Basildon, giuvaerul coroanei britanice - Revista Ferma
3 minute de citit

Basildon, giuvaerul coroanei britanice

Aici, în halele ce se întind pe o suprafaţă de zece hectare, sunt asamblate modelele T6 şi T7, dar şi tractoarele din gama Heavy Duty, cu puteri de 290 şi 315 CP. De asemenea, este produs un număr limitat de tractoare marca Case IH, care sunt destinate pieţelor din afara Europei, în special Statele Unite şi China. De altfel, numai circa zece la sută din unităţile produse la Basildon ajung să fie comercializate în final pe piaţa britanică.

Uzina de producţie din Basildon_b

O istorie glorioasă
Construcţia uzinei a început în aprilie 1962 şi a fost finalizată doi ani mai târziu. Iniţial, aici se fabricau tractoare Ford. La vremea aceea, era cea mai modernă fabrică de tractoare din Europa şi prima unitate de acest gen din lume cu producţia complet integrată – toate componentele, inclusiv motoarele, fiind proiectate şi construite la faţa locului. Timp de trei decenii, Basildon a avut un rol esenţial în ceea ce priveşte mecanizarea agriculturii mondiale. În 1991, după achiziţionarea Ford New Holland de către Fiat Geotech, fabrica a produs timp de trei ani tractoarele distincte albastre Ford New Holland, după care au fost denumite pur şi simplu New Holland, iar până în 1996 au fost fabricate tractoarele de teracotă asociate cu FiatAgri. Din 1999, odată cu achiziţionarea Case Corporation de către Fiat Group, de pe poarta fabricii din Basildon au ieşit doar tractoare New Holland şi Case, branduri unite sub umbrela CNH Global, lider mondial în domeniul maşinilor agricole şi al echipamentelor de construcţii.

Uzina de producţie din Basildon_b

Certificare WCM
În 2012, uzina Basildon a primit certificarea WCM (World Class Manufacturing), unul dintre cele mai înalte standarde din industria producătoare mondială pentru managementul integrat al unităţilor de producţie şi al proceselor de fabricaţie. Este un sistem structurat pe mai mulţi piloni, bazat pe îmbunătăţirea continuă şi conceput pentru a elimina reziduurile şi pierderile din procesul de producţie, prin identificarea unor obiective precum: zero accidente, zero defecte, zero avarii şi zero deşeuri. O recunoaştere a calităţii, productivităţii şi eficienţei, cu impact minim asupra mediului.
Până în prezent, în această fabrică au fost asamblate peste 1,6 milioane de tractoare, în diferite configuraţii, şi peste 3,1 milioane de motoare. Investiţiile recente s-au axat pe noua linie de producţie a tractoarelor din gama T7 Heavy Duty, ce utilizează vehicule inteligente ghidate, care pot deplasa în mod autonom componentele colectate din diferite zone ale unităţii de producţie.

UN TRACTOR LA CINCI MINUTE
În timpul vizitei noastre, la fiecare 90 de minute era finalizat procesul de asamblare a unui T7 HD. În schimb, modelele T6 şi T7 părăseau linia de producţie la fiecare cinci sau şase minute. Trebuie totuşi avut în vedere faptul că Basildon este, în esenţă, o unitate de asamblare, componentele majore fiind expediate din altă parte. Spre exemplu, motoarele vin de la centrul FPT Industrial din Torino. Tot din Italia, respectiv Modena, sunt aduse osiile frontale, în timp ce transmisiile sunt livrate de fabrica din Anvers (Belgia), iar ramele de cabină din Croix (Franţa). Liniile de asamblare măsoară 2,5 kilometri. Peste 600 de angajaţi lucrează în interiorul acestei fabrici. Într-un an, aici sunt asamblate peste 22.000 de tractoare, aproximativ 83 de unităţi în fiecare zi lucrătoare. Pe cele trei platforme sunt produse 14 modele de tractoare, cu 16.000 de configuraţii posibile!

Un articol publicat în revista Ferma nr. 5/210 (ediţia 15-31 martie 2018)

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →