frumoase și multe beneficii, dar cere și multe sacrificii și are și părți care nu se văd din exterior. Eu am știut despre aceste părți pentru că am luat contact cu ele dinainte de a începe activitatea. Cumva nu le înțelegeam, dar când am avut de-a face cu ele, ca administrator de societate, mi-a fost mai ușor să le înțeleg și să mă obișnuiesc cu ele”, își amintește Bogdan Gîrban.

În optica sa, un fermier bun trebuie să aibă o intuiție puternică și să se bazeze pe ea: ”În foarte multe decizii m-am bazat pe fler. Au fost și situații când intuiția mi-a spus să o iau într-o direcție care nu se suprapunea cu ceea ce îmi spunea logica. Am mers pe logică, împotriva intuiției, și de cele mai multe ori am greșit!”

MASSEY FERGUSON – UN ALIAT PENTRU MODERNIZARE

Până de curând, Bogdan Gîrban era adeptul tehnologiilor intensive: ”Făceam și câte patru treceri înainte de semănat. Acum, când s-au schimbat condițiile, mi-am dat seama că trebuie să facem orice ca să păstrăm apa în sol, așa că, în ciuda a ceea ce cred mulți fermieri mai în vârstă, care strâmbă din nas când aud despre minimal tillage sau no till, eu zic că sunt soluții spre care trebuie să ne îndreptăm. Cu asta mă lupt acum, în familia mea, unde sunt mai mulți cultivatori. Sunt în discuții cu Sigma România pentru a achiziționa un cultivator total, ca să facem o singură trecere înainte de semănat”.

Bogdan a pariat pe Massey Ferguson 2 1 Bogdan a pariat pe Massey Ferguson. Și a câștigat!

UTILAJE ÎN VALOARE DE PESTE TREI MILIOANE DE EURO

În orice afacere, reducerea costurilor este o cale de mărire a profitului. În timp, fermierul a ajuns la concluzia că fără utilaje moderne, nu poate avea performanțe! „Dacă nu faci lucrările la timp, indiferent cât teren ai avea, nu faci decât să reduci rezultatele, dacă nu chiar să te distrugi. Asta ne-a făcut să investim în utilaje. La ora actuală, utilajele pe care le avem valorează peste trei milioane de euro, bani obținuți cu greu, căci n-am avut acces la fonduri europene. 80% dintre utilaje sunt Massey Ferguson, de la Sigma. Le-am văzut și am făcut analiză de prețuri, atât de achiziție, cât și de întreținere, și am ajuns la concluzia că, din categoria lor, sunt cele mai avantajoase. Primul meu tractor, un Massey Black Edition, de 260 CP, a costat, țin minte și acum, 117.000 de euro. Are trei ani, 3.000 de ore de funcționare, dar n-a avut nici o problemă majoră. Am optat și pentru garanția extinsă de cinci ani, față de cea standard de trei ani, așa că sunt acoperit până în noiembrie 2025. Își merită banii!”, consideră fermierul.

ACHIZIȚIA MF IDEAL 9T A FOST O DECIZIE BUNĂ

Cea mai nouă achiziție este o combină de ultimă generație, deosebit de performantă. „Nu aveam această achiziție în plan. Deja aveam în dotare două combine MF Activa. Dar am primit o ofertă foarte avantajoasă, cu un discount semnificativ și un plan de finanțare cu o dobândă, practic, subvenționată. Asta m-a hotărât să fac achiziția. A fost o decizie bună!” Este vorba despre o combină MF Ideal 9T, cea mai modernă din gama oferită de producător. Capacitatea buncărului este de 17.100 litri, iar viteza de descărcare ajunge la 210 litri/secundă. În aceste condiții, viteza de lucru este impresionantă.

Acum are discuții cu Sigma pentru a achiziționa un combinator și o semănătoare semi-directă. Planuri ar mai fi multe, dar toate trebuie să țină seama de resursele existente.

PREȚURI CORECTE ȘI SFATURI CINSTITE

Ca idee generală, Bogdan Gîrban crede despre Massey Ferguson că are prețuri corecte, accesibile fermierilor, chiar și în condițiile în care, în ultimii ani, toate prețurile au crescut. „De exemplu, anul trecut am prins un tractor de 400 CP la preț vechi, adică 210.000 euro, ceea ce este un preț excepțional, pe oricine ați întreba” – exemplifică el. „La momentul respectiv, dealerul mi-a spus că fac o afacere foarte bună și a fost cinstit, căci a avut dreptate!”

logo SIGMA Bogdan a pariat pe Massey Ferguson. Și a câștigat!

DATE DE CONTACT

Strada Biharia, Nr. 26, Etaj 4,
013981, București, Romania
T: + 40 21 233 10 64;
office@saracakis.ro;
www.saracakis.ro

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Comportament natural pe pardoseli antiderapante Nu ignorați pododermatitele!

Nu ignorați pododermatitele!

V-ați întrebat ce legătură există între comportament, productivitate și sănătatea ongloanelor la vacile de lapte? Statisticile arată că o vacă […]

Citește mai multe știri →