BASF „Povești cu vinuri românești” - 10 ani de susținere pentru vinul românesc - Revista Ferma
5 minute de citit

BASF „Povești cu vinuri românești” – 10 ani de susținere pentru vinul românesc

Competiţia BASF „Povești cu vinuri românești” a celebrat și anul acesta perfecțiunea în vinificație – echilibrul dintre natură, măiestria celor care stăpânesc arta vinului și prezentarea fiecărui vin şi a fiecărei crame.

BASF Povesti cu vinuri romanesti

Timp de un deceniu, în cadrul concursului BASF „Povești cu vinuri românești” s-a spus nu doar povestea unor crame, ci mai ales a oamenilor care sunt sufletul acestora şi a familiilor lor. De-a lungul celor zece ani au fost înscrise în competiţie 3.700 de vinuri, 1.240 de crame participante și premii în valoare de 171.000 euro.

36 de vinuri în finala națională

Câștigătorii celei de-a 10-a ediții a concursului „Povești cu vinuri românești” au fost anunţaţi de către BASF Agricultural Solutions România. Finala națională s-a desfăşurat la Brașov şi a inclus 36 de vinuri, câştigătoare ale competiţiilor regionale, şi alte 36 de vinuri spumante.

„Acest concurs generează multiple beneficii pentru acest segment al industriei, încurajând producătorii să acorde o atenție sporită procesului de vinificație, să adopte tehnologii moderne și să investească în soluții performante pentru protecția plantelor, elemente esențiale pentru obținerea unor culturi sănătoase și, implicit, a unor vinuri de calitate”, declara Georgel Costache, vicepreședinte ADAR și președinte al juriului „Poveşti cu vinuri româneşti” începând din anul 2016.

BASF Povesti cu vinuri romanesti 2025

BASF „Poveşti cu vinuri româneşti” – 10 ani de poveste

Competiția „Poveşti cu vinuri româneşti” este dedicată viticultorilor mici și mijlocii din toată țara, cu suprafețe cultivate de până la 100 de hectare. Concursul se desfășoară în patru etape regionale și una națională. După cele patru etape regionale în zonele Moldova, Oltenia și Muntenia, Dobrogea, Banat și Transilvania, juriul format din degustători experți, membri ai Asociației Degustătorilor Autorizați din România (ADAR), au desemnat câte 3 vinuri finaliste pentru fiecare categorie (vinuri roșii, albe și rosé).

„Într-o piață competitivă și dinamică, promovarea inteligentă este esențială, iar noi credem că povestea din spatele sticlei poate face diferența” – Robert Băicoianu, Sales Manager Culturi Speciale, BASF Agricultural Solutions România

Robert Baicoianu, BASF

O punte între specialiști, producători și consumatori

Programele complexe, aşa cum este „Povești cu vinuri românești”, au depăşit graniţa naţională şi sunt mai mult decât simple competiții, devin o rampă de lansare pentru viticultorii mici şi mijlocii. „Această platformă creează o punte între specialiști, producători și consumatori, oferind cramelor mici și mijlocii nu doar vizibilitate, ci și validare profesională. Prin fiecare ediție, ne-am propus să aducem în atenția publicului vinuri autentice, cu personalitate, pe care, altfel, consumatorii nu le-ar fi descoperit cu ușurință. Într-o piață competitivă și dinamică, promovarea inteligentă este esențială, iar noi credem că povestea din spatele sticlei poate face diferența”, a declarat Robert Băicoianu, Sales Manager Culturi Speciale, BASF Agricultural Solutions România.

Citeşte şi: BASF Agricultural Solutions: Soluții inovatoare pentru o agricultură durabilă

Alături de echipa BASF România şi Gabor Krasznai – Country Manager BASF Agricultural Solutions România și Republica Moldova, la eveniment au fost prezenţi Jörg Polzin şi Mario Tomsic, cei doi country manageri în mandatele cărora s-a iniţiat şi desfăşurat competiția „Poveşti cu vinuri româneşti”.

BASF Povesti cu vinuri romanesti 2025

Provocările pieţei vinului din România

Competiția „Povești cu vinuri românești” a reunit personalităţi marcante ale pieţei vinului din România şi a oferit cadrul necesar pentru a reflecta asupra provocărilor şi transformărilor prin care acest sector important a trecut în ultimii 10 ani. Iar evoluţia ascendentă a calităţii vinurilor şi diversitatea soiurilor autohtone este și rodul eforturile cramelor mici și mijlocii care dau „buchetul şi profunzimea” vinurilor româneşti.

BASF Povesti cu vinuri romanesti 2025

188.000 hectare de vie și peste 3,6 milioane hectolitri de vin

„România se menține în topul celor mai importante țări producătoare de vin din lume, ocupând locul 8 la nivel global în ceea ce privește suprafața totală cultivată cu viță-de-vie – aproximativ 188.000 hectare, conform datelor Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV). Cu o producție medie anuală de peste 3,6 milioane hectolitri, țara noastră se clasează pe locul 12 în clasamentul internațional al volumului de vin produs”, a arătat Georgel Costache.

„A fost o reală onoare să prezidez acest concurs timp de zece ediții consecutive și pot afirma cu convingere că nivelul vinurilor înscrise a evoluat constant. Se observă o maturizare clară a pieței, o rafinare a gusturilor consumatorilor și, în mod firesc, o creștere a calității vinurilor, mai ales din partea cramelor mici și mijlocii” a declarat Georgel Costache, vicepreședinte ADAR.

Georgel Costache

„Povești cu vinuri românești” – Câştigătorii ediţiei 2025

  • Crama Serve – Sauvignon Blanc + Chardonnay + Riesling de Rhin, 2024, sec – la categoria vinuri albe;

BASF, Crama Serve

  • Crama Hamangia – Merlot + Cabernet Sauvignon, 2024, demisec – la categoria vinurilor rosé;
  • Crama Pandora – Cabernet Sauvignon + Fetească Neagră + Merlot, 2021, sec – la categoria vinurilor roșii;
  • Podgoria Silvania – Blanc de Blancs, alb, brut – în categoria „Cel mai bun vin spumant”.
  • Premiul special al publicului pentru cea mai apreciată etichetă din ultimii 10 ani – „Eticheta deceniului” a fost câştigat de Crama Bratu, Fetească Regală, sec, 2022, premiat anterior drept „Cel mai bun vin alb” în anul 2023.

BASF

  • Premiul de excelență al juriului, care constă în listarea internaţională în Crama BASF din Germania, a fost anunţat de către Michael Wagner şi a fost acordat Cramei Gramma, Fetească Neagră, sec, 2023.

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →