Cu acest prilej au fost anunţate rezultatele implementării proiectului BIOSTIM – Cercetări privind obţinerea de biostimulatori vegetali din deşeuri agricole post-recoltare şi din plante medicinale, pentru creşterea calităţii produselor agricole şi horticole. Totodată, au fost prezentate şi tehnologiile performante marca Adama.
Proiectul Biostim este coordonat de Cooperativa Braicoop, în parteneriat cu Staţiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă Brăila şi cu Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, Facultatea de Inginerie şi Agronomie Brăila. „Ideea de asociere a câtorva fermieri a încolţit şi s-a înfăptuit cu un deceniu în urmă, iar dezvoltarea, atât financiară, dar mai ales din punct de vedere al serviciilor pentru fermieri, dovedeşte că Braicoop este şi va fi o cooperativă de succes. De aceea este cu atât mai mult necesară, în etapa în care ne aflăm, susţinerea cercetării în agricultură, odată cu folosirea produselor inovative şi a tehnologiilor de precizie cu scopul creşterii producţiilor agricole”, au declarat Gavril-Gabriel Stanciu-Neacşu, preşedintele în funcţie, şi Constantin Mocanu, fostul lider al Braicoop.
ADAMA: 17 noi produse de protecţie fitosanitară
Echipa Adama, în frunte cu Florin Constantin – director general, Dan Maftei – director tehnic, Octavian Darac – Key Account Manager şi Daniela Balaban – reprezentant tehnic Est, a prezentat portofoliul de produse fitosanitare pentru culturile agricole, din care s-au evidenţiat noul fungicid Kantik, o formulare inovatoare „ready-mix”, cu trei substanţe active, ideală pentru protecţia cerealelor păioase, şi Sulcotrek 500 SC, erbicid cu un spectru foarte larg de aplicare, acoperind atât perioada de preemergenţă, cât şi pe cea de postemergenţă, până în stadiul de şase frunze ale porumbului.
În această primăvară, cu un nou sezon plin de provocări pentru agricultura românească, Adama propune fermierilor soluţii tehnologice noi, cu eficacitate dovedită pentru rezolvarea problemelor specifice din culturile agricole, în combaterea buruienilor, bolilor şi dăunătorilor, concretizate în nu mai puţin de 17 produse din gamele Advanced şi Essentials: cinci erbicide, nouă fungicide şi trei insecticide.
Biopreparate experimentale
„Pornind de la ideea proiectului, de economie circulară în agricultură, folosirea deşeurilor agricole pentru obţinerea de biostimulatori şi biofertilizanţi este de bun augur pentru fermierii Braicoop şi nu numai. În momentul de faţă, proiectul se află în etapa finală a implementării. Construirea platformei pilot este finalizată sută la sută şi se obţin deja biopreparate experimentale, reprezentate de un biostimulator lichid cu aplicare foliară (denumit generic Biostim) şi de un substrat organic solid (denumit generic Braisol), care au fost analizate şi testate în anul 2017 pe şase culturi agricole: de toamnă (grâu, orz, rapiţă) şi de primăvară (porumb, floarea-soarelui, soia), de către echipa de cercetători ai Staţiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă Brăila, pe terenurile unităţii”, a declarat directorul de proiect, Daniela Trifan.
De asemenea, biostimulatorul experimental a fost testat şi în alte două ferme membre Braicoop, pe trei culturi de primăvară (porumb, floarea-soarelui, soia) la SC Midagra Invest SRL şi pe cinci specii horticole (zmeur, vişin, cais, măr şi prun) la SC Mihapple SRL, în patru doze diferite, cu două şi cu trei aplicări.
Drone şi sateliţi de joasă altitudine
La eveniment au fost susţinute şi unele expuneri privind modul de funcţionare a platformei pilot de biodegradare şi etapele fluxului tehnologic, dar şi o tehnologie de monitorizare a culturilor agricole şi horticole cu ajutorul dronelor, metodă folosită şi în proiectul Biostim la preluarea de imagini ale experienţelor din câmp. Cercetările au fost convingător prezentate de Adrian Leopa şi Florin Nedelcuţ, cadre didactice ale Facultăţii de Inginerie şi Agronomie Brăila.
Totodată, Ioan Vişinescu, cercetător la SCDA Brăila, a susţinut lucrarea unui autor american, dr. Ioan Caton Păltineanu despre noile tehnologii de monitorizare a culturilor agricole cu ajutorul sateliţilor de joasă altitudine. Acestea ar putea monitoriza în timp real debitele şi volumele de apă pentru irigare/drenare, cu transmitere directă prin sateliţi de joasă altitudine către serverul din California. Cooperarea cu firma americană are în vedere oportunitatea folosirii pe suprafeţele Braicoop şi apoi pe terenurile irigate/drenate din Bărăganul brăilean.
Rezultatele experimentale din anul 2017 privind influenţa biopreparatelor asupra plantelor agricole au fost prezentate de către directorul SCDA Brăila, Marcel Bularda, atât pentru experienţele de câmp, cât şi pentru cele din sistem protejat în vase de vegetaţie, cu menţiunea că prin finanţarea bugetară acordată proiectului Biostim a fost construită o seră care va fi de un real folos în cercetările care vor urma.
Florentin Bercu, directorul executiv al Uniunii Naţionale a Cooperativelor din Sectorul Vegetal, a fost prezent la Brăila, la simpozionul ştiinţific organizat de Braicoop Cooperativa Agricolă, împreună cu ADAMA Agricultural Solution.
BIOPREPARATELE VOR FI BREVETATE ŞI OMOLOGATE
“Proiectul Biostim, aflat în derulare la al patrulea ciclu tehnologic de obţinere a biopreparatelor experimentale, a evidenţiat faptul că biostimulatorul lichid şi substratul organic solid pot fi folosite cu mari beneficii pentru creşterea producţiei cantitative şi calitative în cultivarea plantelor agricole şi horticole. În acest an le vom testa în sistem de producţie la mai multe ferme membre Braicoop şi vom depune cererile de brevetare şi de omologare a biopreparatelor. Va urma planul de marketing pentru introducerea lor pe piaţă, în folosul fermierilor, atât pentru agricultura convenţională, cât şi pentru cea organică”, a conchis Daniela Trifan.
Un articol publicat în revista Ferma nr. 5/210 (ediţia 15-31 martie 2018)