România a fost traversată în ultimele 3 zile, de la Vest la Est, de un front atmosferic umed ce a a adus ploi însemnate cantitativ și o scădere importantă a regimului termic. Concomitent, pentru majoritatea regiunilor, hidrologii și meteorologii au emis o serie de avertizări specifice: cod galben, cod portocaliu și chiar cod roșu pentru județul Galați.
Însă, ceea ce o bună parte a mass-media a prezentat drept „ciclonul Ashley” (denumire care a fost infirmată de specialiști), respectiv „cea mai puternică furtună a ultimilor 20 de ani”, s-a dovedit a fi, în multe cazuri, exact ploaia de toamnă de care aveau nevoie culturile și fermierii.
Pe un grup de Facebook dedicat pasionaților de meteorologie, mai mulți membri au decis să posteze imagini ale pluviometrelor din propriile curți:
„30 de litri în 24 de ore, Ocna Mureș, jud. Alba. O adevărată binecuvântare pentru zona noastră unde nu a plouat toată vară!”, a afirmat Miclea Dănuț.
„Scrioaştea, Teleorman – 12 litri/metru pătrat, după codul Portocaliu de ploi”, a adăugat Bogdan Eugen.
Prognoza Agrometeorologică a ANM arată că încă sunt zone puternic afectate de secetă
„Rezerva de umiditate în stratul de sol 0-20 cm (ogor), se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime în Maramureș, Transilvania, Crișana și Banat, cea mai mare parte a Dobrogei, Moldovei și a Munteniei, local în nordul Olteniei. Conținutul de apă din sol va prezenta valori scăzute și deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică și extremă) pe suprafețe agricole extinse din Oltenia, local în vestul, sudul și sud-vestul Munteniei”, se precizează în prognoza agrometeorologică actualizată la 30.09.2024 pe site-ul Administrației Naționale de Meteorologie.
„Culturile de toamnă (rapiţă, orz şi grâu) înfiinţate până în prezent vor înregistra germinarea, răsărirea şi apariţia primelor frunze. Starea de vegetaţie a plantelor se va prezenta bună şi medie, respectiv medie şi slabă, îndeosebi pe arealele cu deficite de apă în sol. În aceste condiții, procesele vegetative la culturile de toamnă se vor desfăşura în general normal, în special pe arealele agricole cu aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului, unde uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi pe ansamblu bună şi medie ”, se mai arată în documentul citat.