BARBU și MACOVEI - Schemă de șantaj pe interesele fermierilor români și europeni? - Revista Ferma
4 minute de citit

BARBU și MACOVEI – Schemă de șantaj pe interesele fermierilor români și europeni?

poza1 BARBU și MACOVEI - Schemă de șantaj pe interesele fermierilor români și europeni?

În data de 25 iulie 2023, ministrul Agriculturii, Florin Barbu s-a exprimat oficial la Bruxelles PENTRU susținerea proiectului de regulament european privind noile tehnici genomice (NGT).

Patru luni mai târziu, în Consiliul AgriFish din 20 noiembrie 2023, ministrul Barbu A VOTAT ÎMPOTRIVĂ!

Cum pot ajuta NGT-urile agricultura românească și europeană ne spune europarlamentarul Daniel Buda: ”Fermierii europeni și implicit cei români vor avea la dispoziție semințe care vor genera culturi rezistente la secetă, culturi care necesită mai puține pesticide și îngrășăminte chimice, dar care, în același timp vor avea producții mai mari la hectar cu până la 2.000 de kilograme, conform unor specialiști din sector! Câteva scurte considerații: plantele obținute prin noile tehnici genomice (NGT) NU SUNT organisme modificate genetic (OMG)! Vorbim de procese de ameliorare care au loc și în natură, doar că în intervale mai mari de timp!”.

Nu am auzit ca, undeva în lume, asociațiile de fermieri să blocheze tehnologii care ar putea ajuta enorm la profitabilitatea membrilor, adică a fermierilor înscriși în respectivele organizații!

În schimb, de activiști din rândul societății civile am auzit!

Se pare că ministrul Barbu a jucat cartea ”unor interese mărunte”, ca argument la blocarea Regulamentului NGT, argument al unei asociații la fel de mărunte, dar care se prezintă drept reprezentativă la nivel național: Forța Fermierilor, cu un președinte ales pe viață – Vlad Macovei – care susține că este nevoie de o perioadă mai lungă de consultări!

Oricum și de oriunde l-ai privi, argumentul este subțire, deoarece consultările ar fi trebuit finalizate în iulie anul trecut, atunci când ministrul Barbu a anunțat la Bruxelles susținerea Regulamentului!

Pare-se că, la momentul în care s-a opus prin vot pe speța NGT-ului, nu a avut mintea la purtător, așa cum plastic s-a exprimat Daniel Buda: ”Trebuie să ai mintea la purtător”! Se pare că pe-atunci, ministrul avea mintea în mapa de interese a lui Vlad Macovei, finul lui Alexandru Stănescu!

Macovei, patronul Grupului de presă Agrointeligența lansează urgent un ”studiu complex” pe dosarul NGT și, la umbra acestui studiu (după cum umblă vorba în mediul online), stimabilul domn Macovei contactează filialele naționale ale multinaționalelor care sunt interesate în aducerea pe piață a semințelor NGT, oferindu-le susținere în modificarea poziției României, în schimbul unor contracte grase de publicitate.

Organele de securitate ale statului ar trebui să se sesizeze DE URGENȚĂ și să analizeze care a fost CAUZA REALĂ a întoarcerii poziției României cu 180 de grade în dosarul Regulamentului NGT și dacă acest studiu reclamat în mediul online este adevărat!

Mai mult, ar trebui verificat și dacă ”interesele mărunte” reclamate inclusiv de senatorii și deputații PNL îl au protagonist și pe ministrul Florin Barbu sau acesta pur și simplu ”nu a avut mintea la purtător” în momentul votului?

Indiferent de unde privești și cine a contribuit la această situație, efectele sunt deosebit de grave, deoarece implică și credibilitatea României la nivel european!

Cei care vor pierde vor fi FERMIERII ROMÂNI! Nu firmele, nu milionarii din agricultură, nu ministrul Barbu și nici politicienii! Pur și simplu fermierii! Agricultorii din vestul Europei vor folosi acest avantaj tehnologic iar noi vom fi din nou la coada cozilor. Cum să concureze fermierul nostru cu cel din Germania, Italia, Franța? Un avantaj al tehnicii moderne de care fermierul român NU se va putea folosi!

 

Dănuț Radiș, director revista Ferma

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →