9 minute de citit

Balotat şi înfoliat dintr-o singură trecere

Maschio realizează o gamă variată de maşini de făcut baloţi cilindrici, atât cu cameră constantă, cât şi variabilă, dintre care amintim:
– cu cameră fixă: Entry 120, Entry 150, Trotter 125, Mondiale 110, Mondiale 120 Pro şi Mondiale 120 Combi.
– cu cameră variabilă: Extreme LTC-LTI-LTR, Extreme Seria 2 Model 220-265-280 HT-HTR şi 220-265-280 HTC-HTU şi Extreme Seria 3 Model 365 HTI-HTR şi 365 HTC-HTU.
Presele de făcut baloţi cilindrici Entry 120 şi Entry 150, cu cameră constantă, au următoarele caracteristici tehnice importante: diametrul balotului este de 120 cm la varianta Entry 120 şi de 150 cm la varianta Entry 150, lăţimea de lucru a pick-up-ului este de 200 cm, legarea balotului se face cu sfoară dublă, cu plasă sau cu sfoară dublă&plasă, turaţia la priza de putere este de 540 rot./min, presa putând lucra în agregat cu tractoare de 40-70 CP.

Infoliat Maschio

Maşina de balotat cilindrică Mondiale 120 Combi
O realizare de excepţie a grupului Maschio Gaspardo este presa de făcut baloţi cilindrici Mondiale 120 Combi, care la o singură trecere realizează atât balotatul, cât şi înfoliatul.
Mondiale 120 Combi reprezintă soluţia perfectă pentru operaţiile de presare, formare balot sau însilozare. Datorită combinării cu maşina de înfoliat, nutreţul este recoltat, presat şi înfăşurat în folie de aceeaşi maşină, evitând contaminarea cauzată de contactul cu solul sau de condiţiile climatice nefavorabile. Soluţia ce prevede balotarea şi înfolierea într-o singură trecere reduce semnificativ timpul de lucru, consumul de combustibil şi compactarea solului.
Mondiale 120 Combi lucrează în agregat cu maşina de înfoliat ON LINER PRO, alcătuită dintr-o platformă cu trei role şi două sisteme de tensionare a foliei (folie de 750 mm), controlate automat. Odată înfoliat, balotul este evacuat şi lăsat pe pământ sau poate fi răsturnat. Maşina este o presă de balotat cu cameră fixă dotată cu 19 role şi cu design special, ce asigură o presare constantă a produsului umed. Presiunea poate fi controlată direct (până la 190 bari) folosind unitatea de control. Tăvălugul de brazdă, cu diametru mare, apasă brazda asigurând un flux optim de încărcare a produsului, ceea ce permite efectuarea lucrării la viteze mărite de lucru. Datorită roţilor din cauciuc, presiunea pick-up-ului asupra terenului este redusă, asigurând un echilibru perfect în timpul lucrului şi păstrarea în stare bună a covorului ierbos. Deplasând bolţurile în diferitele găuri disponibile, înălţimea de lucru poate fi reglată simplu şi rapid. În cazul înfundării, baza presei Mondiale 120 Combi poate fi coborâtă hidraulic direct din cabina tractorului, permiţând astfel reluarea imediată a lucrului.
Presa este prevăzută cu un sistem automat de lubrifiere continuă cu ulei a lanţurilor. Sistemul automat de ungere permite o lubrifiere perfectă în permanenţă, asigurând o durată lungă de viaţă presei de balotat. Braţele maşinii de înfoliat sunt prevăzute cu sisteme de tensionare de înaltă calitate, care permit atingerea unei viteze ridicate de înfoliere. Totodată, sunt prevăzuţi şi doi senzori pentru folia din plastic: în cazul defectării unuia, celălalt compensează rotaţiile neefectuate. Cuţitele sunt prevăzute cu un sistem de protecţie performant. Fiecare cuţit are un arc ce permite coborârea sa în cazul impactului cu corpuri străine. După ce obstacolul este depăşit, cuţitul se întoarce automat în poziţia de lucru iniţială.
Maşina de balotat, combinată cu unitatea de control montată în cabina tractorului, este uşor de înţeles şi de utiliazat în timpul lucrului, datorită graficii simple şi intuitive. Astfel se poate gestiona şi controla fiecare fază, în fiecare moment, şi anume: presiunea camerei, poziţia cuţitelor, lubrifierea rolelor, procesul de balotare manuală/automată, numărul straturilor de folie aplicate şi sistemul automat de curăţare a cuţitelor. Sistemele de tăiere se realizează în două versiuni: HTC cu 15 cuţite (sunt disponibile şi cuţite dese, pentru lucrul fără tăiere), cu o lungime de 77 mm, şi HTU cu 25 de cuţite, cu o lungime de 45 mm (din cabina tractorului se poate alege numărul de cuţite dorit: 0-12-13-25).

Presa pentru baloţi rotunzi Duetto 125
O altă variantă de maşină de balotat şi de înfoliat marca Maschio este Duetto 125. Datorită sistemului generos de colectare şi a sistemului de alimentare alternativă, colectarea produsului este întotdeauna delicată, în funcţie de tipul de produs, precum şi de gradul de umiditate. Camera fixă cu tamburi permite presarea produsului fără pierderi. Utilajul astfel combinat permite atât operaţiunea de colectare, cât şi cea de înfoliere fără să se oprească, reducându-se considerabil timpii de lucru. Gestionarea operaţiunilor are loc din cabina tractorului, unde pot fi comandate atât funcţiile presei pentru baloţi rotunzi (colectare, presare,, legare, descărcare balot), cât şi cele ale dispozitivului de înfoliere (numărul de rotaţii, viteza de rotaţie, evacuarea).
Presa Duetto 125 este ideală pentru colectarea produsului verde (raigras şi lucernă). Produsul este dimensionat, ambalat şi înfoliat într-o singură operaţiune, evitându-se ca balotul să fie contaminat prin contactul cu solul şi în condiţii meteorologice nefavorabile. Trecerea prin acelaşi loc o singură dată reduce tasarea solului, timpul de lucru şi consumul de carburant. Presa pentru baloţi rotunzi permite montarea unui dispozitiv de înfoliere delicat, care înfăşoară balotul într-o folie din plastic, protejându-l de contactul cu aerul şi cu agenţii externi. În acest mod, se opreşte orice fermentare aerobă, pentru o conservare optimă a produsului, chiar şi la un nivel ridicat de umiditate.

Presele pentru baloţi paralelipipedici
În Italia, sunt realizate şi două modele de prese pentru baloţi paralelipipedici, şi anume: Pitagora şi Archimede, caracterizate prin fiabilitate maximă, întreţinere redusă şi o durată de viaţă mai mare. Sistemul de ventilaţie păstrează întotdeauna curat mecanismul de legare, pentru a asigura un rezultat perfect. Datorită tehnologiei perfomante, Pitagora presează furajele pentru rumegătoare în condiţii ideale, fără a deteriora tulpinile. Pitagora poate presa fără a „face praf”, obţinând baloţi cu densitate mare. Maşinile sunt ideale pentru paie sau furaje. Lungimea baloţilor este reglabilă, pentru a facilita manipularea şi depozitarea acestora.
Modelul Arhimede este echipat cu un tocător de paie cu rotor elicoidal. Dispozitivul de colectare este reglat hidraulic şi permite strângerea în totalitate a produsului fără pierderi, în timp ce tocătorul mărunţeşte paiele. Cea de-a treia roată din spate poate fi reglată independent şi împiedică dispozitivul de colectare să adune bucăţi de pământ, în cazul unor denivelări. Dimensiunea de ambalare este 36×46 cm, lăţimea de colectare – 1420-1630 mm, iar greutatea maximă a unui balot este de 50 kg. Pentru varianta Pitagora este nevoie de un tractor de 60-70 CP, iar pentru varianta Archimede de un tractor de 70-80 CP.
Maşinile de înfoliat baloţi marca Maschio se realizează în variantele: purtată FP 35 (diametru balot 120-140 cm), tractată – lateral FT 45 (120-140 cm) şi tractată FTA 55 (100-140 cm). Cele două role de înfoliere funcţionează în sincron şi asigură reducerea duratei de înfoliere. Sistemul de preîntindere a foliei asigură o înfăşurare compactă şi aderentă, pentru a elimina eventualele bule de aer. Acestea au o stabilitate maximă datorită platformei de înfăşurare cu 3 role, care asigură o suprafaţă mare de sprijin, evitând deformarea baloţilor. Sistemul de rulare a balotului este foarte robust şi permite rotirea constantă a balotului fără contracţii, chiar şi la sarcini grele. Versiunea FP a gamei de maşini de înfoliat baloţi Maschio Fienagione, compactă şi practică, asigură o performanţă optimă şi uşurinţă în utilizare. Modelele sunt disponibile cu comandă manuală, semi-automată şi automată, cu posibilitatea echipării cu un singur braţ de legare sau cu braţ dublu. Datorită sistemului de încărcare şi de înfoliere cu roţi de sprijin, modelul FP poate fi utilizat şi în agregat cu tractoare de putere mică.

PRESE MADE IN ROMANIA
Grupul Maschio Gaspardo este recunoscut pe plan mondial pentru calitatea, fiabilitatea şi performanţele preselor de făcut baloţi cilindrici şi paralelipipedici în orice condiţii de lucru, aceasta datorându-se în primul rând calităţii materialelor utilizate la confecţionarea diferitelor părţi componente ale utilajelor.
Maşinile de balotat sunt proiectate şi construite la fabricile Maschio Fienagione S.p.A. din Italia şi la Maschio Gaspardo România de la Chişineu-Criş. Suprafaţa totală a fabricii din Italia este de 40.000 mp, iar zona acoperită este de 15.000 mp. Linia de producţie de la Chişineu-Criş,dată în folosinţă în martie 2016, este singura de acest gen din ţara noastră.
În cadrul fabricii Maschio Gaspardo România se realizează presele Entry 120 şi Entry 150, cu cameră constantă, iar în acest an sunt oferite la promoţie. Tot acum, la promoţie este şi presa Pitagora pentru baloţi paralelipipedici, construită în Italia.

AVANTAJELE CONSERVĂRII PRIN ÎNFOLIERE:
– nefiind nevoie de uscarea nutreţurilor conservate prin înfoliere, agricultorul poate recolta produsul în orice moment, economisind timp;
– previne orice contaminare cu sol/praf sau depreciere din cauza condiţiilor climatice, asigurând o hrană sănătoasă animalelor;
– garantează un produs cu valoare nutritivă ridicată, sporind pofta de mâncare a animalelor şi asigurând de fiecare dată ingestia completă;
– folia de plastic protejează produsul împotriva condiţiilor anaerobe;
– este cea mai bună şi economică soluţie pentru păstrarea baloţilor, chiar şi în câmp deschis.

Articol publicat în revista Ferma nr. 9/236 (ediţia 15-31 mai 2019)

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →