Anunţat ca succesor al celui mai bine vândut model din gama preselor de balotat cu cameră fixă de la New Holland, noul Roll-Bar 125 a moştenit ADN-ul solid al predecesorului, cu sistemul său deja consacrat Roll-Bar, dar vine cu o serie de noi caracteristici care promit să sporească performanţele, funcţionalitatea şi durabilitatea. Disponibil în două versiuni, Rotor Feeder şi Rotor Cutter, noua presă de balotat are un design diferit, modern, cu o uşă laterală amplă, care oferă acces uşor pentru operaţiunile de întreţinere.
Funcţionalitate extinsă
Modelul BR6090 se află de mulţi ani în producţie şi se poate spune că şi-a făcut treaba cu brio înainte de pensionare, din moment ce a dominat vânzările din clasa sa, evidenţiindu-se tocmai prin simplitate şi robusteţe, două atribute pe care fermierii le apreciază în mod deosebit. O presă solidă, la un preţ accesibil, nimic mai mult, nimic mai puţin. Dar, iată, chiar şi lucrurile bune mai pot fi îmbunătăţite pe ici, pe colo, iar New Holland tocmai asta şi-a propus să facă în momentul în care a proiectat noua Roll-Bar 125. În primul rând, i s-a oferit un aspect plăcut şi modern. Dar pe lângă faptul că are un design mai atractiv, aceasta are o funcţionalitate mai bună, datorită scuturilor laterale de mari dimensiuni. Iar asta oferă acces rapid şi facil la părţile mecanice ale maşinii pentru lucrări de inspecţie sau mentenanţă. Cadrul principal al presei de balotat a suferit şi el modificări de proiectare, fiind adăugate amortizoare pe gaz pe ambele părţi între structura acestuia şi gura de evacuare, pentru a asigura o închidere silenţioasă.
Rezistenţă sporită şi cost de exploatare mai mic
Sub capotă, noua presă de balotat introduce îmbunătăţiri care asigură o durabilitate mai mare şi care reduc costurile de întreţinere: lanţuri de acţionare de înaltă calitate cu ştifturi cromate şi plăci întărite, care au un ciclu de viaţă mai lung, şi rulmenţi noi de tip etanş care previn contaminarea cu praf. Un rotor inversor cu acţionare hidraulică şi ambreiaj liber este acum disponibil pe modelele Rotor Feeder, astfel încât maşina să poată fi uşor repusă în lucru în cazul blocării cu material.
Noua presă New Holland Roll-Bar 125 cu cameră fixă va fi produsă la Plock, în Polonia, şi este recomandată în special celor care au un volum al producţiei între 2.000 şi 3.000 de baloţi pe an. Pickup-ul măsoară 2 metri iar lăţimea balotului, potrivit specificaţiilor New Holland, este de 1,2 metri, la un diametru de 1,25 metri. Cultura recoltată este alimentată fie de un transportor cu rotor fără unitate de tăiere, fie de un alimentator CropCutter cu 15 cuţite.
În concluzie…
Una peste alta, noul Roll-Bar 125 promite o flexibilitate excelentă, datorită combinaţiei diferitelor role de alimentare, antrenării robuste a lanţului şi, în cele din urmă, a sistemului performant al camerei de balot, care asigură formarea timpurie a miezului şi un start lin al fiecărui balot nou, indiferent de condiţiile de lucru şi de materialul de recoltat. Ca un tribut adus moştenirii sale, această balotieră are imprimate pe carcasă inscripţii holografe care amintesc de modelul BR6090, dar vine şi cu însemne grafice şi linii de design care o apropie de modelul de clasă superioară BigBaler. Şi dacă tot am pomenit acest nume, trebuie spus că New Holland a prezentat la sfârşit de august, în cadrul evenimentului Grimma Field Days din Germania, versiunea de top BigBaler 1290 HD.
„BigBaler 1290 HD este balotiera de la New Holland care face baloţii cu cea mai mare densitate, având sistem de înnodare dublu” – FLORIN MARIN, Director departament After-Sales, AgroConcept
Noutăţi de la „fratele mai mare”
Despre calităţile şi caracteristicile acestei prese de balotat cu productivitate crescută şi înaltă densitate ne-a vorbit Florin Marin, directorul departamentului After-Sales la AgroConcept, importatorul New Holland în România. „Dimensiunea balotului este de 120 cm lăţime şi 90 cm înălţime, în timp ce lungimea poate fi între 1,2 şi 3 metri, chiar şi mai mult, în funcţie de reglaje. Un aspect aparte la această maşină este că ea poate coordona viteza de înaintare a tractorului prin sistemul ISOBUS, astfel încât să rezulte o încărcare uniformă, dar dispune şi de o transmisie cu două trepte de viteze, ceea ce înseamnă că poate fi conectată la un tractor care nu are puterea foarte mare. Vorbim, desigur, de motoare de peste 300 CP, dar dacă nu ar exista acest sistem de transmisie, am risca să «îngenunchiem» tractorul”, ne-a explicat reprezentantul AgroConcept. Acesta ţinut să precizeze şi faptul că noua generaţie BigBaler se poate înălţa hidraulic pentru a facilita intervenţiile pe dedesubt în condiţii optime, o caracteristică unică pe piaţă.
un articol de
LIVIU GORDEA