Bayer tratează punctual fiecare problemă din cultură - Revista Ferma
6 minute de citit

Bayer tratează punctual fiecare problemă din cultură

Foto 2 DSC03906 Bayer tratează punctual fiecare problemă din culturăProgramele şi noile soluţii Bayer pentru protecţia culturilor, precum şi noua genetică pentru floarea-soarelui, porumb şi rapiţă au fost prezentate de către specialiştii companiei în platforma de la Comloşu Mic (jud. Timiş).

Alături de loturile demonstrative au fost prezentate şi soluţiile digitale, precum şi o combină dotată cu kitul Climate FieldView, cu ajutorul căruia utilajul vechi se poate transforma – rapid şi cu costuri minime – într-unul inteligent, capabil să monitorizeze recolta şi să furnizeze fermierilor o „imagine digitală” asupra rezultatelor muncii lor. Bayer Agro Arena 2024 din vestul țării s-a desfășurat în ferma bănățeanului Mircea Boteanu.

Tehnologii adaptate pentru fiecare solă

Condiţiile meteorologice de anul acesta au determinat o accelerare a dezvoltării şi maturizării culturilor cu 2 până la 3 săptămâni mai devreme. De asemenea, „2024 este încă un an atipic, cu condiţii meteo neuniforme la nivel de suprafaţă, astfel încât putem să avem, în aceeaşi fermă, sole în care culturile să fie la superlativ şi sole cu culturi calamitate din cauza impactului climatic”, ne-a declarat Daniel Grosz, director zonal Bayer.

DANIEL GROSZ , Director zonal Bayer
DANIEL GROSZ , Director zonal Bayer

Este vital, la nivel de fermă, să ai viteză de reacţie, atât în ceea ce priveşte tehnica agricolă, cât mai ales în ceea ce priveşte viteza de luare a deciziilor: ce să aplic, cât şi cum, în funcţie de relaţiile plantelor cu factorii biotici şi abiotici. – DANIEL GROSZ , Director zonal Bayer

Abordarea punctuală a câmpului

Tocmai de aceea, specialistul Bayer recomandă „abordarea punctuală, personalizat pentru fiecare solă şi câmp. Tehnologiile trebuie aplicate în funcţie de ceea ce cere câmpul şi trebuie ţinut cont de potenţialul culturii respective. Dacă ai o cultură care promite mai mult, atunci trebuie să investeşti mai mult, un nivel de fertilizare mai ridicat şi poate un tratament suplimentar pentru a securiza recolta. Dacă cultura este într-o fază de involuţie şi şi-a recalibrat nivelul de producţie, trebuie făcute tratamentele strict necesare şi reduse investiţiile. Practic, pleci de la plan iniţial şi îl adaptezi apoi în funcţie de condiţiile concrete de-a lungul fiecărei faze de dezvoltare”.

Despina Leveanu
Despina Leveanu

Dacă ai avut neşansa să nu ai umiditate după semănat şi rapiţa să nu răsară, firma de asigurări a returnat banii pentru sămânţa Bayer. – DESPINA LEVEANU, Manager Marketing – culturi tehnice, Bayer România şi Republica Moldova

Asigurarea culturii de rapiţă intră în preţul seminţelor

În ultimii ani, principala provocare pentru rapiţă a fost lipsa umidităţii la semănat şi, ca urmare, nerăsărirea culturii. Alături de sămânţă şi planurile de protecţie a culturilor, Bayer propune optimizarea tehnologiei şi a costurilor prin asigurarea inclusă în preţul seminţelor. „Toată sămânţa de rapiţă din portofoliul Bayer a fost asigurată în campania 2023 prin preţul de achiziţie, iar condiţiile ne-au arătat că cei care nu au făcut asigurare la rapiţă pentru nerăsărire au greşit”, ne-a declarat Despina Leveanu, Manager Marketing pentru culturi tehnice, Bayer România şi Republica Moldova. În 2023, 74.000 ha au fost despăgubite prin acest program.

În 2024, Bayer şi-a diversificat opţiunile

„La rapiță, fermierii pot beneficia de o poliţă de asigurare inclusă, prin care vor primi jumătate din costul seminţelor în bani şi cealaltă parte sub formă de sămânţă de porumb sau de floarea soarelui sau chiar de rapiţă pentru sezonul următor”, a explicat Despina Leveanu.

Există şi o altă variantă prin care fermierii primesc un voucher valoric la momentul achiziţionării seminţelor de rapiţă şi apoi pot să-şi personalizeze poliţa de asigurare pentru ca să cuprindă toţi factorii de risc sau doar anumite riscuri și calamităţi.

Mesajul Bayer este: „toată sămânţa de rapiţă în campania 2024 vine cu multiple variante de asigurare pentru fermieri”, a subliniat specialistul Bayer.

Porumb în 3 variante de protecţie, la nivel de fermă

Atelierul pentru porumb din platforma de la Comloşu Mic a demonstrat capacitatea erbicidelor Bayer de „a face curăţenie în cultura de porumb”. În condiţii de fermă, tehnologia aplicată de către fermierul Mircea Boteanu include folosirea erbicidului Adengo în postemergenţă timpurie, urmată de o praşilă „oarbă”. „Soluţiile Bayer sunt concepute ca să protejeze porumbul de buruieni şi de stres, în special în faza de 4-6 frunze, atunci când plantele îşi reglează numărul de rânduri şi de boabe pe ştiulete, dar eficacitatea erbicidului se manifestă chiar până în faza de 8-9 frunze”, ne-a explicat Daniel Grosz.

Condiții pentru eficacitate

Pe fondul lipsei precipitaţiilor şi/sau al unei rezerve mari de buruieni în sol este posibil ca unele soluții să fie limitate ca eficacitate, impunându-se corecții în funcție de spectrul de buruieni întâlnit. De asemenea, în monocultura cu un grad mare de infestare cu sorgul din rizomi, costrei și mohor, soluția recomandată pentru curățarea culturii este Equip la doza de 2,5 l/ha. În cazul corecțiilor foarte târzii, când porumbul ajunge la 8 frunze, dacă nu am controlat buruienile până în această fază, mai putem interveni doar cu Laudis (2,25 l/ha), fiind cel mai selectiv erbicid pentru porumb.

Pe lângă soluţiile Bayer, specialiştii companiei recomandă aplicarea unei praşile mecanice care ajută la închiderea crăpăturilor şi a capilarităţii, reducând astfel și pierderile de apă din sol.

FABIAN BĂDESCU
FABIAN BĂDESCU

Kitul de producţie FieldView este destinat acelor fermieri care sunt mulţumiţi de combina pe care o au, dar vor să obţină şi informaţii despre productivitatea culturilor, pentru o mai eficientă gestionare a costurilor. – FABIAN BĂDESCU, Digital Activation Specialist, Bayer

Cartografierea producției cu ajutorul kitului FieldView

Compatibil cu orice combină de recoltat, indiferent de marcă, an și model, kitul de producţie FieldView este un sistem modular creat pentru a furniza fermierilor hărți ale producției în conexiune cu sistemul Climate FieldView Drive. Kitul include senzori optici de producție, senzori de umiditate şi antena GPS şi este complet compatibil cu sistemul FieldView Drive. „Kitul FieldView transformă o combină veche într-o combină inteligentă, care furnizează o hartă de producţie pentru fiecare metru pătrat din parcelă”, a explicat Fabian Bădescu, Digital Activation Specialist, Bayer.

Kitul este modular şi poate fi instalat cu uşurinţă, în maxim două ore, chiar de către fermierul beneficiar.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →