Industria grâului, de la fermieri la morari, aşteaptă cu mare interes apariţia unor noi linii genetice, iar BASF a anunţat de curând că este cu un pas mai aproape de a satisface această dorinţă prin lansarea oficială a numelui de marcă pentru viitoarea colecţie de seminţe de grâu hibrid – Ideltis.
Comercializare pe scară largă
Decodificarea genomului de grâu, în urmă cu trei ani, a ajutat semnificativ eforturile BASF. „Hibrizii sunt deja folosiţi în multe culturi, dar în cazul grâului producţia de seminţe hibrid este complexă. Acesta este şi motivul pentru care a fost nevoie de timp pentru a dezvolta tehnologii avansate care să permită o viitoare comercializare pe scară largă a grâului hibrid”, a declarat Jochen Reif, şeful Departamentului de cercetare a reproducerii la Institutul Leibniz de genetică vegetală şi cercetare a plantelor de cultură din Gatersleben (Germania), unul dintre cercetătorii implicaţi în procesul de dezvoltare a grâului hibrid BASF.
Deblocarea întregului potenţial genetic
Hibridizarea oferă randamente mai mari şi mai stabile pentru culturi. De asemenea, permite amelioratorilor să selecteze mai precis trăsăturile agronomice sau de calitate care sunt solicitate de fermieri şi utilizatorii finali. „Cu Ideltis, deblocăm întregul potenţial al grâului. Prin platforma noastră globală de cercetare, anticipăm să oferim producătorilor şi întregului lanţ valoric grâu hibrid care este adaptat nevoilor lor locale şi oferă în mod constant un randament mai bun şi mai stabil”, a declarat Vincent Gros, preşedintele BASF Agricultural Solutions.
O varietate de grâu roşu
La rândul său, Gustavo Gonzalez, liderul Strategiei globale BASF pentru cultura grâului, a ţinut să precizeze că programul de hibridizare Ideltis se concentrează pe America de Nord şi pe pieţele europene, primii hibrizi de grâu marca BASF urmând a fi o varietate de grâu roşu dur de toamnă şi o alta, tot din clasa grâului roşu, dar adaptată pentru a fi însămânţată primăvara. „Împreună, inovaţia şi măsurătorile cheie ale calităţii, ar trebui să ofere producătorilor valoare şi o rentabilitate a investiţiei”, susţine acesta.
Rezultatul polenizării încrucişate
În pofida potenţialului economic uriaş, grâul este una dintre ultimele culturi de rând hibridizate. Asta pentru că genomul său este foarte complex. Grâul hibrid este rezultatul polenizării încrucişate dintre două soiuri diferite. Totuşi, nu a fost deloc uşor să se obţină primii hibrizi de grâu. BASF foloseşte procesul de hibridizare CMS pentru multiplicarea seminţelor hibride comerciale. Acesta este un proces natural de hibridizare care provine din speciile de grâu sălbatic.