Bani APIA: Când ajunge ajutorul de 100 euro/ha în conturile fermierilor! - Revista Ferma
2 minute de citit

Bani APIA: Când ajunge ajutorul de 100 euro/ha în conturile fermierilor!

Fermier depunere cerere APIA
Fermier depunere cerere APIA. Credit foto: istockphoto.com/Ljupco

Bani APIA în valoare de peste 1,53 miliarde lei vor ajunge în conturile fermierilor români, anunță Agenția de Plăți.

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că marți, 22 mai 2024, a efectuat plata aferentă ajutorului de stat acordat producătorilor agricoli din sectorul vegetal, aprobat de Guvernul României sub formă de grant direct în valoare de 100 euro/hectar.

În următoarele 2 zile beneficiarii vor avea banii în conturi, precizează APIA.

Suma plătită este de 1.531.596.236,88 lei și se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), pentru o suprafață de 3.216.648 ha și un număr de 156.485 de beneficiari.

Valoarea maximă a grantului direct acordat pe beneficiar nu poate depăşi echivalentul în lei a 280.000 euro, la cursul de schimb valutar de 4,9334 lei/euro.

Grantul direct se acordă beneficiarilor cererilor depuse și aprobate în baza OUG 5/2024 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea întreprinderilor care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole vegetale, ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

Ministerul Agriculturii a anunțat, săptămâna trecută, că Guvernul a aprobat, pe 16 mai 2024, alocarea unei sume de 1 miliard de lei din Fondul de rezervă bugetară pentru suplimentarea bugetului MADR pe anul 2024, pentru a putea menține nivelul unitar al ajutorului de criză Ucraina la cuantumul promis de 100 euro pe hectar, respectiv pe UVM (sectoarele suin și avicol).

Anunț pentru fermieri: Ce plăți APIA se fac săptămâna aceasta!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →