Bilanţul în podgorii. Costel Albu a cules în medie 15 t/ha - Revista Ferma
4 minute de citit

Bilanţul în podgorii. Costel Albu a cules în medie 15 t/ha

În ferma viticolă coordonată de Costel Albu, întinsă pe aproximativ 50 de hectare, în Podgoria Iveşti (Galaţi), campania de recoltare a strugurilor s-a încheiat exact după o lună de zile.

 

Producţie medie de 15 t/ha

 

 „Am recoltat undeva la 90% din supafaţă mecanizat, iar restul manual, cu o echipă de 10 muncitori. Producţia a fost bună, cu o medie de 15 t/ha, dar calitatea a fost un pic cam proastă. Vremea ploioasă a întârziat ciclul vegetativ, boabele nu au acumulat concentraţii mai mari de zahăr, în schimb, au fost destul de sănătoase”,ne-a declarat Costel Albu. Viticultorul recunoaşte că muncitorii sunt tot mai greu de găsit şi trebuie plătiţi bine – cu peste 100 lei la zi. Culesul viei s-a realizat mai mult pe timp de noapte cu o combină Pellenc, randamentul fiind de 50 tone de struguri în 8 ore. Producţia a fost livrată la crame din Odobeşti şi în Galaţi.

Potrivit acestuia, din cauza precipitaţiilor abundente (peste 200 l/mp), în perioada înfloritului tratamentele s-au făcut cu întârziere, însă substanţele inovatoare aplicate şi-au spus cuvântul.

 Foto 3 Canva_b

Lucrări mecanizate

„Am mecanizat aproape toată gama de lucrări, chiar şi pe cele mai pretenţioase (tăiatul şi legatul) le-am semimecanizat, folosind foarfeci şi maşini speciale. Pentru anul viitor, vrem să dotăm ferma cu o maşină de desfrunzit”,explică viticultorul.

În fermă predomină soiurile albe: Sauvignon Blanc (5 ha), Muscat Ottonel (8 ha), Pinot Gris (12 ha), Riesling (13 ha), dar şi Merlot (2,5 ha) şi Cabernet (3,6 ha).

 albu costel viticultor (1)_b

Preţul strugurilor a fost cea mai mare problemă, ca de fiecare dată! Mai bine am vândut la săteni cu 1,5 lei/kg; cea mai căutată a fost poama de Muscat Ottonel, la 1,7 lei/kg, COSTEL ALBU, viticultor din jud. Galaţi

 

Cum s-a desfăşurat culesul în Vrancea?

                                                                                                  

Judeţul Vrancea, cu trei mari podgorii – Odobeşti, Panciu şi Coteşti, dispune de cea mai mare suprafaţă cultivată cu viţă de vie în România, dar şi de cei mai mulţi podgoreni (circa 80.000 de oameni care se ocupă de cultivarea şi îngrijirea viţei de vie). De asemenea, în Vrancea, viile nobile ocupă 23.000 ha, peste 10% din suprafaţa viticolă a ţării.

 

Campanie întârziată

Vara capricioasă, cu ploi bogate şi dese, a dus la întârzierea culesului strugurilor cu circa două săptămâni. În general, cultivatorii au fost mulţumiţi de recolta obţinută, în medie de 13 t/ha.

„Viticultorii au avut probleme cu mana începând cu luna august, pe ultima parte a vegetaţiei, până la recoltare. De asemenea, aparatul foliar a fost în mare parte vitregit, astfel că nu s-a putut sintetiza fotosinteza, acesta fiind şi principalul motiv pentru care o mare parte din plantaţii au avut concentraţii foarte slabe de zahăr. În rest, podgorenii care şi-au făcut tratamentele şi şi-au îngrijit plantaţiile, au obţinut producţii foarte bune din punct de vedere cantitativ, dar şi calitativ”, ne-a declarat Alfred Ştefan, Key Account Manager Specialty Crops Farms România Est & Republica Moldova, Corteva Agriscience. Specialistul susţine că circa 70% din tratamentele pentru mană s-au făcut cu Zorvec, fungicid preventiv, curativ şi antisporulant, sistemic şi translaminar, care şi-a făcut bine treaba în condiţiile meteoclimatice dificile.

productie de struguri 2021_b 

Grindina a calamitat o treime din vie

La Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie (SCDVV) Bujoru, culesul început la jumătatea lui septembrie a continuat anevoios din cauza lipsei forţei de muncă. „Avem în exploatare 352 ha, dar mai avem de recoltat şi vinificat”,ne-a declarat Aurel Ciubucă, secretarul ştiinţific al unităţii.

În fermele staţiunii, s-a lucrat cu circa 100 de oameni, exceptând duminica şi sărbătorile legale, zilierii fiind plătiţi cu circa 100 de lei la zi.

„Dacă analizăm preţul de cost al kilogramului de struguri, acesta se ridică la 3 lei, în condiţiile reducerii producţiei, iar cel al vinului depăşeşte 4 lei pe litru”, precizează Aurel Ciubucă.

În august grindina a afectat 120 ha, cu repercusiuni asupra calităţii producţiei şi a randamentului mediu la hectar.

 

un articol de

MARIAN MUŞAT

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Foto 1 iStock 1289621751 artbyPixel scaled De ce devin porcii agresivi?

De ce devin porcii agresivi?

Un subiect de maximă actualitate este studiul şi combaterea agresivităţii suinelor în condiţiile de exploatare tipice fermelor de suine moderne. […]

Citește mai multe știri →