Cartofii româneşti sunt din ce în ce mai puţini. În judeţul Harghita suprafaţa cultivată înregistrează o scădere constantă, în special în cazul micilor producători.
Mai mult de jumătate în minus
Potrivit datelor prezentate recent, în şedinţa Colegiului Prefectural, de directorul Direcţiei pentru Agricultură Harghita, Ronfeld Zsolt, suprafaţa plantată cu cartofi ajungea, în urmă cu 11 ani, şi la 14.500 -15.000 hectare, iar anul acesta este de doar 6.100 de hectare.
De altfel, datele arată că suprafaţa a scăzut şi faţă de anul trecut, când suprafaţa destinată cartofului era de 6.500 de hectare.
Potrivit sursei citate de Agerpres, micii cultivatori preferă să producă numai pentru consumul familiei sau pentru furajare. „Suprafaţa destinată culturii de bază a judeţului- cartoful – arată o scădere constantă faţă de anii anteriori. Dacă comparăm cu suprafaţa de acum 11 ani, când aveam 14.500 -15.000 ha, se arată o scădere semnificativă. Motivele sunt multiple: scăderea consumului pe cap de locuitor, creşterea producţiei medii la hectar, importuri masive din UE, organizarea slabă a producătorilor, accesul greu al producătorilor simpli în hipermarketuri, creşterea preţului inputurilor (combustibil, îngrăşăminte chimice, pesticide)”, se menţionează în informarea citată de Agerpres.
În acelaşi timp, la producătorii mari de cartofi, nu se observă această scădere a suprafeţei, ei având multiple posibilităţi de depozitare, sortare şi valorificare a producţiei.