Administraţia Naţională de Meteorologie – ANM a emis joi, 28 noiembrie, o atenţionare cod galben de ninsori, valabilă până sâmbătă dimineaţa în zone din 11 judeţe, precum şi o informare de precipitaţii moderate cantitativ şi intensificări ale vântului, care sunt în vigoare în cea mai mare parte a țării.

AVERTIZARE METEO, COD GALBEN DE NINSORI
Conform prognozei de specialitate, în intervalul 29 noiembrie, ora 10:00 – 30 noiembrie, ora 10:00, va fi cod galben de vreme rea în judeţele Argeş, Bacău, Braşov, Buzău, Covasna, Dâmboviţa, Harghita, Prahova, Sibiu, Vâlcea şi Vrancea.
Astfel, în Carpaţii Meridionali şi în Carpaţii Orientali, temporar vor fi precipitaţii predominant sub formă de ninsoare, cantităţile de apă vor fi de 15 – 20 l/mp şi se va depune strat de zăpadă local consistent, în general de 15 – 20 cm.

CUM VA FI VREMEA DE CRĂCIUN?
Săptămâna care include Ajunul Crăciunului (18-24 decembrie) va aduce vreme specifică de iarnă, cu temperaturi moderate și precipitații apropiate de normal în majoritatea regiunilor din România! Este posibil să avem un Crăciun cu zăpadă în zonele montane și în regiunile nordice, dar și cu temperaturi în jurul valorilor medii pentru această perioadă.
Vremea va fi mai rece în primele zile ale lunii decembrie, iar la mijlocul lunii s-ar putea înregistra temperaturi mai ridicate decât media normală pentru această perioadă.
Pentru sărbătorile de iarnă din 2024, prognoza meteo sugerează o varianță de condiții în funcție de regiune. În general, în România, iarna va fi caracterizată prin temperaturi scăzute și precipitații frecvente, inclusiv ninsoare. În multe zone montane, cum ar fi Miercurea Ciuc și Brașov, se așteaptă ninsori abundente, iar temperaturile vor atinge valori sub -7 grade Celsius, în special în noaptea de Revelion.
În regiunile din sud și est, cum ar fi București și Constanța, se vor înregistra precipitații mixte, cu zile de lapoviță și ninsoare. În vestul țării, cum ar fi Timișul și Aradul, vremea va fi mai blândă, cu temperaturi mai ridicate și posibilități mai reduse de ninsoare.
Citește mai multe aici: Cum va fi vremea de Crăciun? Zăpadă sau ploaie, ce prognozează meteorologii!
PROGNOZA AGROMETEO PERIOADA 28 NOIEMBRIE – 4 DECEMBRIE
Sub aspect termic, vremea ușor mai caldă de la începutul perioadei va intra într-un proces de răcire treptată, în cea mai mare parte a ţării.
Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 1…10°C la începutul intervalului, valori mai ridicate cu 1…4°C și -1…8°C în restul zilelor, limite apropiate de mediile multianuale, pe întreg teritoriul agricol.
Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 2…13°C, la nivelul întregii ţări.
Temperatura minimă a aerului se va încadra între -3…8°C în majoritatea zonelor de cultură, valori mai scăzute fiind posibile în depresiuni.
Se întrevăd precipitații sub formă de ploaie, dar și mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), fiind însoţite de intensificări ale vântului în cea mai mare parte a regiunilor, iar local vor fi condiţii de producere a ceţii. De asemenea, izolat, cantitățile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.
REZERVA DE UMIDITATE A SOLULUI
În cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă pe adâncimea de sol 0-50 cm va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime în cea mai mare parte a țării.
Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată) se vor înregistra pe suprafețe agricole extinse din Oltenia, local în sudul, vestul și sud-vestul Munteniei.
RECOMANDĂRI DE SPECIALITATE
- Urgentarea şi chiar finalizarea lucrărilor de eliberare a terenurilor agricole de resturile vegetale;
- Efectuarea arăturilor adânci de toamnă pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului;
- Aplicarea îngrăşămintelor pe bază de azot şi fosfor la culturile de toamnă semănate în perioada optimă;
- Lucrări agrotehnice de întreţinere în vii şi livezi.