Evenimentul a avut loc în orașul Catania și a fost organizat de Fruit Communication și de Asociația Regională a Tehnicienilor și Cercetătorilor în Agricultură din Apulia (ARPTRA), organizație care de 36 de ani activează pentru promovarea ideii de agricultură eco-durabilă ce reușește să îmbine nevoile pieței, venitul producătorului, siguranța alimentară și respectul pentru mediu.
26 DE COMPANII PARTENERE
Conferința Internațională a Biostimulatorilor a fost un eveniment gratuit, dedicat în întregime acestei verigi de producție care contribuie la managementul culturilor, în cadrul căruia au expus cele mai recente informații și inovații de profil academicieni, cercetători și experți naționali și internaționali, din țări precum Cipru, Belgia, Germania etc. Alături de aceștia, au fost reprezentanți din 26 de companii partenere ale evenimentului, dornice să prezinte publicului noutățile de ultim moment.
Manifestarea s-a aflat sub patronajul diverselor organizații și institute, inclusiv SOI (Società di Italian Ortoflorofrutticoltura), Universitatea din Bari Aldo Moro, Universitatea Federico II din Napoli, Universitatea din Tuscia, Universitatea din Palermo și Regiunea Sicilia.
CERCETĂRI DE INTERES PENTRU PRODUCȚIA DE CĂPȘUN
Una dintre noutățile de mare impact și de interes, inclusiv pentru România, a avut în atenție modalitățile de creștere a volumului și a calității producției de căpșuni, cu ajutorul unor formule noi de biostimulatori. Au fost prezentate rezultatele și recomandările practice ale unei cercetări științifice internaționale Italia – Polonia – Rusia, sub coordonarea Universității Federico II Napoli, Italia, la propunerea grupului de producători Hydro Fert Barletta, Italia, condus de Lorenzo Vecchietti.
”Elemente prețioase ale tehnicilor și producțiilor agricole, biostimulatorii cresc rezistența culturilor împotriva diferitelor forme de stres, inclusiv salinitatea și stresul hidric, și cresc calitatea producțiilor. Având în vedere schimbările climatice existente, aceste produse continuă să trezească interes în întregul sector agricol și piața lor crește în Italia și în alte țări europene, inclusiv în România. Noi am dorit să obținem practic informații certe despre influențele asupra căpșunului ale noilor formulări de biostimulatori”, arăta Lorenzo Vecchietti.
Lucrarea ”Efectele duratei tratamentului cu biostimulatori, la diferite grade de salinitate a solului, asupra producției de căpșuni, calității și activității antioxidante”, conține rezultatele practice după cei 2 ani de cercetări științifice, prezentate în premieră de către cei doi coordonatori italieni, Gianluca Caruso și Alessio Tallarita, ambii de la Universitatea Federico II Napoli, Italia.
CUM POATE FI EVITATĂ SCĂDEREA PRODUCȚIEI?
Cercetarea a plecat de la premisa că, în condițiile unei evoluții sub-optime, plantele în general se pot adapta, dar cu prețul reducerii producției din cauza creșterii activității fiziologice.
Dintre factorii cei mai importanți care pot determina stresarea plantelor, au fost luați în analiză cei referitori la disponibilitatea limitată a apei cauzată de transpirația ridicată sau de conductivitatea electrică (EC) ridicată a solului și salinitatea ridicată a solului și/sau a apei.
Una dintre tehnologiile inovatoare la care se poate apela astăzi, în condițiile menționate de stres, este cea referitoare la utilizarea hidrolizatelor proteice (IP), atât de natură animală, cât și vegetală. ”Dintre toate speciile horticole, căpșunul este puțin tolerant la salinitatea solului. Această salinitate poate fi cauzată de factori naturali (sol bogat în NaCl), cât și de greșeli tehnologice, precum fertilizarea excesivă care poate conduce la acumularea de săruri. Rezultatele unor cercetări anterioare realizate de noi în anii 2020 și 2021 asupra roșiilor de masă, la diferite niveluri CE ale solului, au arătat faptul că aplicarea unui biostimulator pe bază de hidrolizat proteic (Activeg, produs de Hydrofert) a crescut semnificativ capacitatea de adaptare a plantelor, concomitent sporind producţia şi calitatea fructelor”, puncta profesorul Gianluca Caruso.
Cercetarea a fost efectuată în sera-tunel de la Universitatea din Napoli „Federico II”, Italia, în anii 2021-2022. S-a utilizat pământ nisipos-lutos, cultura fiind înființată în ghivece de polietilenă, sprijinite pe plăci de polistiren înalte de 10 cm.
BIOSTIMULATOR PE BAZĂ DE EXTRACTE DE PORUMB
Despre căpșuni, se știa din sursele bibliografice despre faptul că, în unele cazuri, biostimulatorii nu sporesc recolta, ci, în unele circumstanțe, pot să îmbunătățească atributele calitative.
”Plantele proaspete au fost transplantate în luna octombrie 2021, cu o densitate de 9 plante pe mp, într-o seră-tunel din fier galvanizat. Am comparat 4 niveluri de conductivitate electrică a solului, cu 3 durate ale tratamentului cu biostimulator (3, 6 sau 9 intervenții pe săptămână), permanent având și un martor netratat. Am adoptat o schemă experimentală cu parcele divizate, atribuindu-li-se parcelelor conductivitatea electrică (CE) și subparcelelor tratamentele biostimulatoare. Cele 4 soluții nutritive au fost furnizate prin fertirigare, biostimulatorul pe bază de extracte de porumb (Dynamic, HydroFert, Barletta) fiind aplicat începând cu o lună după plantare”, explica Alessio Tallarita.
Specialiștii italieni precizau faptul că recoltarea „fructelor” complet coapte a început la 13 februarie 2022 și s-a încheiat la 6 iunie 2022. La fiecare recoltare, au fost determinați mai mulți parametri cantitativi și calitativi ai fructelor, respectiv greutatea totală, numărul ”fructelor” și greutatea medie, conținutul de solide solubile, reziduu uscat, consistență, polifenoli, activitate antioxidantă lipofilă și hidrofilă, vitamina C.
Am corelat propria experiență de la roșii cu elementele specifice căpșunului și am evaluat efectele unei formulări biostimulatoare pe bază de extracte de porumb. Am urmărit atât efectele asupra producției, cât și influențele asupra fructelor soiului de căpșuni Sabrina.
GIANLUCA CARUSO
Universitatea Federico II Napoli
REZULTATE POZITIVE DE PRODUCȚIE ȘI CALITATE!
Concluzia prezentată de către cercetătorii italieni în fața celor peste 500 de participanți la evenimentul internațional din Catania a evidențiat faptul că nivelurile intermediare de conductivitate electrică a solului și de intervenții (6/săptămână), au generat o creștere a producției, a fermității fructelor și a activității antioxidante hidrofile. Tratamentul cu produsul pe bază de extracte de porumb a avut ca rezultat atât o creștere a cantității, cât și a calității fructelor, în funcție de durata aplicării, demonstrând efectul benefic al acestui biofertilizator asupra soiului de căpșuni Sabrina.
un articol de
PETRONELA COTEA MIHAI
redactor Radio România Iaşi