Bani da, căldură-n sere ioc - Revista Ferma
4 minute de citit

Bani da, căldură-n sere ioc

Inițiativa ministerială a fost promovată chiar și de către premierul Sorin Grindeanu, în conferința de presă organizată împreună cu președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, în timpul protestelor masive ale cetățenilor față de ordonanțele de urgență care aduceau modificări unor legi din Codul Penal și din Codul de Procedură Penală. Premierul a evocat măsurile decise pentru agricultori, printre care și ”Programul de susținere a produsului tomate în spații protejate”. Sorin Grindeanu le-a spus jurnaliștilor că ”toți cei care dețin peste 1000 mp de teren în sere și solarii vor primi 3000 de euro”. Ar fi minunat, dar proiectul de HG conține niște criterii de eligibilitate care, cu siguranță, vor face să se califice puțini proprietari de sere și solarii.

Solarii

Lipsesc sistemele de încălzire
Cum au primit legumicultorii români vestea că guvernul pune la bătaie o sumă totală de 40 de milioane de euro pentru cultivarea tomatelor în spații protejate și pentru vinderea lor pe piață în afara sezonului, adică din noiembrie până în mai?
Vasile Mătrășoaie, fermier din Dumbrăveni, jud. Suceava, nu e pregătit să acceseze ajutorul de minimis pentru tomate: ”Cultiv legume în solar, nu am sistem de încălzire. Am vorbit cu băiatul meu să cumpărăm o centrală termică din Danemarca, funcțională cu paie. Bagi patru baloți de paie și ai căldură 24 de ore. Am căldură doar acasă, într-un loc unde produc răsadurile”.
Sorin Popa, președintele Cooperativei ”Legume de Vidra”, nu s-a arătat nici el entuziasmat de ajutorul de minimis oferit de guvern. Liderul cooperatist mi-a spus că legumicultorii români nu au sisteme de încălzire în spațiile protejate ca să poate produce tomatele în lunile de iarnă. Sorin Popa a făcut o propunere interesantă: ”Banii ar fi fost bine să fie oferiți pentru achiziționarea de sisteme de încălzire”. Vor solicita, totuși, legumicultorii vidreni ajutorul de minimis? ”Ar putea fi unul sau doi producători. Există un risc în ceea ce privește calitatea tomatelor. Ca să obțină recolta în perioada cerută de lege, legumicultorii pot scădea standardele de cultură, adică să revină la vechile obiceiuri. Or, noi nu putem face asta, fiindcă avem contract de livrare cu supermarket și respectăm standardele de calitate”, îmi spune fermierul.

Fermieri bine informați
La Urzica, în județul Olt, 12 fermieri s-au întâlnit deja la primărie cu un reprezentant al Direcției agricole care le-a vorbit despre condițiile de eligibilitate. Legumicultorul Aurel Marcu s-a declarat interesat de cei 3000 de euro: ”Sper să pot obține acești bani. Am solarii și le pot încălzi cu sobă pe lemne. Nu am produs până acum tomate în timpul iernii, dar o să cumpăr lemne mai multe și încerc”. Fermierul oltean mi-a oferit și o motivație patriotică: ”vom cultiva roșii iarna, ca să nu mai importăm, să producem pentru țara noastră”, frază auzită probabil de la reprezentantul Direcției agricole, care o fi desprins-o din nota de fundamentare a HG.

 

VOM AVEA GARANȚIA CĂ ROȘIILE PROVIN DIN ROMÂNIA?
Îmi doresc să cumpăr roșii produse în timpul iernii în serele și solariile din România. Cine îmi garantează însă că tomatele de pe piață sunt produse chiar în serele din țara noastră? Fermierii autentici sunt, de obicei, de bună-credință, dar agricultura subvenționată nu duce lipsă de impostori puși pe furat banul public. MADR a pus în joc 40 de milioane de euro! O sumă uriașă din care vor încerca să se înfrupte și cei obișnuiți să fenteze legea. Vom reveni asupra documentului într-unul din numerele viitoare.

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 3 (186) din 15-28 februarie 2017

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →