Bani AFIR zootehnie: Cât gunoi de grajd produce o vacă de lapte! Dar o oaie? - Revista Ferma
4 minute de citit

Bani AFIR zootehnie: Cât gunoi de grajd produce o vacă de lapte! Dar o oaie?

Fermier crescător de vaci
Fermier crescător de vaci Credit foto: istock.com/torwai

Crescătorii de animale și de păsări care solicită bani AFIR zootehnie trebuie să respecte câteva reguli obligatorii în ceea ce privește depozitarea gunoiului de grajd rezultat din fermă.

Anexa 4 – Lista pentru verificarea conformității platformelor individuale de depozitare a gunoiului de grajd pe care crescătorii de animale și păsări care solicită fonduri nerabursabile prin Intervenția DR-20 Investiții în sectorul zootehnic trebuie să o depună odată cu cererea de finanțare prevede că,

începând cu luna august 2024, se aplică cerințele minime legate de soluția constructivă a platformelor de depozitare a gunoiului de grajd pentru fermele de 40 UVM și mai mari,

ceea ce înseamnă că fiecare fermă peste această dimensiune trebuie să dispună de o platformă betonată pentru depozitarea și compostarea gunoiului de grajd, cu bazin de retenție pentru fracția lichidă, lagună betonată sau cu membrană impermeabilă, față de cerințele anterioare referitoare la orice formă de impermeabilizare. Astfel, pentru această categorie de ferme, se exclude folia de plastic.

Bazinul pentru fracția lichidă trebuie să fie de minimum 3 mc la 100 tone de gunoi de grajd. Se consideră că 1 mc de gunoi de grajd echivalează cu 0,75 tone.

Calculatorul privind dimensionarea platformei de gunoi de grajd şi pentru cantitatea de gunoi de grajd produsă determină producția de gunoi de grajd rezultată, inclusiv așternutul și capacitatea de stocare a gunoiului de grajd necesară pentru fiecare specie de animale și păsări în funcție de categoria de animal, sistemul de întreținere și tipul de gunoi de grajd rezultat.

Astfel, pentru bovinele crescute în stabulație liberă, se consideră că acestea produc 6-10 kg de gunoi de grajd solid pe cap de animal pe zi – în cazul vițeilor crescuți pe așternut adânc, în boxe colective până la 45-50 kg de gunoi de grajd solid pe cap de animal pe zi – în cazul vacilor de lapte crescute pe așternut adânc în zona de odihnă și pardoseală cu autocurățare sau în cușete individuale de odihnă cu așternut și pardoseală de beton în zona de defecație.

Pentru bovinele crescute în sistem de stabulație liberă, capacitatea de stocare a gunoiului de grajd necesară variază de la 0,25 mc/animal/lună de gunoi de grajd solid și dejecții semilichide în cazul vițeilor până la 1,6 mc/animal/lună de gunoi de grajd solid, în cazul vacilor de lapte crescute în sistem cu așternut adânc în zona de odihnă și pardoseală cu autocurățare sau în cușetă individuală de odihnă cu așternut și pardoseală de beton în zona de defecație.

În cazul bovinelor crescute în sistem de stabulație legată, acestea produc între 6 kg și 55 kg/animal/zi gunoi de grajd, în funcție de vârstă și de sistemul de așternut și au nevoie de o capacitate de stocare de la 0,25 mc/animal/lună în cazul vițeilor până la 1,5 mc/animal/lună în cazul vacilor de lapte crescute în standuri cu așternut.

Ovinele produc între 1,5 kg bălegar/animal/zi în cazul mieilor de 3,5 luni, 2,8 kg/animal/zi în cazul oilor cu vârsta mai mare de 12 luni, respectiv 4 kg de bălegar inclusiv așternut pe cap de animal pe zi în cazul berbecilor și au nevoie de o capacitate de stocare a gunoiului de grajd de la 0,05 mc/animal/lună până la 0,133 mc/animal/lună.

Înălțimea recomandată pentru platforma de depozitare a gunoiului de grajd din fermă este de 1-2 metri, însă grămezile de gunoi de grajd se pot înălța și la 3 metri, dacă ferma are un încărcător frontal pentru depozitarea și scoaterea gunoiului de grajd din fermă.

Potrivit AFIR, excepție de la acest calcul fac crescătorii de animale care au contract de gestionare a gunoiului de grajd prin intermediul unei platfome comunale de gunoi de grajd aflată la o distanță rezonabilă (nu mai mult de 10 km distanța rutieră), pentru care se face dovada predării gunoiului de grajd prin procese-verbale de predare-primire pentru cantitatea de gunoi de grajd generată la nivel de fermă, corelat cu frecvența predării.

Calculatorul privind dimensionarea platformei de gunoi de grajd şi pentru cantitatea de gunoi de grajd stabilește și perioada minimă de depozitare a gunoiului de grajd rezultat de la toate speciile de animale și păsări, astfel:

  • Pentru zona de munte: 170 de zile;
    Pentru zona de deal: 160 de zile;
    Pentru zona de câmpie: 145 de zile.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →