BOB CU BOB SE FACE LAN - grâul ia startul în condiţii dificile de semănat - Revista Ferma
4 minute de citit

BOB CU BOB SE FACE LAN – grâul ia startul în condiţii dificile de semănat

La pregătirea patului germinativ pentru grâul comun, în condiţiile dificile din teren, avem următoarele opţiuni:
• utilizarea gruberului sau a tiger-ului la adâncimi superficiale, maximum 10 cm;
• lucrarea cu un cultivator mixt;
• folosirea unui disc uşor care să permită mărunţirea şi afânarea solului prin cât mai puţine treceri;
• utilizarea unui disc greu, în agregat cu tăvălugi, variantă aplicabilă pe soluri cu textură uşor-mijlocie.
Un bun pat germinativ trebuie să fie nivelat, fără buruieni, afânat pe adâncimea de semănat şi tasat sub aceasta, pentru a asigura apa necesară încolţirii seminţelor. Mărunţirea exagerată (prăfoasă) a solului nu este motivată nici economic şi nici agrotehnic. Bulgării mici protejează plantele în timpul iernii, asigură reţinerea zăpezii şi reduce efectele negative ale eroziunii eoliene a solului.
Semănatul grâului prin lucrări minime ale solului – sistemul no-till – este posibil să reuşească pe soluri uniforme, cu rezistenţă redusă la compactare, cu porozitate ridicată la infiltrarea apei, cu drenaj bun pe profil şi o bună activitate biologică.
Atenţie! Nu este bine să se utilizeze mai mulţi ani la rând sistemul de lucrări minime şi nici semănatul în teren nelucrat, deoarece fermierul va lupta mai greu cu buruienile, se amplifică atacul de boli şi de dăunători, se reduce cantitatea de azot furnizat prin mineralizarea materiei organice din sol, caz în care devine obligatorie adăugarea de îngrăşăminte cu azot la pregătirea patului germinativ.
Folosiţi la semănat numai sămânţă tratată, cu puritatea fizică minimă de 98%, facultatea germinativă minimă de 85% şi cu MMB cât mai mare. Pe terenurile unde frecvent se cultivă în rotaţie cereale păioase ori cultură repetată de grâu după grâu este obligatoriu ca la tratarea seminţelor să se folosească insecto-fungicide, prevenind astfel şi atacul dăunătorilor (gândacul ghebos, viermii sârmă, afidele).
Perioada de semănat a grâului comun: foarte multe experienţe au demonstrat că este necesar să se asigure de la semănat şi până la venirea iernii 40-50 de zile, respectiv 450-550oC, ceea ce corespunde cu intervalul 1-10 octombrie, în majoritatea zonelor favorabile culturii, şi să nu se depăşească data de 20 octombrie. În zonele mai reci, devansarea semănatului este motivată, caz în care intervalul optim este 25 septembrie – 5 octombrie.

Grau_b

În ce situaţii mărim norma de semănat?
Densitatea de semănat se stabileşte în funcţie de: capacitatea de înfrăţire a soiului, epoca în care se seamănă, calitatea pregătirii patului germinativ şi asigurarea umidităţii solului pentru o răsărire rapidă. În general, se urmăreşte a asigura la recoltare 500-700 spice/mp, fiind necesare 450-600 boabe germinabile/mp. Ea se poate mări la soiurile cu capacitate mică de înfrăţire, pentru a asigura 800 spice/mp, dar este demonstrat că la densităţi foarte mari se reduce atât numărul de boabe în spic, cât şi greutatea boabelor. Pentru a preveni acest lucru, fertilizarea trebuie făcută cu doze mari şi să se prevină atacul de boli printr-un număr mai mare de tratamente. Cantitatea de sămânţă în condiţiile menţionate variază în limite largi de la 200 la 280 kg/ha.
În toamnele secetoase, când patul germinativ este bulgăros, dar şi în situaţiile când se întârzie semănatul, densitatea de semănat se va mări în funcţie de situaţiile concrete din teren. Adâncimea de semănat variază între 4 şi 6 cm, în funcţie de lungimea coleoptilului (însuşire genetică a soiului) şi de condiţiile menţionate anterior privind calitatea patului germinativ.
Despre particularităţile însămânţării soiurilor de Grâu Premium şi a soiurilor de Grâu Durum, citiţi în paginile70-71.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 17/222 (ediţia 1-14 octombrie 2018)

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →