Unul dintre cele mai mari succese din ultimii patru ani l-a reprezentat extinderea numărului și a diversității colecției de probe de germoplasmă vegetală, cu aproximativ 3 mii de varietăți, care existau în colecțiile amelioratorilor și care, cu sprijinul ASAS, au fost transferate în siguranță, în colecția strategică a României.
3.000 DE PROBE SALVATE
”Pentru aducerea și păstrarea în condiții controlate, în unitatea de la Suceava, a celor aproximativ 3 mii de probe diverse, de la cereale și leguminoase pentru boabe și până la plante medicinale, am beneficiat de sprijinul direct al Președintelui ASAS. Practic sunt 3 mii de probe salvate, deoarece noi le regenerăm o dată la doi sau trei ani, ceea ce amelioratorii nu pot face, din lipsa resurselor materiale și umane, iar acele plante, la un moment dat, mureau”, arăta Silvia Străjeru, Directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale „Mihai Cristea” Suceava.
NOI SPECIALIŞTI LA SUCEAVA
O altă mare realizare, din anul 2018 încoace, este aceea a consolidării echipei de profesioniști de la Banca de Resurse Genetice Vegetale „Mihai Cristea” Suceava. Prin angajarea a două tinere cercetătoare, a fost repus în funcționalitate și Laboratorul de Biologie Moleculară și, astfel, se poate studia până la nivel genetic tot ceea ce este unic în colecția de la Suceava.
Până acum, laboratorul fusese nefuncțional, din cauza imposibilității de a susține financiar atragerea de specialiști. „Repunerea în funcțiune a acestui laborator, care există în orice altă bancă de gene din lumea aceasta, ne oferă posibilitatea de a participa la proiecte internaționale de cercetare la nivel de genotip și nu doar de fenotip și, inclusiv, de a atrage noutăți științifice și bani. Astăzi, unitatea are 24 de salariați, dintr-un total de 25 de posturi și, în acest an, vom face angajare și pe ultimul post rămas neocupat”, a precizat Silvia Străjeru.
Orizontul de extindere a expertizei specialiștilor care activează la ora actuală în cadrul Băncii se evidențiază tot mai mult, prin faptul că 6 noi angajați se află în diverse etape ale studiilor doctorale, tematicile fiind strâns legate de activitățile lor în cadrul instituției sucevene.
Un lucru extraordinar pe care l-am reușit anul trecut a fost acela că am realizat repatrierea din SUA a peste 200 de varietăți vegetale, majoritatea varietăți de grâu, material autohton care are originea la începutul secolului al XX-lea și care din România se pierduse.
SILVIA STRĂJERU
Director Banca de Resurse Genetice Vegetale „Mihai Cristea” Suceava
PESTE 25 MII DE VARIETĂŢI
La Suceava, cea mai bogată din punct de vedere numeric este colecția de semințe, respectiv peste 25 de mii de varietăți păstrate la +4 grade Celsius și colecția strategică destinată utilizării viitoare, la -20 grade Celsius.
În colecția Băncii de Resurse Genetice Vegetale „Mihai Cristea” Suceava, există peste 396 de specii, cu aproape 600 de taxoni diferiți (categorii taxonomice subspecie). Bogăția românească depozitată la Suceava derivă inclusiv din faptul că aproximativ 70% din materialul vegetal conservat este de origine autohtonă.
GENETICA NOASTRĂ E DEPOZITATĂ ÎN DUPLICAT, ÎN NORVEGIA
Pe de altă parte, concomitent cu includerea probelor în colecția de bază a Băncii, s-a continuat selectarea, ambalarea și etichetarea probelor pentru colecția duplicat, trimisă periodic la Svalbard.
Depozitul Mondial de Seminţe de la Svalbard, Norvegia, a fost construit într-un sol permanent înghețat, din insula Spitzbergen (arhipelagul Svalbard), Norvegia, la 1300 de km de Polul Nord, având ca mandat conservarea, în condiții de siguranță, la temperatura de -18 grade C, a fondului genetic vegetal al planetei noastre.
Semințele sunt depozitate în condiții de „Black boxes”, pachetele originale nu sunt deschise, responsabilitatea monitorizării viabilității, a regenerării şi multiplicării materialului biologic revenind Băncii de Gene care a trimis această germoplasmă doar pentru depozitare, care este gratuită!
IMPLICAREA ÎN STRATEGIA VERDE
O importantă responsabilitate internațională a noastră a constituit-o angajarea în realizarea strategiei românești pentru susținerea și aplicarea strategiei europene de biodiversitate. Practic, la nivel european, pentru implementarea Green Deal au apărut strategii suport, cum este Strategia Europeană pentru Biodiversitate 2030, care include și strategia europeană privitoare la resursele genetice – vegetale, animale și forestiere.
„Eu m-am ocupat de elaborarea strategiei României pentru cele trei tipuri de resure genetice, oferind însă mai multe detalii pe domeniul meu de expertiză, respectiv resursele genetice vegetale. Finalul lunii septembrie 2022 este termenul de dezbatere în cadrul ASAS a detaliilor din proiectul pentru România, prezentat în numele entității responsabile de elaborare, respectiv Banca de Resurse Genetice Vegetale „Mihai Cristea” Suceava”, preciza Silvia Străjeru.
GENETICĂ DISPONIBILĂ LA CERERE
Banca de Resurse Genetice Vegetale „Mihai Cristea” Suceava a fost înființată în anul 1990, iar peste 50% materialul genetic vegetal pe care îl conservă în acest moment provine din colecțiile de ameliorare. De exemplu, SCDA Suceava își conservă aici toată colecția, iar în topul unităților de cercetare-dezvoltare din țară care au depus probe spre păstrare la Suceava în condiții standard se află SCDA Turda și Institutul Fundulea.
Materialul semincer stocat este disponibil la cerere şi se furnizează în cantităţi mici, în vederea utilizării în ameliorare, cercetare sau pentru reintroducerea în cultură a varietăţilor tradiţionale româneşti.
Din anul 2018, unitatea suceveană a intrat în rețeaua ASAS, moment care a constituit startul unei perioade faste în activitatea deja recunoscută.
un articol de
PETRONELA COTEA MIHAI
redactor Radio România Iaşi