Biostimulatorii - verigă tehnologică absolut necesară - Revista Ferma
3 minute de citit

Biostimulatorii – verigă tehnologică absolut necesară

Ultimii ani au fost departe de normalitatea climatologică: am avut culturi de păioase răsărite în februarie-martie, secetă toamna la semănat, primăvară sau iarnă cu rezervă de apă aproape inexistentă, schimbări bruște și diferențe mari de temperatură. Sub presiunea factorilor de stres, culturile intră în vegetație tot mai firave. Prin urmare, și data de semănat a trebuit să fie adaptată rezervei de apă din sol. Iar primăvara, multe culturi de toamnă au suferit pierderi sau fitotoxicitate, din cauza temperaturilor scăzute, după aplicarea tratamentelor.

AgroEst Muntenia_b

Biostimulatorii vin în ajutor: 3 game recomandate

O cultură asupra căreia nu se intervine, va pierde momente importante în dezvoltare. Aici intervin biostimulatorii, singura verigă tehnologică care poate recupera cultura după aceste etape sau care poate limita preventiv efectele.

1. Cea mai utilizată gamă este cea pe bază de aminoacizi. Calitatea unui astfel de produs stă în capacitatea de absorbție a plantei (de aceea sunt importante produsele pe bază de aminoacizi liberi și peptide cu lanț scurt) și în metoda de extracție utilizată.

Plyaminol – cu ambele sale variante, Plyaminol 30 pentru agricultură intensivă și Plyaminol Bio pentru agricultură ecologică – este un produs utilizat și apreciat în fermele din România. Produs în Spania, Plyaminol în doză de doar 1-1,2 litri/ha a salvat culturi de rapiță și de cereale păioase după o răsărire întârziată, după perioade cu temperaturi scăzute sau după fitotoxicitate. La culturile de primăvară și la pomii fructiferi, asigură preventiv plantele de efectele temperaturilor scăzute, de secetă, fitotoxicitate, apoi crește rezistența plantei la factorii extremi, iar în legumicultură ajută la recuperarea rapidă după transplantare. Prin conținutul său bogat în acid glutamic (precursor de aminoacizi noi) stimulează fiziologia plantelor.

2. A două gamă de biostimulatori conține extract de alge, în special ascophyllum nodosum sau eklonia maximă (Kelp). Această gamă de produse are un conținut important de auxine și citokinine, cu impact pozitiv în polenizare și fructificare, dar și pentru a spori productivitatea. Omex Bio 20 este un produs special, pentru că el conține atât extract de alge 28%, cât și o parte nutrițională concentrată N20%-P20%-K20%. Omex Bio este singurul biostimulator nutrițional în formă concentrată, recomandat culturilor de cereale, legumelor și plantelor oleaginoase, cu peste 10 ani de utilizare în România.

3. A treia gamă de biostimulatori este cea care conține unul sau mai multe substanțe în formă concentrată, precum triptofanul, acidul pidolic, acidul aspartic sau di-mietil sulphone. GroPlan APlus conține toate cele patru substanțe într-un mix patentat denumit R100. Efectele sale sunt: dezvoltarea sistemului radicular, maximizarea producției de ATP necesară în procesele celulare și de creștere, dezvoltarea xilemului, crescând fluxul nutrienților, creșterea asimilării azotului, sinteza de aminoacizi și proteine, maximizând producția. GroPlan A Plus este produsul care susține puternic cultura la pornire, dar care, utilizat în ultimele faze de dezvoltare, oferă o producție superioară prin consumul intensiv al elementelor nutritive.

Regăsiți produsele pe www.agroest.ro și pe www.hectarul.ro!

 

 

un articol de

AGROEST

mai multe pe această temă www.hectarul.ro

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →